Pratik BilgilerOtobiyagrafi nedir, özellikleri nelerdir? Otobiyografi nasıl yazılır?

Otobiyagrafi nedir, özellikleri nelerdir? Otobiyografi nasıl yazılır?

Paylaş
Otobiyagrafi nedir, özellikleri nelerdir? Otobiyografi nasıl yazılır?

Otobiyografi, yazarın doğduğu zamandan bugüne kadar yaşadıklarını birinci ağızdan anlattığı bir edebi türdür. Otobiyografi yazarın kendini anlattığı bir yazı türüdür ve edebiyatta önemli bir yere sahiptir. Otobiyografinin inandırıcı olması için yazım içinde resimlere ya da belgelere yer vermek de önemlidir. Otobiyografi ile ilgili merak edilen diğer tüm detayları sizler için derledik.

Otobiyografi, kişilerin kendi hayatlarını anlattıkları yazı türüne verilen isimdir. Fakat otobiyografide kişiler kendilerini anlatırken gerçekten uzaklaşmamalıdır.

Haberin Devamı

 

 OTOBİYOGRAFİ NEDİR?

 Otobiyografi, kişilerin kendi hayatlarını ve yaşam hikayelerini anlattıkları yazılardır. Kişiler belirli kurallara bağlı kalmak şartı ile hayat hikayelerini anlattıklarında otobiyografi yazmış olurlar. Yazarın doğduğu tarihten itibaren başlar ve yaşadığı zaman diliminde başına gelenler, yakın çevresi ve ailesi anlatılır.

 Biyografi ile otobiyografi sık sık birbirine karıştırılan iki yazı türüdür. Biyografi, başkalarının hayat hikayesinin anlatılması, otobiyografi ise kişilerin kendi hayat hikayelerini anlatmasıdır. Otobiyografik eserler edebiyatımızda da oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle de toplum içinde adını duyurmuş ve toplum adına önemli bir yere gelmiş kişilerin otobiyografileri oldukça dikkat çeker.

Haberin Devamı

Kişilerin kendilerini anlatmaları merak edilmelerinden dolayı önemlidir. Bu sayede yazar tarafından yanlış bilinen bazı bilgiler de birinci ağızdan düzeltilmiş olur. Ayrıca önemli kişiler gelecek nesillere de kendilerini otobiyografi sayesinde aktarabildikleri için önemli bir türdür. 

 

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kişiler genellikle kendi hayatlarında, ailelerinden ve yakın çevrelerinde bahsederler.

Otobiyografiler kişilerin doğdukları ve yaşadıkları süreci anlatan yazılardır.

Yazar kendi hayatını anlatır fakat bunu yaparken gerçek olaylardan asla şaşmamalıdır.

Tarihsel sürece ve akıcılığa inandırıcılık ile beraber mutlaka dikkat edilmelidir.

Otobiyografinin inandırıcılığın azaltılmaması gerekir. Bu nedenle de olaylar birbirine bağlayıcı olmalı, gerekirse resimler ve belgelerden yararlanılmalıdır.

Tartışmaya neden olabilecek herhangi bir söyleme ya da konuya yer verilmemelidir.

Otobiyografi yazarken tarihe dikkat edilmesi gerekir.

Yazıların düşünsel plan çerçevesinde yazılması gerekmektedir.

 OTOBİYOGRAFİ NASIL YAZILIR?

Otobiyografinin doğru ve gerçekçi bir eser olabilmesi için yazarın kendini mutlaka doğru anlatması ve hayatı hakkında dürüst olması gerekir. Kişiler genellikle kendilerinden bahsederken ya da kendilerini anlatırken dürüst olmakta zorlanabildikleri için yakın çevresinden yardım alabilirler. Otobiyografiler bu nedenle gerçekliğinin artması için resim ya da belgeler ile de desteklenmelidir.

Haberin Devamı

Birinci ağızdan anlatılan otobiyografilerin yazımı esnasında kronolojik olarak sıraya ve tarihsel sürece dikkat etmek gerekir. Biyografiler anı olarak yazılabilse de otobiyografilerin hayat hikayesi olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle otobiyografinin doğum zamanından başlaması ve yazıldığı zamana kadar gelmesi gerekir.

 Kişiler otobiyografide hayatlarındaki önemli olayları, önemli kişileri ya da önemli durumları anlatabilirler. Sıkıcı olmaması da önemlidir çünkü gereksiz ayrıntılar okuyucuların dikkatini çekmez. Genelde toplumun önde gelen sanatçıları ya da yazarları kendi otobiyografilerini yazarlar ve kendilerinin daha doğru tanınmasını sağlarlar.

Ayrıca otobiyografinin yazılması gelecek nesiller tarafından da o kişinin tanınmasını kolaylaştırır. Otobiyografi sıklıkla biyografi ile karıştırılan bir yazı türüdür. Fakat biyografi ile otobiyografi birbirinden tamamen farklı iki yazı türü olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

Biyografi, yazarın başkasının hayatı yazmasıdır. Otobiyografide ise kişi kendi hayat hikayesini kaleme alır. Biyografi ve otobiyografi yazım türü bakımından birbirinden tamamen farklı iki türdür.