Sabit terim nasıl bulunur? Sabit terim hesaplama formulü ve örnekleri...
Sabit terim daha çok bir denklem üzerinden ele alınan işlem kapsamında bulunan veridir. Bu veri genelde cebirsel işlem doğrultusunda X ve Y değişkeninin dışında bulunan sabit rakam olarak öne çıkar. Sabit terim nasıl bulunur? Sabit terim hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilen tüm detaylar.
Cebirsel işlemlerde matematik üzerinden en çok kullanılan konular arasında denklemler yer alır. Bu denklemler genelde X ve Y ile beraber farklı harfler üzerinden de değerlendirilir. Aynı zamanda bu değerlemenin dışında bir de sabit bir rakam bulunur.
Bu sabit rakam herhangi bir şekilde işlemde değişmediği için sabit terim olarak da ifade edilmektedir. Böylece sonuç olarak bir denklemin miktarını öğrenebilmek için bu sabit terim de harfler üzerinden aynı şekilde işleme tabi tutulur.
SABİT TERİM NASIL BULUNUR?
Sabit terimi bulabilmek için öncelikle matematik işlemleri kapsamında bir denkleme bakmak gerekir. Çünkü bir sabit terim aynı zamanda bir denklem içerisinde yer alan pozitif ya da negatif rakamdır. Daha doğrusu bu rakamın önünde negatif ya da pozitif bir işaret olabilir. Bu işaret ise daha çok - ve + olarak ön plana çıkmaktadır. Genel çerçevede iki bilinmeyenli ya da 3 bilinmeyenli birçok farklı denklem bulunur.
Bu denklemlerde X ve Y ile Z gibi sayılar yazılır. Bu sayılar bilinmeyen olduğu için değişkendir. Ancak aynı zamanda denklemin sonunda ise bir rakam bulunur. İşte, bu rakam matematik üzerinden cebirsel işlemlerde sabit terim olarak ifade edilmektedir. Böylece denklem üzerindeki sabitlerim bu şekilde kolayca bulunabilir.
SABİT TERİM HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ
Sabit terim aynı zamanda bir denklem içerisindeki rakam olarak ifade edilir. Bu durum hem 2 bilinmeyenli hem de 3 bilinmeyenli ve benzeri gibi birçok denklem için geçerlidir. Bu konuda bir örnek vererek sabit terim hesaplama formülü üzerinden sonucu elde edilebilir.
Örnek denklem; 3x + 5y - 4
Bu şekilde yukarıdaki denkleme bakıldığı zaman sabit terimin 4 olduğu anlaşılır. Çünkü diğer iki işlemde bilinmeyenler bulunmaktadır. Bu bilinmeyenler ise denklem üzerinde değişkenlik gösterebilir. Başka bir örnek olarak yine bir denklem ele alınabilir;
Örnek denklem; 7x + 9
Aynı şekilde yine yukarıda verilen tek bilinmeyenli denklem üzerinden sabit terim 9 olarak öne çıkar. Burada önündeki negatif ya da pozitif işaretin çok önemi yoktur. Bu kapsamda örnek denklemin neticesinde ise son rakam sabit terim şeklinde anlatılır. Bu şekilde birçok farklı denklem üzerinden sabit terimi bulmak oldukça kolaydır.