Pratik BilgilerSenkop nedir, neden olur? Senkop (Bayılma) tedavisi nasıl yapılır?

Senkop nedir, neden olur? Senkop (Bayılma) tedavisi nasıl yapılır?

Paylaş
Senkop nedir, neden olur? Senkop (Bayılma) tedavisi nasıl yapılır?

Senkop, bayılma olarak da bilinen bir durumdur. Birkaç dakika süren ve beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucunda gelişen bir durumdur. Herkes hayatında en az bir kez senkop yaşar. Senkop neden olur ve tedavisi nasıldır? Senkop hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Senkopun kendisi bir hastalık değildir ve altta yatan nedeni bulmak gerekir. Altta yatan neden tedavi edildiğinde senkop ortadan kalkar. 

Haberin Devamı

 

SENKOP NEDİR?

Senkop tıp dilinde bayılma olarak da bilinen bir hastalıktır. Beyin kan akımının geçici bir süreliğine azalması sonucu ortaya çıkar ve birkaç dakika sürebilir. Senkop için bayılma dışında duruş kaybı ya da geçici şuur kaybı demek de mümkündür.

Hastalar bayılma esnasında şuur kaybı yaşadıkları için olan bitenleri hatırlamazlar ve kendilerine geldikten sonra çevrelerindeki kişilerden öğrenirler. Senkop, ciddi bir hastalık olmasa da eğer sıklıkla tekrarlıyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Her 4 kişinden biri hayatı süresince mutlaka en az bir kez senkop yaşamaktadır. 

 

NEDEN OLUR?

Senkop nedenlerini kalbe bağlı ya da kalp dışı nedenler olarak ayırmak mümkündür. Kalbe bağlı olan nedenler arasında kalp ritim bozuklukları, kan basıncının düşük olması ve kalp kapak hastalıkları ile kalp kası hastalıkları vardır.

Haberin Devamı

Kalbe bağlı olmayan senkop nedenleri ise nörokardiyojenik senkop, öksürük ya da katılarak gülme, psikojenik nedenler ve sebebi bilinmeyen senkoplar vardır. Altta yatan herhangi bir neden olmadığında ise farklı senkop nedenleri arasında açlık, ağrı, korku, duygusal stres, idrar yapma, güçlü öksürme ve endişe vardır. 

 

SENKOP (BAYILMA) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Senkop tedavisi genelde hastalığın ve hastanın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Özellikle de tedavi belirlenirken hastanın yaşı, bayılma sırasındaki şikayetler ve altta yatan hastalıklar önemlidir. Genelde kişilerde senkop bir kereye mahsus olarak da ya nedensiz olur. Fakat sık sık bu durum ortaya çıkıyorsa altta yatan nedenin mutlaka tespit edilmesi gerekir. 

 

SENKOP TANISI NASIL KOYULUR?

Senkop tanısının koyulması için en önemli unsur hastanın olay sırasında yaşadıklarıdır. Bunun için de hasta yakınlarından tespitler dinlenir ve tıbbi geçmiş araştırılır. Öykü ve fiziki muayene sonrasında eğer uzman hekim gerek görürse kardiyolojik bazı incelemeler de gerçekleştirebilir. Senkop geçiren bir hastanın mutlaka sırtı yerde olacak şekilde düz yatırılması gerekir.

Hastanın başı yükseltilmeden yalnızca ayakları yukarı tutulmalıdır ve kendine gelene kadar da bu pozisyonda tutulur. Eğer hastanın boynunu sıkan bir takı ya da kravat varsa bunların çıkarılması önemlidir. Hipoglisemi atağı ya da diyabeti olan hastalarda kesme şeker ya da meyve suyu verilmesi de mümkündür.

Haberin Devamı