Nane yağı nasıl yapılır? Nane yağı nelere iyi gelir, faydaları nelerdir?
Nane yağı düşük sıcaklıkta ısıtılan nanenin buharından yağ çıkarılması ile elde edilir. Soğuk algınlığına, baş ağrısına, mide bulantısına, saça ve cilde iyi gelir. Bu nedenle nane yağı birçok kişinin alternatif tıp olarak kullanıldığı bir yağdır. Nane yağının nasıl yapıldığını ve nelere iyi geldiğini sizler için derledik.
Nane yağı kas ağrılarına, baş ağrısına, sinüslere ve migrene karşı oldukça etkilidir. Nane yağını kullanmadan önce mutlaka seyreltmek gerekmektedir.
NANE YAĞI NASIL YAPILIR?
Nane yağı depolarda muhafaza edilir ve nanenin düşük sıcaklıkta ısıtılarak neminden yağ çıkarılması ile elde edilir. Nane yaprakları ısıtılır ve çıkan buhar soğutularak sıvıya dönüştürülür. Bu sıvı ortalama olarak mentolün % 45'ini içerir. Nane yağına asıl şifa verici özelliğini veren de mentoldür. Nane yağı nane bitkisinin yapraklarının distilasyon yöntemi ile elde edilir.
Uçucu yağlardan biri olan nane yağı tıbbi olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Uzak doğu tıbbında da sıklıkla kullanılan nane yağı özel bir yağdır ve birçok farklı alanda da kullanılır. Nane yağı kaşıntıyı azaltır, mide ağrılarını azaltır, baş ağrısını hafifletir, mide bulantısına iyi gelir ve ağrıları giderir.
NANE YAĞI NELERE İYİ GELİR?
Nane yağı sinüslerin açılmasına katkıda bulunur. Bu nedenle eğer sinüsleriniz tıkalıysa nane yağını koklayabilir ve burnunuzun açılmasını sağlayarak daha kolay nefes alabilirsiniz. Balgam söktürücü özelliği sayesinde astım ve öksürüğün azalması da mümkündür. Saç bakımını da nane yağı ile yapabilirsiniz.
Kullanmış olduğunuz şampuanın içerisine nane yağı eklerseniz saçlarınızdaki kepeklenmeler azalır. Ayrıca saçlarınız daha hacimli, daha canlı ve daha parlak bir görüntüye sahip olur. Nane yağının faydalarını cilt bakımında kullanmak da mümkündür.
Cildi besler ve ciltte oluşmuş kaşıntılar ile kızarıklıklara da iyi gelir. Antiseptik özelliği olması nedeni ile mikropları kırar ve sivilce oluşumuna da engel olur. Fakat nane yağınızı cildinize sürmeden önce badem yağı ya da zeytinyağı ile seyreltmek gerekir. Esensiyel yağlar güçlü etkiye sahip oldukları için kullanılmadan önce mutlaka seyreltilmelidir.
FAYDALARI NELERDİR?
Nane yağı baş ağrısına, kas ağrılarına, mide ve karın ağrılarına oldukça iyi gelir. Güneş yanıklarına, saçlardaki kepekleri ve harici birçok hastalığa iyi geldiği de bilinmektedir. Mide bulantısı ve kusma durumlarında da nane yağının kullanılması mümkündür. Konsantrasyonu artırır, sindirim sistemini rahatlatır, odaklanmayı kolaylaştırır ve zihinsel faaliyetlerin de gelişmesini sağlar.
Diş ağrısını en etkili şekilde dindiren yağlar arasında da nane yağını sayabiliriz. Özellikle de hamileler ilaç kullanamadıklarından diş ağrısı durumunda nane yağından faydalanabilirler. Bunun için bir pamuğa nane yağı damlatabilir ve ağrıyan dişin üzerine koyarak ağrının azalmasını sağlayabilirsiniz. Migren ağrısı için de nane yağı önerilir. Başın ağrıyan kısmını eğer nane yağı ile ovarsanız ağrınızın kısa süre içerisinde azaldığını görürsünüz.
NANE YAĞININ ZARARLARI NELERDİR?
Nane yağı alerji yapma özelliğine sahip bir yağ olduğundan alerjik reaksiyonlara dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle de nane yağı kullanırken dikkatli olmak gerekir. Hamilelerin doktor kontrolü eşliğinde nane yağı kullanması mümkünüdür.
Her şeyde olduğu gibi nane yağında da bilinçsiz tüketim farklı reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Uzun süreli ya da yüksek dozlarda ve ayrıca seyreltilmeden kullanılmayacağını da mutlaka bilmek gerekir. Nane yağı bilinçli bir şekilde tüketilirse faydaları fazladır fakat dozunda kullanıma dikkat etmek gerekmektedir
- O Ses Türkiye Mina Demirtaş hangi şarkıyı söyleyecek? 31 Aralık 2024 O Ses Türkiye Mina Demirtaş şarkısı belli oldu mu? O Ses Türkiye Yılbaşı programında kimler olacak, hangi ünlüler var?
- Burak Sergen'den eşine romantik kutlama! 'Meleklerin hediye ettiği güzel kadın'
- Aradığı aşkı buldu! Tuba Ünsal, 8 yaş küçük sevgilisiyle gecelerde
- Yasemin Şefkatli güzel haberi duyurdu! 'Bitti, gitti'
- MasterChef Esra ilk kez anlattı! 'Mehmet şef...'