Salep sahtesi en çok yapılan ürünlerden! Peki gerçek salep nasıl anlaşılır?
Salep, havaların soğuması ile aranan lezzet haline geliyor. Doğada zor bulunması, toplanması ve yapımının emek gücüne dayalı olması nedeniyle toz salebin kilosu 2 bin 400 liradan alıcı buluyor. Solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini artıran salep, özellikle kış aylarında grip, nezle, soğuk aLgınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı yükseltirken, vücuda enerji de veriyor. Ancak tüm bunlar salep gerçek olursa etkili. Bu nedenle salebin sahtesine karşı uyanık olmak gerekiyor. Peki salep alırken nelere dikkat etmelisiniz? Gerçek salebi sahtesinden ayırt etmenin yolları var mı? İşte gerçek salebi anlamak için yapabileceğiniz basit testler!
Fotoğraflar: İHA
Posta.com.tr | Salep, kış ayları gelince hem kokusu hem de tadıyla vazgeçilmez içeceklerden biri. Ancak doğada çok zor bulunması ve toplanması ile yapımının emek gücüne dayalı olması dolayısıyla kilosu 2 bin 400 liralardan alıcı buluyor. Bu da özellikle vatandaşın cebine zarar veren sahte salep tehlikesini ortaya çıkarıyor. Çünkü kilosu oldukça pahalı olan salep çoğalsın diye kötü niyetli satıcılar tarafından içine nişasta, vanilya ve hatta öğütülmüş makarna bile katılabiliyor. Salep alıyorum sanarken, satın aldığınız toz salep paketi aslında eser miktarda salep içerebiliyor. Peki salebin gerçeğini sahtesinden nasıl ayırt edebilirsiniz? Kötü niyetli satıcılar kıvam artırmak için ne tür hilelere başvuruyor? İşte orijinal salebi anlamak için yapabileceğiniz kıvam ve koku testleri...
Salepgiller familyasından otsu bir bitki olan salep, bir kış klasiği olmasının yanı sıra birçok faydaya da sahip. Solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttıran salep, özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi geliyor; doyurucu olması, enerji vermesi, içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
SALEP NASIL ÜRETİLİR?
İHA'dan Fatih Ünlü ve Yasin Erdem'e konuşan Salep Üreticisi İsmail Yılmaz, salebin yazın ve kışın farklı kullanıldığını belirterek, “Safranbolu’nun birçok yerinde özellikle ormanlarda yabani salep yetişiyor. Ekilerek üretimi de yapılıyor. Salep kış aylarının en güzel içeceği. Yaz aylarında da dondurma yapımında kullanılan bir ürün. Biz de yaz aylarında hazırlayarak kurutuyor, ihtiyaca göre de değirmende öğütüyoruz. İçmek için ya da dondurma için hazırlıyoruz” dedi.
Kilosı 2 bin 400 TL ve benzeri fiyatlarda olan salep için "Pahalı olduğu kadar kıymetli bir ürün" diyen Yılmaz, salebin normalde 16-17 çeşidi olduğunu ve toplanan 6-7 kilogram yaş salepten ancak 1 kilogram kuru salep elde edildiğini belirtiyor. 1 kg salepten de yaklaşık 200 fincan salep çıkıyor.
SALEP NASIL YAPILIR? (1 LİTRE SÜT İÇİN NE KADAR SALEP GEREKİR?)
- 1 tatlı kaşığı kadar salebi bir su bardağı oda sıcaklığındaki süte ekleyerek kısık ateşte 25-30 dakika pişirin.
- Daha sonra üstüne dört bardak kadar daha süt ekleyip karıştırın.
- Ardından ocağa alın ve tekrar kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Önemli not: Bekleme süresi yerine gelmediği zaman salep, kıvamını alamayacaktır.
SALEBİN FAYDALARI
Soğuk havalarda daha çok tüketilen salebin birçok sağlık sorununa da iyi geldiğini vurgulayan Salep Üreticisi Yılmaz, “Salep vücudu ısıtır. Kış aylarında keyifli olması dışında bu özelliği de çok belirgindir. Göğsü yumuşatarak öksürük, soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısına iyi gelmesi ile birlikte özellikle bağırsak problemlerinde çok kullanılır. Bağırsak solucanlarını düşürür ve kabızlığı geçirir. Zihni açarak çalışma gücünü artırır. Bünyeyi zinde tutar” şeklinde konuştu.
TOZ SALEP SAHTESİ ÇOK YAPILAN ÜRÜNLERDEN!
Salep, yüksek fiyatlı bir ürün olduğundan kimi kötü niyetli işletmeciler tarafından gramının artması için tarçın, nişasta veya karanfil gibi katkılarla birlikte satılabiliyor. Aldığınız toz salep paketinin içinde bir miktar gerçek salep bile olsa içinde gramını artırmak için bazı katkı maddeleri olabileceğinden salebi, güvenilir işletmelerden satın almak oldukça büyük önem taşıyor. Eğer emin olamıyorsanız, toz salebin gerçeğini, sahtesinden veyahut katkı maddesi eklenmiş olanından ayırmak imkansız değil.
SALEBİN GERÇEĞİ NASIL ANLAŞILIR: KIVAM TESTİ
Kaynar haldeki gerçek salep, ortalama 25-30 dakika içinde kıvama gelir. Eğer salep daha kısa sürede, örneğin 10-15 dakika içinde veya daha kısa sürede kıvam alıyorsa, o salebin içinde kıvam artırıcı madde olması yüksek ihtimaldir.
SALEBİ ÇOĞALTMAK İÇİN NE TÜR MADDELER KATILIYOR?
Salebin kilogram fiyatı yüksek olduğundan kimi işletmeler salebi çoğaltmak için toz salep içine çeşitli ürünler katabiliyor. Bu maddeler arasında başta nişasta var. Ayrıca vanilya, krema, şeker tozu veya öğütülmüş makarnanın içine az miktarda salep ekleyerek, bu şekilde doğal salep olarak satabiliyorlar.
Aldığınız salebin içinde tarçın, karanfil, nişasta ve vanilya gibi kokular alıyorsanız, bu salepte katkı maddesi var demektir.
GERÇEK SALEP NASIL ANLAŞILIR?
Salep satın aldığınız işletmeciye toz salep paketinin içinde 1-2 adet kuru salep koymasını isteyin. Sattığı salep sahteyse, pakete kuru salep eklemek istemeyecektir. Ekleme yaparsa, bu kuru salepleri havanda dövüp kokusuna ve rengine bakın.
ORİJİNAL SALEP ÖZELLİKLERİ
- Gerçek salep krem rengi veya bej rengi tonlarındadır.
- Orijinal salebin kokusu köksü, hatta biraz ağırdır.
- Gerçek salepte tarçın, karanfil, nişasta gibi kokular olmaz.
- Ayrıca vanilya gibi kokular da almamanız gerekir.
SALEP NASIL YAPILIR? 1 FİNCAN SALEP İÇİN NE KADAR SALEP TOZU GEREKİR?
İsmail Yılmaz, salebin tüketimi ile ilgili ise, “Tüketim olarak yarım çay kaşığı toz salepten bir fincan salep çıkar ya da bir litre süte bir tatlı kaşığı salep atılıp Türk kahvesi gibi isteğe göre şeker katılıp pişirerek yapılabilir.
KAÇAK TOPLANMASININ CEZASI BÜYÜK!
'Beyaz altın' olarak da bilinen, toplaması ve üretiminin zor olduğu salebin ormandan kaçak yollarla toplanmasının 109 bin 503 TL cezası bulunuyor.