Niacinamide nedir, ne işe yarar? Niacinamide cilde faydaları nelerdir?
Niacinamide’in, B3 vitamini veya niasinin suda çözünen bir şekli olarak tanımlanmaktadır. Vücutta üretilebilmesi için balık, baklagiller, tahıl ürünleri ve tavuk, hindi gibi niasin açısından zengin besinlerin tüketilmesi ile mümkün olmaktadır. Oral ve topikal formülasyonlar, akne vulgaris ve rosacea dahil olmak üzere çeşitli enflamatuar cilt durumlarını tedavi etmek için kullanılır. Niacinamide hakkında merak edilen tüm detaylar.
NİACİNAMİDE’İN NEDİR?
Niacinamide’in veya B3 vitamini, çeşitli biyokimyasal reaksiyonlar için önemli olan nikotinamid adenin dinükleotit (NADH) ve nikotinamid adenin dinükleotid fosfatın (NADPH) kofaktörlerinin öncüsüdür. Niacinamide’in insan derisine kolayca etki ettiği bilinmektedir. Topikal uygulamadan sonra kutanöz dokuda artan NADH seviyeleri bulunur.
Niacinamide’in cilt kızarıklığını azaltmak, solgunluğu iyileştirmek ve hiperpigmentasyonu aydınlatmak gibi birçok klinik faydası vardır. NADPH, yağ asitlerinin ve seramidler gibi lipitlerin sentezi için bir kofaktördür. Niacinamide’in topikal uygulamasının neden cilt bariyeri lipitlerini iyileştirdiğini ve bariyer fonksiyonunu iyileştirdiğini açıklar.
NİACİNAMİDE NE İŞE YARAR?
Akne. Niacinamide’in içeren bir kremin uygulanması, akneli kişilerde cildin görünümünü iyileştirmektedir.
Şeker hastalığı, Niacinamide’in ağızdan alınması, tip 1 diyabet hastalığının yavaşlamasına yardımcı olabilir. Ancak diyabeti önlemiyor gibi görünmektedir.
Kanda yüksek fosfat seviyeleri, Böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyalize ihtiyaç duyan ve yüksek fosfat seviyelerine sahip kişilerde yardımcı etkilidir.
Ağızdan niacinamide’in almak fosfat düzeylerini düşürmeye yardımcı oluyor gibi görünmektedir.
Niacinamide’in ‘in ağızdan alınması, melanom dışı cilt kanserinden muzdarip olan bireylerde yeni cilt kanseri ya da kanser öncesi oluşan lekelerin önlemeye yardımcı oluyor gibi görünmektedir.
Kireçlenmede, Niacinamide’in ağızdan alınması, eklem esnekliğini arttırarak osteoartritli rahatsızlığı bulunan kişilerde şişlik, ağrı gibi semptomları azalttığı görülmektedir.
NİACİNAMİDE’İN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
Niacinamide’in, cilde sağladığı faydalar hakkında yapılan araştırmalar başlangıç aşamasında olmasına rağmen gün geçtikçe artmaktadır. Ancak Topikal Niacinamide’in, akne ve egzama gibi bazı cilt durumlarının tedavisine yardımcı olan özellikler içerir. Bunun nedeni, dış etkenlerin zararlı etkilerini önlemek için cildin proteinler oluşturmasına yardımcı olur. Ardından nemi cilde hapsetmesine yardımcı olarak çalışmasıdır.
Cilt bağışıklığı oluşturur. Niacinamide’in bileşenleri onarıcıdır. Cilt hücrelerinin hücresel enerjisini geri kazanmaya ve hasarlı DNA'yı onarmaya yardımcı olurlar.
Besin ayrıca güneşin UV ışınlarının bağışıklık sistemini baskılayıcı etkilerini azaltır.
İnsan cildinin bozulmasına katkıda bulunan ve erken yaşlanmaya neden olan dış ve iç stres etkenleriyle savaşır.
Antiinflamatuar özellikler içerir. Bu besin maddesindeki anti-enflamatuar özellikler, onu cilt iltihabı için ideal bir tedavi haline getirir.
International Journal of Dermatology'deki bir çalışmada, besinin % 4'ünün topikal bir karışımının akne tedavisinde % 1'lik klindamisin kadar etkili olduğu görülmüştür. Klindamisin çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Topikal niacinamide’in ayrıca akne ile uğraşan insanlara fayda sağlayan yağ üretimini de engeller. Öğe ayrıca piyasadaki diğer akne tedavilerinin çoğuna kıyasla tahriş edici değildir. Hassas veya kuru cilde sahip kişiler için çekici bir tedavi seçeneği sunar.
Oral takviye olarak alındığında, çalışmalar niacinamide’in hafif ila orta şiddette akne ile ilişkili enflamasyonu azalttığını göstermektedir. Oral antibiyotiklerin başarısız olduğu veya bir seçenek olmadığı durumlarda etkili bir şekilde çalışır.
Durumun ciddi vakalarında, vitaminler yerine sistemik steroidler veya retinoidler daha iyi tedavi seçenekleri olabilir. Sınırlı kanıtlar ayrıca topikal niacinamide’in dış koruyucu cilt tabakasının işlevini onarmak için çalıştığını göstermektedir.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'