Tefekkür nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Tefekkür etmek nasıl olur?
Tefekkür, Arapça olan bir kelimedir. Fikir kökünden türetilmiş olan tefekkür kelimesi anlamı bakımından düşünmek demektir. Fakat bu anlam normal düşünme değil dini bir anlam olarak kabul edilir. Tefekkür nedir, anlamı ne demektir ve tefekkür etmek nasıl olmaktadır sizin için ayrıntıları ile derledik.
Tefekkür, dini anlamda kullanılan kelimelerden biridir. Dini anlam olarak tefekkür sözcüğü Allah'ın (CC) yaratışını, yaşamı ve kainatı düşünmek demektir.
TEFEKKÜR NEDİR, TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?
Arapça dilinde düşünmek eylemini ifade eden birden fazla sözcük bulunmaktadır. Bu kelimeler arasında nazar, taakkul, itibar ve tefekkür gibi kelimeler bulunmaktadır. Tefekkür, İslam dininde en önemli konular arasında olduğu için tefekkürü doğru bilmek ve doğru anlamak oldukça önemlidir.
Tefekkür, Allah'ın (CC) yarattıklarını, hayatı, kainatı ve yaşamı düşünmek anlamlarını içeren bir sözcüktür. Dünya üzerinde olan her şeyin bir anlamı olduğunu bilmek, her şeye anlamlara yüklemek ve açıklamalar sunmak tefekkür sözcüğü ile karşılık bulur.
TEFEKKÜR ETMEK NASIL OLUR?
Tefekkürlerin en iyisi ve en faydalısı hükümranlığı ve ilahi kudreti tefekkür etmektir. Bu sayede insanlar dünyevi her şeyden uzaklaşır ve kendisine zarar verebilecek her şeyden de uzaklaşırlar. Kişiler tefekkür ederek Allah'ın (CC) nimetlerini, emirlerini, isimlerini ve sıfatlarını tefekkür ederler ve manevi olarak kendilerini daha iyi hissederler.
Bu sayede dünyanın bir imtihan alemi olduğunu kabul eder ve dünyaya yalnızca gerektiği kadar değer vermeye başlar. Tefekkür eden insanlar genelde isyan etmezler ve her şeyin bir sebebi olduğuna inanırlar. Bu nedenle dünyada daha kolay yaşamak ve insanların kendilerini ahirete hazırlamaları tefekkür ile daha mümkündür. Tefekkür edenler Allah'ın (CC) şerefini, ebedi olduğunu ve dünyanın da gelip geçici olduğunu düşününce dünyaya gereği kadar değer verirler.
TEFEKKÜR ÖRNEKLERİ NELERDİR?
Tefekkür etmek insanların manevi olarak daha iyi olmalarına ve her şeyi dini olarak düşünerek anlamlandırmalarına fayda sağlar. Tefekkür eden insanlar kendi yaradılışlarına bakarlar ve Allah'ı (CC) düşünerek ona şükretmeye başlarlar. Allah'ın (CC) verdiklerini ve yarattıklarını düşünmek ona tefekkür etmektir. Meyvelerin, canlıların, bitkilerin ya da doğanın yaradılışını düşünmek ve şükretmek de bir tefekkürdür.
Dünyanın, gezegenlerin, kainatın, güneşin, yıldızların ve diğer her şeyin uyum içinde olduğunu düşünmek de bir tefekkür olarak kabul edilir. Buna göre Allah'ı (CC) ve yarattığı her şeyi düşünerek tefekkür edebilirsiniz. Tefekkür eden insanlar dünyaya sadece gereği kadar değer verirler ve dünyanın, kainatın geçici olduğunu da kabul etmiş olurlar.