Matrah nedir? Matrah artırımı ya da matrah düzenlemesi ne anlama gelir?
Matrah kelimesi vergisel bir terim olarak karşımıza çıkar. Arapça kökenli bir kelime olan matrah kelimesinin anlamı vergi belirlemesinde esas alınan bir tutardır. Matrah tam olarak nedir ve matrak artırımı veya matrah düzenlemesi ne anlama gelmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Matrah vergi borcunun hesaplanmasında kullanılan bir değerdir. Yasalar ile düzenlenmiş bir hesaptır ve her ülkenin kendi mevzuatına göre bir hesaplaması vardır.
MATRAH NEDİR?
Matrah, vergi terimi olarak tespit edilmiştir. Arapça bir kelime olan matrah kelimesi tarh kelimesinden gelmiştir ve vergide temel alınacak tutar anlamına gelir. Vergi matrahının tanımı ve düzenlemesi yasalar ile belirlenmiştir. Matrah, kazançtaki vergi miktarı belirlenirken esas alınan ve kazanç tutarından giderler düşüldükten sonra ortaya çıkan sonuçtur.
Matrah, vergi mükelleflerinin kazançlarından giderler düşüldükten sonra bulur ve bu da vergiye tabi tutulan tutarı ortaya çıkarır. Vergi borcunun hesaplanmasında kullanılan ve vergi yasalarında belirlenen değere matrah denir.
Her ülkenin kendine göre bir vergi mevduatı ve buna göre yasalar ile belirlenmiş vergi düzenlemeleri mevcuttur. Bu nedenle her ülkenin kendine göre bir vergi sistemi de vardır. Matrah artırımı da vergilendirme sisteminde önemli bir detay olarak karşımıza çıkar.
MATRAH ARTIRIMI YA DA MATRAH DÜZENLEMESİ NE ANLAMA GELİR?
Vergide matrah artırımı vergi mükelleflerinin istekleri sonucu ek vergi ödenmesi ve vergi incelemesinde vergiden muaf olunması demektir. Vergi matrah artımı yapıldığı zaman mükellefler Maliye bakanlığı tarafından yapılan vergisel incelemelerden muaf olurlar. Bu sayede ek gelir ödenmiş ve mükellefler de bu sayede ceza kesiminden muaf olmuş olurlar.
Maliye bakanlığı tüm vergi incelemelerini detaylı ve dikkatli yaptığı için en ufak yanlışlıklarda dahi mükelleflere ağır cezalar verilir. Bu nedenle hem ceza kesiminden hem de durumun stresinden kurtulmak isteyen mükellefler vergi artırımına giderler ve maliye süreçlerinin kolay geçmesini sağlarlar. Aynı zamanda bu sayede şirketini kapatmak isteyenler de Maliye bakanlığı tarafından incelemeye tabi tutulmaz.
Bu noktada vergi artırımından kimlerin faydalanabilecekleri de merak edilen bir konudur. Devlet tarafından KDV mükellefleri, kurumlar stopaj vergisi mükellefleri, kurumlar vergisi mükellefleri, gelir vergisi mükellefleri ve gelir stopaj vergisi mükellefleri matrah artırımından faydalanabilir olarak belirlenmiştir.
Vergi mükellefi olmasına rağmen ticari faaliyetleri olmuş fakat bu kazançlarını vergi dairesine bildirmemiş olanların da vergi artırımından faydalanmaları mümkündür. Maliye bakanlığı tarafından incelemeye alınmış olan vergi mükellefleri kendi raporları eğer vergi dairesine ulaşmamışsa matrah artırımı yapabilir ve hem incelemeden hem de cezadan muaf sayılabilirler.
- Zeynep Bastık, Edis'in 34. yaşını sosyal medyada kutladı!
- Müjde Uzman ateş püskürdü! 'Sizin işiniz gücünüz yok mu?'
- Hande Erçel, 31. doğum gününü Mısır’da sevgilisi Hakan Sabancı ile kutladı!
- Şebnem Dönmez'den sevenlerini üzen paylaşım! 'Ameliyat olabilirim'
- Polatların vergi soruşturması tamamlandı! 'Vergi borcunun nereye ödendiğini bilmiyorum'