Merkezi yerleştirme nedir? LGS merkezi yerleştirme nasıl yapılır?
Geleceğini sağlam bir temel üzerine inşa etmek isteyen pek çok öğrenci, tercih edeceği okulları dikkatli bir şekilde büyük bir titizlikle incelerken yerel ve merkezi puan sistemine göre alım yapan okullar da merak edilmeye başlandı. Merkezi yerleştirme, sınavla girilen okullarda belirli bir kontenjana ve öğrenci puanlarına göre gerçekleştirilen bir yerleştirme sistemidir. Merkezi yerleştirme nedir sizler için derledik.
Merkezî sınav sayesinde öğrenci alan okulların belirlemiş olduğu kontenjanlara ve puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilen tercihlere göre yerleştirme işlemleri yapılır.
MERKEZİ YERLEŞTİRME NEDİR?
Merkezi yerleştirme işlemleri, LGS puanına göre öğrenci kabul eden okullara yapılan bir yerleştirme türüdür. Bu yerleştirme türünde ise, öğrencilerin, sınavdan aldıkları puanlarına göre sıralanarak yaptıkları tercihler sonucunda belirli okullara yerleştirilirler. 2020 LGS’ye katılarak puanla alım gerçekleştiren liselere kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler ise, en çok 10 adet okul tercihi yapabilir.
LGS MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?
Öğrencinin girdiği LGS sonucunda sahip olduğu puana “ Merkezi Sınav Puanı“ adı verilir. Bu puan ise, sosyal bilimler liselerine, özel program, Fen liselerine ve proje uygulayan eğitim kurumları ile teknik ve meslekî Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci alınırken de kullanılır.
Adrese dayalı gerçekleştirilen yerleştirmelere yerel yerleştirme adı verilir. Liseye kayıt yaptıracak olan öğrencinin LGS puanına bakılmadan ev adresi de dikkate alınarak ve gene yaptığı tercihler sonucunda yapılan bir yerleştirme türüdür. Bunda dikkat edilmesi gereken en önemli kriter öğrencinin okul başarı puanı, ikamet adresi, devam ve devamsızlık durumudur.
Yerel yerleştirme türlerine göre tercih yapması gerekir. LGS puanı bulunan öğrenci de olmayan öğrencinin de bu türde tercih yapması gerekir. Yerel Yerleştirme tercihi yapan öğrenciler ise, en çok 5 okul yazabilir. İlk 3 okulu ise, “Kayıt Alanından” seçme şartı bulunur. Öğrenci ise, yaptığı beş tercihte en çok 3 adet aynı okul türünü seçebilir.
YEREL YERLEŞTİRME NEDİR?
Yerel yerleştirme, lise öğrenimine yerleşmeye hak kazanan öğrencilerin ikamet ettikleri adrese göre liselere yerleştirildiği sisteme verilen bir isimdir. Yerel yerleştirme sonucuna göre öğrenci alan çeşitli okullara gerçekleştirilen yerleştirme işlemi ise, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri aracılığı ile belirlenmiş olan kontenjanlara göre gerçekleştirilir. Yerel yerleştirme işlemleri yapılırken de sadece ikamet adresi kriteri yer almaz.
Merkezi yerleştirme; merkezi sınavla öğrenci alan sosyal bilimler liseleri, proje okulları, fen liseleri, teknik ve mesleki Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına gerçekleştirilmiş olan tercihler sayesinde merkezi sınav puan üstünlüğüne göre yapılır. Öğrenciler ise, sınavla öğrenci kabul eden okulların listesinden de 10 adet okula kadar tercih yapabilirler.
- Kritik ameliyattan çıkan Nuri Alço'dan ilk kare geldi
- Can Yaman'a bardak fırlattığı söylenen Aslı Turanlı'dan ilginç açıklama
- Galaya damga vurdu! Dekoltesini göstermek için şekilden şekle girdi
- Erkek arkadaşı tarafından başından vurulmuştu! 9 yıl sonra çıkardığı şarkı milyonlar dinlendi
- Hayatının baharındaydı! Oyuncu Pelin Yoru vefat etti