Sözel meslekler nelerdir? Sözel bölüm okunduğunda seçilebilecek meslekler hangileridir?
Meslek seçimi yaparken, mesleklerin sözel ve sayısal bölümlerden tercih edilebilirliğine göre nitelendirilmeleri mümkün olmaktadır. Lise eğitimi sırasında sözel bölüm tercih eden kişilerin sözel meslekleri tercih edebilecekleri bilinmektedir. Sözel Meslekler Nelerdir? Sözel Bölüm Okunduğunda Seçilebilecek Meslekler Hangileridir sizler derledik.
Sözel bölüm Türkçe ve Sosyal olarak da adlandırılmaktadır. Öğrencilerin kendilerini Türkçe, Tarih, Felsefe ve Coğrafya gibi sözel derslerde başarılı bulmaları durumunda sözel meslekleri tercih edebileceklerini söylemek mümkün olmaktadır.
SÖZEL MESLEKLER NELERDİR?
Sözel derslerde başarılı olan ve sözel bölümleri tercih eden kişilerin yine aynı şekilde sözel meslekler arasında bir seçim yapabileceğini söylemekte mümkün olmaktadır. Sayısal verilerle uğraşmaktan hoşlanmayan kişilerin sözel mesleklerde daha başarılı olması söz konusu olmaktadır. Kişinin hayallerindeki mesleği yapması ise başarılı olmasını sağlayan en önemli unsur olarak ifade edilebilmektedir.
Sözel meslekleri tercih etmeyi düşünen kişilerin hem 2 yıllık hem de 4 yıllık olacak şekilde eğitim almasının mümkün olduğu ifade edilebilir. Sözel bölüm mesleklerinin yaşanan gelişmelerle birlikte sürekli olarak değişime uğradığının söylenmesi de mümkün olmaktadır. Bazı meslekler konumunu korumaya devam ederken yenilenen çağla birlikte listeye yeni mesleklerin eklenmesi de söz konusu olmaktadır.
- Çocuk gelişimi meslek elemanı,
- Çevirmenlik ve tercümanlık,
- Çağrı merkezi hizmetleri elemanı,
- Tıbbi sekreterlik,
- Halkla ilişkiler personeli,
- Turist rehberliği,
- Müşteri hizmetleri temsilcisi,
- Radyo- TV operatörü olarak ifade edilebilmektedir.
SÖZEL BÖLÜM OKUNDUĞUNDA SEÇİLEBİLECEK MESLEKLER HANGİLERİDİR?
Sözel derslerde başarılı olduğunu düşünen kişilerin buna uygun bir bölüm ve sonucunda ise buna uygun bir meslek seçmesi gerekmektedir. Bir kişinin mesleğinde başarılı olması için işini severek yapması oldukça önemlidir.
Bu nedenle ise kişinin başarılı olduğu bir alandan meslek seçmesi tavsiye edilmektedir. Lisede sözel bölümle ilgili eğitim alan kişilerin kariyerlerine de aynı alanda devam etmek istemeleri durumunda 2 yıllık veya 4 yıllık sözel bölümleri tercih edebilmeleri mümkün olmaktadır.
Sözel bölüm tercih edecek olan kişilerin 4 yıllık bir lisans programı istemeleri durumunda seçebilecekleri bölümler ise şu şekilde ifade edilebilmektedir.
- Okul öncesi öğretmenliği,
- Özel eğitim öğretmenliği,
- Gazetecilik,
- Fotoğraf,
- Halkla ilişkiler,
- Sinema ve televizyon,
- Reklamcılık,
- Medya ve iletişim,
- İletişim bilimleri,
- İletişim sanatları,
- Reklam tasarımı ve iletişimi en fazla tercih edilmekte olan sözel bölümler arasında yer almaktadır.
- TS puan türü ile almakta olan sözel bölümlerin aynı zamanda çeşitlilik gösterdiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.
- Arkeoloji ve sanat tarihi,
- Radyo- TV- Sinema,
- Türk dili ve edebiyatı,
- Gastronomi ve mutfak sanatları,
- Türkçe öğretmenliği,
Sözel bölümler arasında en fazla tercih edilmekte olan bölümler olarak ifade edilebilir. Sözel bölüm mesleklerinin ve puanlarının çeşitli faktörlere göre de değişiklik gösterebileceğinin söylenmesi de mümkün olmaktadır.
KPSS ATAMASI OLAN SÖZEL MESLEKLER NELERDİR?
Meslek seçimi yapılırken özellikle KPSS ataması yapılacak olan mesleklerin seçilmesi de tercih edilebilmektedir. Sözel bölümleri seçen kişilerin hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışma imkanı bulabileceğinin söylenmesi de mümkün olmaktadır. KPSS ataması bulunan sözel mesleklerin seçilmesi durumunda ise kamu sektöründe çalışılması söz konusu olmaktadır.
- Özel eğitim öğretmenliği,
- Türkçe öğretmenliği,
- Tarih öğretmenliği,
- Coğrafya öğretmenliği,
- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği,
- Sosyal bilgiler öğretmenliği,
- Halkla ilişkiler uzmanı,
- Radyo ve televizyon operatörlüğü olarak ifade edilmesi mümkün olmaktadır.