Pratik BilgilerMeal nedir? Meal ne demek TDK? Meal sözlük anlamı...

Meal nedir? Meal ne demek TDK? Meal sözlük anlamı...

Paylaş
Meal nedir? Meal ne demek TDK? Meal sözlük anlamı...

Kuran'ı Kerim'in Türkçe çevirilerinde sık sık karşımıza çıkan meal kelimesi Arapça kökenlidir. Kelimenin Türkçe karşılığı anlamdır. Bir kelimenin ya da kavramın manasına meal denir. Bu sözcük birçok tamlama ve kalıplaşmış ifadenin içinde de yer alır. Örneğin meal-perver tamlaması anlam dolu demektir. Anlamsız şeyler ise bi-meal olarak tanımlanır. Meal kelimesinin TDK anlamı nedir? Eş anlamlı sözcükler ve örnek cümleler ile sizler için derledik.

Meal kelimesiyle oluşturulan diğer söz grupları ve tamlamalar şunlardır:

Haberin Devamı

1- Müphem-ül Meal - Tam olarak anlaşılması mümkün olmayan, belirsiz

2- Mealen - Yorumlama

3- Meal-i İcmal - Bir kitabı ya da kavramı kısaca açıklamak

MEAL NEDİR?

Meal, okunan, tanıklık edilen ya da duyulan bir şeyden çıkarılan anlam demektir. Bu sözcük Kuran'ı Kerim için kullanıldığında hem çeviri hem de yorum manasına gelir. Ülkemizde 100'ün üzerinde Kuran'ı Kerim meali yazılmıştır. Her kelimenin birden fazla anlamı olduğu için, yazılan mealler birbirinden farklıdır.

MEAL NE DEMEK TDK?

Meal sözcüğünün ilk anlamı mana, ikinci anlamı ise kavramdır.

Meal kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükler şunlardır:

1- Anlam: Öz Türkçe bir sözcüktür. Dil devrimiyle birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

2- Mefhum: Kelimenin sözlük anlamı kavramdır. Bu kelimeden türetilen tefehhüm ve fehmetmek ise bir şeyi tüm yönleriyle, derinlemesine anlamak demektir.

Haberin Devamı

3- Mazmun: Divan edebiyatında, özellikle gazel türünde kullanılan mazmunlar, bir kavramı farklı ifadelerle anlatma sanatıdır. Örneğin "gonca", dudak yerine kullanılan bir mazmundur. Bir metinde kastedilen asıl manaya da mazmun denir.

4- Medlul - Delalet kelimesinden türetilen medlul, dolaylı olarak ya da doğrudan gösterilen şey anlamına gelir. Kelimenin yan anlamı ise anlam ve mealdir.

MEAL SÖZLÜK ANLAMI

Meal kelimesinin sözlük anlamı ulaşılmak istenen hedef ve gayedir. Maksat ve amaç ile eş anlamlı olan bu sözcük, 12. yüzyıl ikinci yarısından sonra mana ve kavram anlamlarında kullanılmaya başlanmıştır. Bir kelimenin ya da sözün ifade ettiği veya çağrıştırdığı şeylerin tümüne meal denir. Örneğin sözlüklerde kelimelerin meali yazar.

Örnek Cümle:

Kuran'ı Kerim'i anlamak istiyorsan birçok meali okumalı ve bu mealleri karşılaştırmalısın.