Soyut resim akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Soyut resim akımı eserleri nelerdir?
Soyut resim ya da soyut sanat kısaca nesnel olmayan sanat olarak da bilinir. Soyut sanatçılar eserlerini deneyim ve çağrışımlara dayalı olarak kaleme alırlar. Soyut resim sanatçılarına Pablo Picasso, Franz Kline, Paul Klee, Piet Mondrian ve Hilma af Klint örnek verilebilir. Soyut resim akımı nedir, temsilcileri kimlerdir ve soyut resim akımına örnek eserler nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.
Soyut resim öznel olan ya da nesnel olmayan resim olarak bilinir. Daha çok anlamsız şekillerin ve figürlerin olduğu resimler kişinin deneyimlerine göre çağrışım yapar ve anlamlanır.
SOYUT RESİM AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?
Soyut resim sanatın öznel olabileceğini vurgulayan Post Empresyonizm, Kübizm ve Empresyonizm hareketlerinin devamı şeklinde ortaya çıkmıştır. Sanat sanat içindir anlayışı ile resimler yapılmasını uygun gören bu sanatçılar resim çağrışım duygusuna hitap etmişlerdir. Soyut resim tamamen kişilerin farklı anlamlar yükleyebildikleri ve herkesin farklı gördüğü resimlerdir. Soyut resimde en çok çizgiler, farklı renkler ve şekiller kullanılır.
Ressam bu çizgileri ya şekilleri farklı farklı kullanabildiği gibi bu kullanımlarda herhangi bir şekle bağlı kalmak zorunda değildir. Soyut resim diğer adı ile nesnel olmayan ya da öznel resim olarak da bilinir. Soyut resim temsilcilerine Franz Kline, Paul Klee, Hilma af Klint ve Pablo Picasso örnek verilebilir.
SOYUT RESİM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?
Vasily Kandinsky - Kompozisyon VII (1913): Genelde 20. yüzyılın en önemli resimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Doğal dünyadan az esintileri bulunan, amorf formlarda ve sayısız renklerde bir tablodur. Kandinsky renk ve şekil seçimi yaparken öncesinde otuzdan fazla eskizde planlama yapmıştır.
Mark Rothko - Turuncu, kırmızı, sarı (1961): Rothko'nun imza eserlerinden biri olan bu resim sıcak tonlardadır. Ressam ince boya tabakası üzerine bez ya da fırça ile hazırlanmış bir tuval üzerinde çalışmıştır. Eser 2012 senesinde 86.882,500 dolara sanat koleksiyoncusu David Pincus'un malikanesinden satılmıştır.
Joan Miro - Blue II (1961): İspanyol bir ressam olan Joan Miro, şöhret kazandıktan sonra üç tablosundan sonra ikinci eseri olan Blue II eserini ortaya çıkarmıştır. Kırmızı bir çizgi bulunan tabloda siyah ve mavi uygulamalar ön plana çıkmaktadır.
Jackson Pollock - Blue Poles (1952): Ressamın en ünlü eserlerinden olan Blue Poles kendine özgü tuvalete damlatılan ayak izleri, cam parçaları ve alüminyum boyaları ile ön plana çıkar. 1972 tarihinde Avustralya Ulusal Galerisi tarafından satın alınmış olan tablo müzede sergilenen en ünlü ve anıtsal eserler arasındadır.
SOYUT RESİM ÖZELLİKLERİ
Soyut resimde sanatçı kendi istediği tarz ve şekilde eser verir. Amaç yalnızca ifade etmek ve kendi duygularını özgür bir şekilde yansıtmaktır. Soyut resimde objeler ya da görseller oldukları gibi aktarılmazlar.
Sanatçı birebir resim çizerken bile detayları kendi istediği gibi şekillendirebilir. Soyut resimde gerçeklik değil hayal gücü ve deneyimler bulunur. Bu nedenle soyut resim nesnel değil öznel resim olarak kabul edilir.
- Yasemin Şefkatli'den ikizleriyle paylaşım! 'Çarpık dişlerini severim'
- Merve Tektaş İlk kez evinin kapısını açtı: Eşimi değil en yakın arkadaşımı kaybettim
- İyi ki doğdun Kemal Sunal! Ali Sunal'dan duygusal doğum günü paylaşımı
- Mine Tugay'ın yağmurlu havuz pozuna yorum yağdı!
- Türkiye'nin en zengin kadın sanatçıları!