Tebliğ nedir? Tebliğ ne demek TDK? Tebliğ etmek sözlük anlamı...
Arapçada buluğ kelimesi bir yere yetişmek, başka bir seviyeye geçmek ve erişmek anlamına gelir. Çocukluktan yetişkinliğe geçişin ilk adımı olan ergenlik ise buluğa ermek şeklinde tanımlanır. Bu sözcükten türetilen tebliğ kelimesinin ilk anlamı teslim alınan bir şeyi bir başkasına aktarmaktır. Tebliğ kelimesi sadece somut şeyler için kullanılmaz. Örneğin tebliğ-i sühan, söz taşımak demektir. Bu tamlamada söz, somut değil soyut bir kavramdır. Tebliğ ne demek? Edebiyatta hangi anlamda kullanılır? İşte, tüm detaylar.
Birçok kişi internet üzerinde tebliğ anlamını araştırıyor. Peki, tebliğ nedir? Tebliğ ne demek TDK? Tebliğ etmek sözlük anlamı...
Aynı anlama gelen sözcükler:
1- Aktarmak
2- Nakletmek
3- Bildirmek
4- İntikal etmek
5- Taşımak
6- Sevk etmek
7- Göndermek
8- Ulaştırmak
TEBLİĞ NEDİR?
Bir emaneti ya da eşyayı bir başkasına aktarmaya tebliğ denir. Tebliğ aynı zamanda, bir sözü ya da mesajı olduğu gibi nakletmek anlamına gelir. Allah'ın elçileri olan peygamberlerin temel görevi, kendisine vahyedilenleri çevresindeki insanlara aktarmak yani tebliğ etmektir.
Tebliğ kelimesinin ikinci anlamı bildiridir. Osmanlı döneminde, resmi makamlara sunulan yazılı bildirilerin tamamına tebliğ denirdi. Örneğin mahkemeye yazılan bir itiraz dilekçesi ya da imzalanan sözleşmeler birer tebliğdir.
TEBLİĞ NE DEMEK TDK?
Edebiyatta, yaşanan bir hadiseyi, gözlemlenen bir durumu ya da bir kişinin vasıflarını abartarak anlatma sanatına mübalağa denir. Mübalağa kendi içerisinde üçe ayrılır. Gulüvv, abartının da abartısı anlamına gelir. İğrak, olması akla yatkın olsa da gerçekleşmesi mümkün olmayan abartılı ifadeler için kullanılır. Akla mantığa uygun olan ve hem diğer şairler hem de okurlar tarafından makul karşılanan abartılara ise tebliğ denir.
TEBLİĞ ETMEK SÖZLÜK ANLAMI
Birçok ayette tebliğ etmek kelimesi geçer. Örneğin Nahl Suresinin 82. ayetinde, Hz. Muhammed'in görevinin kendisine indirilen vahiyleri tebliğ etmek olduğu bildirilir. Çünkü İslam'da zorlama yoktur. Peygamber efendimiz, Cebrail aracılığıyla indirilen vahiyleri ümmetine bildirmekle görevlendirilmiştir.
Hz. Muhammed, söylediklerine itiraz eden Mekkeli müşriklere birçok kez, kendisinin sadece vahiyleri tebliğ ettiğini söylemiştir.
ÖRNEK CÜMLELER:
1- Adres değişikliği nedeniyle mektup tebliğ edilemediği için iki hafta sonra geri döndü.
2- Yarın müdür ile konuşup işten istifa etmek istediğimi tebliğ edeceğim.
3- Peygamberlerin tebliğine uymayanlara müşrik, kafir ve münafık denir.