Sayıştay nedir, ne iş yapar? Sayıştay hangi kurumları denetler?
Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi bünyesinde bulunan kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının tüm gelir ve giderleri ile birlikte mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetleyerek sorumluların işlem ve hesaplarını kesin bir hükme bağlamak ve kanunlarla verilen denetleme, inceleme ve hükme bağlama işlerini de yürütmekle görevlidir. Sayıştay nedir, ne iş yapar sizler için derledik.
Sayıştay tarafından yürütülen denetim de aslında bir yargısal denetim olarak bilinir.
SAYIŞTAY NEDİR?
Sayıştay, devletin en önemli organları arasında yer alır. Her sene Sayıştay kurumuna belli sayıda personel alımı yapar. Sayıştayın ne iş yaptığı ile birlikte Sayıştaylığın görevleri de sıkça araştırılır. Sayıştaylık, ülkedeki en eski kurumlar arasında yer alır. Çok önemli görevleri bulunan Sayıştaylık kurumunun da denetlediği bazı kurumlar vardır. Sayıştay ile ilgili yapılan araştırmaların sayısı son zamanlarda iyice artmıştır.
SAYIŞTAY NE İŞ YAPAR?
Sayıştay, devlete bağlı olarak tüm mali organları denetlemesini yapar. Tüm gelir giderleri detaylı bir şekilde hesaplar ve Türkiye Cumhuriyeti'ne bildirmekle görevlidir. Türkiye Cumhuriyeti için yapılan bu denetlemeleri de bazı kanunlarla inceler. Bu şekilde de kamuoyunu da durumla ilgili bilgilendirir. Anayasanın 160. maddesinde Sayıştay'ın esasları ve görevleri de belirlenmiştir.
SAYIŞTAY HANGİ KURUMLARI DENETLER?
Sayıştay kurumunun denetlediği bazı kurumlar da vardır. Bunun yanında Sayıştay’ın denetleyemediği kurumlar da yer alır. Türk anayasasına göre Sayıştay kurumunun denetlediği kurumlar ise şu şekildedir,
Cumhurbaşkanlığı: Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst mevkileri arasında yer alır. Yasama ve yürütmenin de yer aldığı bu organın tüm gelir ve giderlerini de Sayıştay organı detaylı bir şekilde denetler. Sayıştayın gerçekleştirdiği Cumhurbaşkanlığı denetlemesi de Türkiye Cumhuriyeti için yapılır.
Başbakanlık: Sayıştay'ın denetlediği en eski kurumlar arasında yer alır. Başbakanlık yeni Türkiye sisteminde bulunmadığı için günümüzde Sayıştay, başbakanlığı denetleyemiyor.
Anayasa Mahkemesi: Anayasa mahkemesi bir diğer adı ile yüce divan olarak da bilinir. Anayasa mahkemesinin tüm gelir ve gider denetimini ülkenin en önemli organları arasında yer alan Sayıştay organlığı yapar.
Yargıtay: Hukuksal organlar arasında yer alan Yargıtay gelir ve giderlerinin denetimi ise, Sayıştaylık aracılığı ile yapılır. Sayıştaylık bütün gelir ve giderlere istediği gibi ulaşabilir.
Danıştay: Bir diğer hukuk organı olarak bilinen danıştaylık da yine denetimi diğer devlet kurumları arasında yer alan Sayıştay organlığı tarafından yapılır.
Adalet Bakanlığı: Adalet bakanlığı, hukuksal reformların sıkça görüşüldüğü hukuk denetimlerinin gerçekleştirildiği bir organdır. Adalet bakanlığının da ekonomik bakımdan tüm gelir ve giderlerini hesaplayan kurum ise, Sayıştay organlığıdır.
Milli Savunma Bakanlığı: Milli savunma bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli ve en hayati organları içinde yer alır. Bu bakanlık ise, Türkiye Cumhuriyeti kendi ordusunu oluşturmakla görevlidir. Milli savunma bakanlığına ayrılmış olan bütçeyi denetleyen organ ise, Sayıştay organıdır.
Dışişleri Bakanlığı: Dışişleri bakanlığına ayrılan bütçenin görüşülmesi ve bu bütçenin de pay edilmesi ile birlikte bütçe hesabının yapılması gibi işlemler de yine Sayıştaylık tarafından yapılır.
- İnci Taneleri'nde tehlikeli takas! Aracın içinden sağ çıkabilecekler mi?
- Doğuma günler kaldı! Cansel Elçin hamile eşine övgü yağdırdı
- Esra Erol'da gergin anlar: Bulamıyorsan Müge Anlı'ya gidelim
- Kelimeler boğazına düğümlendi! Oktay Kaynarca gözyaşlarına hakim olamadı
- MasterChef'e bu hafta veda eden Emre Ün'den favori isim açıklaması!