Tariz nedir? Tariz ne demek TDK? Tariz sözlük anlamı...
Tariz, TDK sözlük anlamına göre dolaylı yoldan söz söyleme demektir. Tariz, bir söz sanatıdır ve iğneleme ya da taşlama olarak da bilinir. Bu söz sanatında zıddı söylenerek farklı bir şey ima edilir. Tariz nedir ve TDK sözlük anlamı hakkında merak edilenleri derledik.
Tariz, iğneleme ya da taşlama olarak da bilinen bir söz sanatıdır. Daha çok edebi eserlerde tariz sanatı ile karşılaşılmaktadır.
TARİZ NEDİR?
Tariz kelimesi dokunaklı bir söz söylemek veya sataşmak anlamına gelen bir kelimedir. Bir sözün zıddını ya da tam tersini söylemek tariz olarak karşımıza çıkar. Bir söz ile söylenmek istenen arasında eğer bir zıtlık varsa burada tariz var demektir. Birini eleştirirken ya da herhangi bir şeyle dalga geçerken bunu tariz söz sanatı ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Tariz bir nevi üstü kapalı olarak iğneleme yapmak olarak da bilinir. Edebiyatta ise tariz genelde dokundurma sanatı olarak bilinir. Tariz yapılan cümlelerde bazen o cümlenin yanına parantez içinde ünlem işareti koyulur ve bu da tariz cümlesi olduğunu gösterir.
TARİZ NE DEMEK TDK?
Tariz, TDK sözlük anlamına bakıldığında kapalı bir şekilde direkt olmadan söz söyleme veya taşlama olarak bilinmektedir. Edebiyatta sıklıkla tariz söz sanatına rastlanabildiği gibi günlük yaşamda da tariz birçok kişinin bilerek ya da bilmeden kullandığı bir söz sanatıdır.
TARİZ SÖZLÜK ANLAMI...
Tariz, iğneleme, sitem ya da dokundurma anlamına gelen bir kelimedir. Kinayeden daha keskin bir eleştiri ile alay olur. Tariz kelimesinin sözlük anlamı ise açık olmayan yani kapalı bir şekilde direkt olmadan taşlama ya da söz söyleme demektir.
TARİZ İLE İLGİLİ ÖRNEK CÜMLELER...
Tariz örneklerine Türk edebiyatında sıklıkla rastlanmaktadır. Tarize örnek olabilecek cümleler şu şekildedir:
Gerçekten de sınavın söylediğin kadar iyi geçmiş. Yoksa böyle düşük almak nasıl başarılır bilemiyorum.
İşe aldığınız kişi gerçekten de çok güvenilir biriymiş. Dükkanı bir soymadığı kaldı bir de güvenilir olmasa kim bilir neler olurdu.
Sağlam denilen bina cidden öyle bir sağlammış ki bir başımıza yıkılmadığı kaldı.
Bir cümlenin tariz cümlesi olması için alay yolu ile söylenenin aksinin söylenmek istenmesi gerekir. Cümle içinde tersi söylenerek anlatım güçlendirilir ve söylenen şeyin zıttı söylenmek istenir. Bu cümlelere gündelik hayatta sıklıkla rastlanabildiği gibi edebi eserlerde de sıklıkla rastlanır.