Şivlilik nedir, kökeni nereden gelir? Konya Şivlilik geleneği nasıl kutlanır?
Şivlilik geleneği asırladır Konya’da sürdürülmeye devam ediyor. Üç aylar ve Regaip Kandili’nin gelişiyle bugün kent genelinde binlerce çocuk ve yetişkin yine bu geleneği devam ettirmek için sokaklara çıkacak. Peki, Şivlilik nedir, kökeni nereden gelir? Şivlilik geleneği nasıl kutlanır? İşte detaylar…
Bugün Konya sokakları Şivlilik geleneği kapsamında çocuk sesleri ile yankılanacak. Kapı kapı gezen çocuklar kendilerine ikram edilen şeker, çikolata, meyve ve bisküvileri toplayacak. Yüz yıllardır devam eden gelenek her Regaip Kandili’nde heyecanla kutlanırken, gelecek nesillere de Türk ve İslam kültürünün bu özel ögeleri aktarılmaya devam edecek. İşte Şivlilik geleneği hakkında ayrıntılar…
ŞİVLİLİK NEDİR?
Şivlilik, Konya'da her yıl Regaip Kandili'nin gündüz saatlerinde çocukların mahallelerindeki evleri dolaşarak çerez topladıkları kültürel bir etkinliktir. Şivlilik, "kuş ötüşü" ve "yağda kızaran hamur sesi" gibi anlamlara gelmektedir.
Şivlilik geleneğinin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, İslam kültüründe yer alan anlatılarla bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu anlatılara göre, Hz. Muhammed'in doğumu münasebetiyle halk, evlerde bulunan yiyecekleri ve çerezleri çocuklara dağıtarak kutlamalar yapmıştır. Bu kutlamaların zamanla Şivlilik geleneğine dönüştüğü tahmin edilmektedir.
NASIL KUTLANIR? ÇOCUKLAR NE YAPAR?
Şivlilik günü sabah erkenden kalkan çocuklar, ellerinde torbalar ve bez parçaları ile mahalledeki evleri dolaşmaya başlar. Evlerin kapısını çalarak "Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivlilik..." diye bağırırlar. Ev sahipleri ise çocuklara şeker, çikolata, bisküvi gibi yiyecekler dağıtır.
Çocuklar, topladıkları yiyecekleri bir araya getirerek bir köşede toplar. Bu yiyecekler, akşam yemeği için kullanılır. Şivlilik günü, Konya'da çocuklar için oldukça heyecanlı ve eğlenceli bir gündür.
NE GİBİ YİYECEKLER DAĞITILIR?
Şivlilik geleneğinde, çocuklara dağıtılan yiyeceklerin bol ve bereketli olması önemsenir. Bu nedenle, şeker, çikolata, bisküvi, kurabiye, lokum, helva gibi yiyecekler dağıtılır. Ayrıca, bazı evlerde tarhana çorbası, hamur işleri, baklava gibi yiyecekler de dağıtılır.