Pratik BilgilerMuhacir nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Muhacir kime denir?

Muhacir nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Muhacir kime denir?

Paylaş
Muhacir nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Muhacir kime denir?

Muhacir, ayrılık ve hasret anlamına gelen hicr kökünden türemiş, Arapça kökenli bir kelimedir. Örneğin "Hecrime derman gerekmez / derdim bana dermandır." Bazı kaynaklarda, "hecr" şeklinde de yazılan bu sözcük eskiden hezeyan ve sayıklama manasında da kullanılırdı. Hicret ise bir yeri terk etmek, başka bir yere göç etmek anlamına gelir. Aynı kökten türeyen muhacir, hem günlük hayatta hem de İslami kaynaklarda sıklıkla kullanılır. Muhacir ne demek? Kime muhacir denir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Muhacir ile sürgün kelimeleri anlamca birbirinden farklıdır. Sürgün, genellikle devlet ya da resmi bir kurum tarafından bir yerden bir yere göç etmeye zorlanan kişilere denir. Muhacir, ise herhangi bir yasal zorunluluk olmamasına rağmen göç eden kişiler için kullanılan bir kelimedir.

Haberin Devamı

MUHACİR NEDİR?

Muhacir kelimesi, hicret eden, yani uzun süredir yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan kişilere denir. Sel, deprem, kıtlık gibi doğal felaketler, hicretin en önemli nedenleri arasında yer alır. Bunun dışında savaş ve zulüm gibi beşeri faktörler de muhacirlerin yaşadıkları yerlerden ayrılmasına neden olabilir.

MUHACİR TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

Muhacir kelimesinin sözlük anlamı göçmendir. Sığınmacı ve mülteci kelimeleri de muhacir ile eş anlamlıdır. Tarih boyunca milyonlarca kişi, çeşitli nedenlerden ötürü doğup büyüdükleri yerleri topluca terk etmek zorunda kalmıştı. Bu kişilere "muhacirun" denir. Muhacirun, göçmenler anlamına gelir.

Bunun dışında, Allah'ın haram saydığı şeyleri terk edip helale yönelen kişilere de muhacir denir. Örneğin bir yerde zulüm var ve kişinin o zulmü engelleme şansı yoksa bulunduğu yeri terk etmelidir. Çünkü İslam'a göre orada kalması, o zulme ortak olması demektir. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de, müminlerin İslam'a aykırı hükümlerin verildiği yerde durmamaları ve aileleriyle birlikte hicret etmeleri emredilir.

Haberin Devamı

MUHACİR KİME DENİR?

İslam tarihinde ise, 622 yılında, Hz. Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye göç eden sahabeye muhacir denir. Muhacirleri karşılayan ve evlerinde misafir eden kişilere ise Ensar adı verilir. İlk hicretten yaklaşık bir yıl sonra ikinci hicret gerçekleşmiş, 110 kişi daha Mekke'den Medine'ye gelmiştir.

Müslümanların topluca Mekke'yi terk etmesinin en büyük nedeni Mekkeli müşriklerin, İslamiyet'i seçen kişilerin üstünde baskı kurması ve bu baskının günden güne artmasıdır. Birçok kişi sırf Hz. Muhammed'in peygamberliğine iman edip Müslüman olduğu için, eziyet ve işkence görmüştür. Müslüman tüccarların ticaret yapmaları engellenmiş, birçoğu toplumdan dışlanmıştı. Bunun üzerine Hz. Muhammed Medine'ye hicret etme kararını almıştır.