Ordu haritası: Ordu ilçeleri nelerdir? Ordu hangi bölgede yer alır?
Karadeniz Bölgesi’nin görkemli şehirlerinden biri olan Ordu muhteşem doğası nedeniyle sıklıkla ziyaret edilen illerden biridir. Antik kentleri, büyülü manzaraları, leziz yemekleri ve fındığı Ordu’nun öne çıkmasını sağlamıştır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Ordu’yu ziyaret etmek için gelmektedir. Ordu aynı zamanda oldukça fazla ilçeye sahip olan illerimizden biridir.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan Ordu 1920 yılında Trabzon’dan ayrılarak il statüsüne kavuşmuştur. Ordu yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 57. ilidir.
ORDU HARİTASI: ORDU İLÇELERİ NELERDİR?
Ordu ilçe sayısı fazla olan illerimizden biridir. 2023 istatistiklerine göre Ordu’da toplamda 19 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerden 3 tanesi merkez ilçedir. Bu ilçelerde görev yapan 19 belediye ve bu belediyelere bağlı toplam 773 adet mahalle bulunmaktadır. Ordu’nun ilçeleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
MERKEZ İLÇELER
- Altınordu
- Çamaş
- Aybastı
Diğer ilçeler
- Akkuş
- Fatsa
- Ünye
- Çatalpınar
- Gölköy
- Çaybaşı
- Gürgentepe
- Gülyalı
- Kabadüz
- İkizce
- Korgan
- Kabataş
- Mesudiye
- Ulubey
- Perşembe
- Kumru
Altınordu ilçesi Ordu’nun nüfusu en yoğun ilçesidir. Altınordu ilçesini Ünye ve Fatsa takip etmektedir. Ünye aynı zamanda Ordu’nun turistik açıdan en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir. Mesudiye ilçesi Ordu’nun yüzölçümü en büyük ilçesidir. Ordu’nun yüzölçümü en küçük ilçesi ise Çatalpınar ilçesidir.
ORDU HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?
Ordu Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz kesiminde yer almaktadır. Ancak yeni düzenlemelere göre Ordu’nun topraklarının tamamının Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunduğu belirtilmiştir. Ordu’nun güneyinde Sivas ve Tokat, kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Giresun ve batısında Samsun yer almaktadır.
Ordu’nun yüzölçümü 5.860 km2’dir. Ordu halkının ana gelir kaynağı tarımdır. Ordu dünya fındık üretiminin %30’unu saplamaktadır. Türkiye’nin fındık üretimin de %52’si Ordu tarafından karşılanmaktadır.
Ordu ilinin başlıca tarım ürünleri çilek, kivi, fındık, lahana, incir, elma, dur ve mısırdır. Tarım ağırlıklı bir ekonomiye sahip olan Ordu’da gıda alanında yapılan sanayi yatırımlar genellikle fındık ürünlerine yöneliktir.
Ordu eşsiz coğrafyası, doğal güzellikleri ve tarihi hazineleri ile popüler turizm adreslerinden biridir. Ordu’nun mutlaka görülmesi gereken yerleri: Ordu Teleferik, Boztepe, Yason Burnu Feneri, Yason Kilisesi, Perşembe Yaylası, Ulugöl Tabiat Parkı, Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Ohtamış Şelalesi, Ulugöl Yaylası, Kurul Kalesi, Ordu Yoroz, Çambaşı Platosu, Çambaşı Kayak Merkezi, Ünye Manyetik Kumudur.
ORDU İLİNİN NÜFUSU KAÇTIR?
Ordu ilinin nüfusu 2022 verilerine göre 763.190 kişidir. Yüzölçümü 6.861 kilometrekare olan ilde kilometrekare başına düşen kişi sayısı 130 kişidir. Ordu yıllar içerisinde artan bir nüfus grafiğine sahiptir.