Nisap nedir? Nisap ne demek Tdk? Nisap sözlük anlamı...
Osmanlı döneminde hem halk arasında hem de fıkıh alimleri tarafından sık sık kullanılan nisap kelimesinin Türkçe karşılığı derece ve ölçüdür. Örneğin nisab-ı kafi, bir şeyin gerçekleşmesi ya da tamamlanması için yeterli ölçüdür. Nisab-ı natamam ise yeterli sayıya erişememek ve ölçüyü tutturamamak anlamına gelir. Nisap nedir? Fıkıhta hangi anlamda kullanılır? İşte, tüm detaylar.
Meclislerde, kurullarda ve derneklerde oturumun başlaması için yeterli sayıya ulaşmak gerekir. Bu sayıya da kısaca nisap denir. Eğer nisap sağlanamazsa toplantı ileri bir tarihe ertelenir. Yeterli sayı kuruma ve söz konusu kuruma üye olan kişilerine sayısına göre farklılık gösterir.
NİSAP NEDİR?
Nisap kelimesinin ilk anlamı bir kişinin ya da kurumun önceden belirlediği ölçüdür. Bu kelime yemekler için kullanıldığında kıvam ve yoğunluk anlamına gelir. Örneğin "yemeğin nisabını tutturamamak", yemeğin arzu edilen kıvamda olmaması demektir.
Bir topluluğun karar alabilmesi ya da mevcut lkrarı değiştirebilmesi için çoğunluğun sağlanması gerekir. Örneğin 100 kişilik bir mecliste, karşıt görüşte olan 51 kişi, diğer 49 kişiye göre çoğunluk sayılır. Çoğunluğun sağlanabilmesi için 1 kişi de olsa fazla olmak gerekir. Buna da kısaca nisap denir.
NİSAP NE DEMEK TDK?
Miktar, mikyas ve miyar sözcükleriyle yakın anlamlı olan nisap, çoğunluk ya da yetkililer tarafından makul bulunup onaylanan ölçü anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise temel ve özdür. Her sistemin, her canlının ve yapının bir nisabı, yani temeli vardır. İnsanın nisabı aklı ve iradesidir. Çünkü düşünmesi ve özgürce karar verebilmesi onu diğer canlılardan ayıran temel özelliklerdir.
Nisap Sözlük Anlamı
Arapça kökenli nisap kelimesinin sözlük anlamı nicelik ve ölçüdür. Bir şeyin nisap olabilmesi için elle tutulup gözle görünmesi, sayılabilir ya da ölçülebilir olması gerekir. Fıkıh ilminde ise verilmesi gereken zekat miktarı için aynı sözcük kullanılır. Kişinin ödemesi gereken nisap, mal varlığına göre farklılık gösterebilir. Osmanlı döneminde nisapların belirlenmesi ve toplanmasıiçin kadılar ve müderrisler görevlendirilirdi.
Örnek Cümleler
- Yönetmelikte belirlenmiş olan nisaba ulaşamadığımız için toplantı ertelendi.
- Benim kimseye verecek ne hesabım ne de nisabım var.
- Yardımlaşma ve dayanışma İslam topluluklarının nisabıdır.
- Türkiye Annem Ankara'yı konuşuyor! Zuhal'in ekmek kavgası ağlattı
- Zeynep Bastık’tan ‘En Seksi Türk Kadını’ iddialarına yanıt!
- Bergüzar Korel'den seyirciye teşekkür paylaşımı!
- Bade İşçil'den çok konuşulacak çıkış! 'Kimseyi kendime layık göremiyorum'
- Çocuğunu kucağına almak için gün sayan Zeynep Tuğçe Bayat: Bazıları hamile olduğumu anlamıyor