Şakayık çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Şakayık çiçeği hikayesi nedir?
Otsu gövdesi ve şahane duruşuyla ilgi çeken şakayık çiçeği, düğünçiçeğigiller ailesine mensup bir çiçektir. Bahçe ve balkonların vazgeçilmezi olan şakayık çiçeği, birçok rengi olan ve son zamanların en popüler bitkilerinden birisi. Peki, şakayık çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Şakayık çiçeği hikayesi nedir? İşte, şakayık çiçeği hakkında merak edilenler haberimizde.
Şakayık çiçeği bakımı ve özellikleriyle son zamanların en çok merak edilen bitkilerinden birisi. Peki, şakayık çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Şakayık çiçeği hikayesi nedir? İşte, şakayık çiçeği hakkında merak edilenler...
ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULAMASI NASIL YAPILIR?
Şakayık bitkisi bulunmakta olduğu ortam sıcaklığında gelişimine göre değişiklik isteyen bir bitki olma özelliğine sahiptir. İlkbahar mevsimine kadar çiçeksiz bir dönem geçirir ve bu döneminde soğuğu doyasıya yaşamayı isteyen bir bitkidir. Ancak bu bitki çiçeklenmeye başladığı dönemde sıcak havaya gereksinim duyar.
Her ne kadar sıcağı seviyor olsa da güneşe dik bir açıyla maruz kalmayı sevmeyen bir bitkidir. Bu sebeple yarı güneşli ortamlarda bulundurulması faydalı olacaktır. Şakayık çiçeğinin sulanma aralığı toprak nemi kontrol edilerek belirlenmelidir. Çiçeğin toprağı günlerce kuru bir şekilde kesinlikle kalmamalıdır.
Şakayık bitkisi humuslu toprakta oldukça iyi bir gelişim gösterir. Bunun beraberinde nemli toprakları da çok sever. Ancak suyu bünyesinde tutan killi toprak bitki için uygun değildir bu yüzden bitkinin gelişimi için kullanılacak olan toprağın drenajının iyi olması önemlidir.
Bitki, sık yer değiştirmelerden hoşlanmaz. Bu bakımdan çiçek için en uygun yerin seçimi önemlidir. Aksi takdirde yapraklarını döker ve gelişimi olumsuz etkilenir.
Şakayık çiçekleri sulanırken öncelikle toprağının nemi kontrol edilmelidir. Toprağı nemli ise sulama işlemi bir sonraki güne bırakılmalıdır. Çok fazla su kullanımı bitkiye zarar verebilir. Ayrıca toprağının uzun süre kuru kalmamasına da özen gösterilmesi önemli bir konudur.
Toprak ve saksı seçimi: Şakayık bitkisi, humuslu topraklarda en verimli şekilde yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple evinizde yetiştireceğiniz şakayık bitkisi için de humuslu toprak tercih etmeniz büyük önem taşıyor. Aynı zamanda şakayık bitkisinin sağlıkla yetişmesi için toprağın iyi drenajlı ve her zaman nemli olması da önemli. İşte tam da bu noktada işin içine saksı seçimi giriyor. Şakayık yetiştirmek için seçeceğiniz toprağın drenaj sağlayabilmesi için altında mutlaka delikler ve fazla suyun akabileceği bir tabla bulunduğundan emin olmalısınız. Bu sayede toprağın her zaman nemli ve drenajlı olmasını kolayca sağlayabilirsiniz.
Ortam ve sıcaklık: Şakayık genel olarak güneşi seven ve soğuktan pek de hoşlanmayan bir bitki olarak tanımlanıyor. Ancak bu, aslında bitkinin hangi evresinde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Şakayık bitkisi, sonbahar ve kış aylarında serinliği severken, çiçeklenmeye başladığı ilkbahar ve yaz aylarında sıcağı seviyor. Onu aşırı soğuk ve sıcaklardan ise mutlaka korumanız gerekiyor. Tam da bu yüzden şakayık bitkisini konumlandıracağınız ortamı düşünürken alanın aşırı rüzgar almamasına, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ancak gün ışığı alan bir yer olmasına özen göstermeniz öneriliyor.
ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
- Şakayık bitkisinin çiçekleri genellikle yarı katmerli veya katmerli biçiminde görülür.
- Ortak şekilde güzel bir koku yayarken özellikleri birbirinden farklılık gösterir.
- Nisan ve mayıs aylarında çok daha fazla çiçek açar.
- Çok yavaş büyüyen bir yapıya sahiptir.
- Kesme ile beraber bahçe çiçekliği noktasında çok fazla tercih edilen bitki türlerindendir.
- Pembe, sarı, krem ve beyaz renkler üzerinde değerlendirilebilmektedir.
- Rakım bakımından yüksek bölgelerde yetişir.
- Türkiye'de de bir hayli fazla bölgede yetişen bir çiçek türüdür.
ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ HİKAYESİ NEDİR?
Bilinen bir hikayesi yoktur.