Sarımsak tozu nasıl kullanılır? Sarımsak tozu ne işe yarar?
Sarımsak tozu, sarımsaktan elde edilen bir besin kaynağıdır. Türk mutfağında vazgeçilmez lezzetlerden biri olan sarımsak soğanlı bir yapıya sahiptir. Antibiyotik özelliği ile ön plana çıkar ve Orta Asya asıllıdır. Sarımsak tozu nasıl kullanılır ve ne işe yarar sizler için derledik.
Sarımsak tozu kan akışını hızlandırır ve kan basıncını düzenler. Düzenli şekilde sarımsak tozu tüketerek kansere yakalanma riskini de azaltabilirsiniz.
Sarımsak Tozu Nasıl Kullanılır?
Köklü bir geçmişi olan sarımsak Türk mutfağında vazgeçilmez ögelerden biridir. Soğanlık bir yapıya sahip olan sarımsak bitkisel bir besindir ve antibiyotik etkisine sahiptir. Birçok kültürde ilaç olarak da kullanılan sarımsak Fransa'da 18. yüzyılda veba hastalığının önlenmesi için şarapla beraber kullanılmıştır.
Yemeklere, salatalara, mezelere ve çorbalara katılabilen sarımsak toz halinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca sarımsağı yağı ve tozu da kullanılır. Taze olarak günde 2 diş, sarımsak tozu olarak ise günde 1200 miligram olarak kullanmak oldukça sağlıklıdır.
Sarımsak tozunu ölçülü şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Toz olarak kullanılması normal sarımsağa göre su oranının daha az olmasına neden olur. Bu da sarımsak tozunda yoğunluğun daha fazla olduğunu göstermektedir.
Sarımsak Tozu Ne İşe Yarar?
Sarımsak tozu kan şekerini düzenler ve diyabet hastaları tarafından oldukça fazla kullanılır. Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından olan kanserden kurtulmak için de sarımsak tozunun tüketimi önerilir. Kanserli hücrelerin yayılmasını önler ve zararlı toksinleri vücuttan atar.
Kalp ve damar sağlığının korunması ve kolesterol seviyesinin ideal sınırda tutulmasına yardımcı olur. Birçok kişi hayatın koşturmacasında yemek yapmaya zaman bulamayabilir. Hem özenli bir yemek hem de lezzetli yemek yapmak için sarımsak tozunu yemeklere eklemek mümkündür.
Kemikler için de önemli bir besin kaynağı olan sarımsak tozu östrojen eksikliğinin giderilmesine yardım eder. Özellikle de menopoz dönemindeki kadınlara sarımsak tozu tüketmeleri önerilir.
Sarımsak Tozu Faydaları Nelerdir?
İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünü artırma etkisi olan sarımsak tozu kötü kolesterol olan LDL'yi düşürmektedir. Ayrıca total kolesterolün dengelenmesinde de oldukça etkilidir.
Kan akışını hızlandırır ve kan basıncını düzenleyerek tansiyonun dengelenmesini sağlar.
Doğal bir ürün olduğundan kan şekerini düzenler ve insülin salgılanmasını düzenler.
Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski ile beraber kalp krizi riskini de azaltır.
İçeriğinde sülfürlü bileşikler, vitamin, mineral ve antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur ve kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
Metabolizmayı hızlandırdığından diyet ve egzersiz ile beraber zayıflamaya ve kilo kontrolüne yardım eder.
Metabolik olaylar sonucu ortaya çıkan toksin maddeler ile radikallerin atılmasına yardım eder. Toksin maddeler vücuttan atıldığında metabolizma hızı atar ve ödemlerden kurtulmak mümkün olur.
Sarımsak Tozu Zararları Nelerdir?
Midedeki asit oranını artırdığından çok fazla kullanılırsa sindirim sisteminde sorunlar yaşanmasına neden olur.
Bağırsak ve midede şişkinlik ya da gaz oluşturabildiği gibi ağızda koku oluşumuna da neden olur.
Ameliyat öncesinde kan inceltici özelliği olmasından dolayı kullanımı önerilmez.
Kan inceltici ilaçlar ile beraber kullanılmaması önerilir.
Kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlarla beraber alındığı zaman ilaçların etkisini azaltarak yan etkileri artırabilir.
Direkt olarak sarımsağa alerjisi olan kişilerin sarımsak tozuna karşı da alerjileri olur. Bu nedenle kullanmamaları önerilir.
Paketli sarımsak tozu alan kişilerin paket içeriğine dikkat etmeleri ve katkı maddesinin bulunmamasına özen göstermeleri gerekir.
- Dilan ve Engin Polat'a dava açan savcının tayini çıktı!
- Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can 24 yaşına girdi!
- Yıllar ona acımadı! Küçük İbo'nun son halini şaşırttı
- Aleyna Kalaycıoğlu ve Canbay'dan romantik paylaşım!
- Bir dönem Yeşilçam'ın Şekerpare'si olarak anılan Yaprak Özdemiroğlu'nun değişimi şaşırttı!