Paralelkenarın alanı nasıl bulunur? Paralelkenarın alanı hesaplama formulü ve örnekleri...
Paralelkenarın alan formülü aynı şekilde dikdörtgen alan formülü üzerinden ele alınır. Yani her iki geometrik şeklin de alan formülleri birbirine benzerdir. Sadece paralelkenarda bir dik açı çekerek yükseklik uzunluğunu bulmak gerekir. Paralelkenarın alanı nasıl bulunur? Paralelkenarın alanı hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilenleri derledik.
Aynı şekilde yine kolayca bulunabilecek alan formülleri içerisinde paralelkenar gelir. Ancak kare ve dikdörtgen gibi şekillerin dışında, bu geometrik şeklin alan formülü bulabilmek için bazı ekleme işlemler yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerden biri olarak yüksekliğini hesaplanması gerekir. Daha sonra yükseklik miktarı bulunarak aynı şekilde dikdörtgende olduğu gibi alan hesaplaması gerçekleşmektedir. Yani yükseklik ile birlikte taban çarpımı üzerinden yamuğun alanı elde edilir.
PARALELKENARIN ALANI NASIL BULUNUR?
Paralelkenar dikdörtgende olduğu gibi karşılıklı eşit uzunluklara sahiptir. Karşılıklı uzunluklar eşit olması ile verler aynı zamanda bunlardan biri kısa, diğeri ise uzun olarak öne çıkar. Diğer yandan dikdörtgenden farklı şekilde kısa kenarlar yamuk görüntüye sahiptir. Bu sebepten dolayı paralelkenarın alan hesaplaması yapılırken yüksekliği öncelikle bulmak gerekmektedir. Yükseklik ise bu konuda geometri işlemlerinde ‘h’ olarak ifade edilir.
Özellikle üst kısımdan aşağı doğru bir dik doğru çekilerek, bu bağlamda yükseklik bulunur. Hemen arkasından paralelkenarın yüksekliği ile birlikte tabanı çarpılmak suretiyle direkt olarak alan sonucu elde edilir.
Paralelkenar genel çerçevede bir dik köşegene sahip olmadığı için bu şekilde alan hesaplamasının yapılması gerekmektedir. Yükseklik bulunduktan sonra alan hesaplaması aynı dikdörtgen şeklinde olduğu gibi değerlendirilir ve bulunur.
PARALELKENARIN ALANI HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ
Paralelkenarın alan hesaplaması konusunda belli bir formülü bulunur. Ancak bu formülü yazmaya gerek olmadan kolay bir şekilde hesaplama yapmak mümkündür. Çünkü dikdörtgende olduğu gibi aynı şekilde gerekli işlemleri ele alarak kolayca sonuç ortaya çıkarılabilir. Bu balonda paralelkenarın herhangi bir yükseklik uzunluğu yoktur.
Bu sebepten dolayı öncelikle bir doğru çekilerek yükseklik uzunluğu elde edilir. Bu uzunluk bulunduktan sonra yükseklik ile birlikte yamuğun taban uzunluğu çarpılır. Bunun neticesinde paralelkenarın alanı hesaplaması ile formül üzerinden sonuç elde edilir.
Genelde dikdörtgenlerde direkt olarak uzun kenar ve kısa kenar çarpılmak suretiyle alan hesaplaması yapılır. Çünkü bu kenarlar birbirine diktir ve 90 derece açıya sahiptir. Fakat yamuk adından da anlaşıldığı gibi kısa kenarlar farklı açılardan geldiği için bir yüksekliğe ihtiyaç duyulur.
Bu yükseklik genelde soru içerisinde verilir ya da aşağı doğru bir doğru çekilmek suretiyle yükseklik hesaplaması öncelikle yapılır. Daha sonra buradan yamuğun taban kenara ve yüksekliği çarpılarak alanı hesaplanır.
- Kendisinden 13 yaş büyük oyuncuyla aşk yaşıyor! Berker Güven eleştirilere fena patladı
- Sahnede kendinden geçti! Diva kurtlarını böyle döktü
- İlişkileri dolu dizgin devam ediyor! Aytaç Şaşmaz'dan Cemre Baysel'e sürpriz
- Riskli bir ameliyat olan Nuri Alço taburcu edildi
- Mustafa Sandal'ın evliliği bitiyor mu? Melis Sütşurup'tan kafa karıştıran açıklama!