Pratik BilgilerKoku alamıyorum ne yapmalıyım? Tat ve koku kaybı nasıl tedavi edilir?

Koku alamıyorum ne yapmalıyım? Tat ve koku kaybı nasıl tedavi edilir?

Paylaş
Koku alamıyorum ne yapmalıyım? Tat ve koku kaybı nasıl tedavi edilir?

Koku alamama tıp dilinden anosmi olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Öncelikle ilaçlı tedavi edilmesi gereken bir durum olsa da evde bazı yöntemlerle de koku almaya çalışmak mümkündür. Kahve, limon ya da zeytinyağı gibi keskin kokuları anlamaya çalışarak koku duyularının geri çağrılması mümkün olabilir. Tat ve koku kaybı nasıl tedavi edilir ve ne kadar sürer sizler için derledik.

Tat ve koku kaybına neden olan sorunun çözülmesi oldukça önemlidir. Buna göre bir tedavi ile durum iyileştirilebilir. 

Haberin Devamı

KOKU ALAMIYORUM NE YAPMALIYIM?

Koku alma bozukluğu yalnızca koku alma duyusundaki bozukluğu ifade etmez. Farklı kokular almak, az koku almak ya da kötü koku almak da bir koku alamama bozukluğudur. Koku kaybının tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılması ve koku duyusunun yerine getirilmesi mümkündür. Öncelikli olarak ilaçlı tedavi tercih edilebilir.

Özellikle de burun tıkanıklığından kaynaklı olan bir burun tıkanıklığı varsa ilaçlı kullanımdan sonra koku alma duyusu geri gelebilir. Eğer kişide burun tıkanıklığı olmamasına rağmen bir koku alamama sorunu varsa hastaya daha fazla tetkik yapılması ve asıl nedenin anlaşılması gerekebilir. MR ve tomografi ile hastalardaki koku alma sorununun neyden kaynaklandığını anlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Koku alma bozukluğu genelde üst solunum yolu enfeksiyonlarında, burun eti büyümesinde, burun eğriliğinde ya da tümör ve sinüzit gibi burun içi hastalıklardan kaynaklanır. Koku alamamak tıp dilinde anosmi olarak da bilinir.Kokuyu net bir şekilde almak için öncelikle aromatik kokuları yakından koklamayı denemek gerekir. Zeytinyağı, çikolata, kahve, mango ve taze toplanmış otları kullanmak koku alma yetilerinin geri kazanılmasını sağlayabilir. 

TAT VE KOKU KAYBI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tat ve koku alma rahatsızlıklarının tedavisi için genelde rahatsızlığa neden olan etkenlerin giderilmesi gerekmektedir. Covid-19 salgınından sonra birçok kişide tat ve koku alma yetileri kaybedildiği için nasıl tedavi edilebileceği merak edilir. Koku ve tat alma bozuklarında öncelikle hastadaki burun etinin alınması ve sonrasında da burun deliklerinin havalandırılması gerekebilir.

Burunda havalanma bozukluğuna neden olan etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra ilaçlı tedaviye geçilmesi mümkündür. Eğer tüm tedavi yöntemlerine rağmen koku ve tat geri gelmiyorsa koku alma egzersizleri sayesinde beyinde koku merkezinin aktif hale getirilmesi amaçlanır.

 Bu durum da hastaların her gün belirli zaman aralıklarından bazı kokular ile çalışması anlamındadır. Eğer viral bir enfeksiyon sonucu koku ve tat alma bozukluğu ortaya çıkmışsa bu duyuların geri kazanılması mümkündür. Bunlar dışında farklı bir nedenle tat ve koku kayıpları yaşanmışsa ağız kuruluğuna iyi gelen ya da alerji ve burun akıntısı gibi hastalıklara iyi gelen ilaçlar kullanılabilir.

Haberin Devamı