Ortanca değer nasıl bulunur? Ortanca değer hesaplama formulü ve örnekleri...
Ortanca değer aynı zamanda Meydan olarak ifade edilir. Belli bir veri üzerinden sayı dizilimi kapsamında ortadaki sayı olarak ifade edilebilir. Tabii toplamdaki sayıların tek ya da çift olmasına bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilir. Ortanca değer nasıl bulunur? Ortanca değer hesaplama formülü ve örneklerini sizler için derledik.
Matematik işlemi ile beraber ortanca değeri bulmak oldukça kolaydır. Çünkü adından da anlaşılacağı üzere bir veri üzerinde ya da bir küme içerisindeki sayı dizilimi kapsamında ortadaki sayı olarak öne çıkar. Tabii tam ortaya denk gelen bir rakam yok ise o zaman ortadaki iki rakam alınarak bunun ortalaması üzerinden Ortanca değer elde edilir. Günümüzde hem matematik sorularında hem de günlük yapılacak birçok işlemde yaygın kullanılır.
ORTANCA DEĞER NASIL BULUNUR?
Ortanca değeri elde bulunan bir verinin, yani sayı düzleminin orta kısmındaki rakamdır. Bu doğrultuda küçük bir örnek verilirse, (2, 5, 8) sayıları üzerinden ortanca değer 5 olarak ifade edilir. Bu şekilde çift rakamlı sayılarda ise ortadaki iki sayı ele alınarak önce toplanır ve daha sonra ikiye bölünmek suretiyle ortanca değer elde edilir.
Bu şekilde daha birçok farklı işlem yaparak sonucu elde etmek mümkündür. Özellikle bu durum elde bulunan veri üzerinden kaç tane sayı olursa olsun bu şekilde hesaplanır. Böylece ortanca değer bulunmak suretiyle matematiksel olarak farklı işlemler için daha sonra kullanılabilir.
ORTANCA DEĞER HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ
Ortanca değer hesaplaması hem akıldan hem de belli bir formülü kapsamında ele alınabilir. Tabii bu durum elde bulunan veriler kapsamında tek ya da çift olmasına uygun şekilde değişkenlik gösterir. Örneğin bir veride bulunan sayı diziliminde toplamda tek sayı oluşmuş ise tam ortadaki rakam ortanca değeri olarak ele alınır.
Ortanca değer hesaplama örneği; (1, 3, 5, 7, 9)
Bu şekilde yukarıda verilen sayılar üzerinden ortanca değer 5 olarak öne çıkar. Çünkü bu rakam doğrudan sayı kümese içerisinde tam orta kısımda yer alır.
Ortanca değer hesaplama örneği; ( 3, 6, 9, 12)
Yukarıda gördüğü gibi çift sayı ortaya çıktığı için bu defa ortanca değeri bulmak adına ortadaki iki sayı toplanır. Bu toplama işlemi ile 9 + 16 eşittir 25 sayısını verir. Hemen arkasında 25 sayısını ikiye bölmek suretiyle 12,5 ortanca değer olarak öne çıkmaktadır. Bu durumda ortanca değer hem tam sayı olarak hem de virgüllü şekilde ortaya çıkabilir.
- Acun Ilıcalı 2025 Survivor kadrosunu ve başlama tarihini açıkladı!
- Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'a 1 ay uzaklaştırma kararı
- Boşanacakları konuşuluyordu! Ebru Gündeş ve eşinden sürpriz hamle
- Yüsra Geyik'in ablası da meğer ünlüymüş! Benzerlikleri dikkat çekiyor
- İnci Taneleri'nin Dilber'i hayata inat dans edecek! 'Acıyı kadınlar yaşıyor'