Pratik BilgilerTesbih nedir? Tesbih ne demek TDK? Tesbih sözlük anlamı...

Tesbih nedir? Tesbih ne demek TDK? Tesbih sözlük anlamı...

Paylaş
Tesbih nedir? Tesbih ne demek TDK? Tesbih sözlük anlamı...

Tesbih etmek, Kuran'ı Kerim'de de geçen subhan sözcüğünden türetilmiştir. Subhan, Allahu Teala'yı insana ve diğer varlıklara mahsus olan tüm kusurlardan tenzih etmek ve onu kutsamak anlamına gelir. 11. yüzyıldan itibaren bu kelimenin yerine tespih sözcüğü yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dua esnasında Allah'ın isimlerinin kaç kere okunduğunu tespit etmek için kullanılan boncuklu gerece de tespih denir. Tespih ne demek? Allah'ın isimlerini tespih etmek ne anlama gelir? İşte, tüm detaylar.

Tespih çekme geleneği dinimize Hinduizm'den geçmiştir. 12. yüzyılın ikinci yarısında, Hindistan'ın Müslümanlar tarafından fethedilmesinden sonra Arap ve Hint kültürü etkileşime girmiştir. Bunun sonucunda iki millet birbirine ait toplumsal alışkanlıkları benimsemiştir. Tespih çekmek de bu şekilde önce Araplar sonra Türkler arasında yaygınlaşmıştır.

Haberin Devamı

TESBİH NEDİR?

Tespih, Allah'ı esma-i hüsnada yer alan isimleriyle zikretmek ve yüceltmek manasına gelir. Kuran'ı Kerim'de en çok zikredilen isimlerin başında Rahman ve Rahim gelir.

Rahman, Allah'ın Müslüman - kafir ayırt etmeksizin tüm kullarına merhamet etmesi ve şirk ya da kul hakkı yemek gibi büyük günahları işlemedikleri takdirde kullarını affetmesi demektir. Rahman ise, Allahu Teala'nın mahşer gününde Müslümanlara rahmet etmesi anlamına gelir.

Namazdan sonra ya da günlük dualarda çekilen tespihte en çok zikredilen isimler Rahman ve Rahimdir. Bunun dışında Esma-i Hüsna'da yer alan diğer isimler de 33 ya da 99 kez tespih edilir.

TESBİH NE DEMEK TDK?

Namazın sonunda üç kelimenin 33 kez tekrar edilmesine tesbih denir. Bu kelimelerden ilki Subhanallah'tır. Subhanallah, her şeyi yoktan var eden ve örneksiz yaratan Allah'ı insana özgü tüm kusurlardan uzak tutmak demektir. Örneğin kainattaki tüm canlılar yorulurlar ve uyurlar. Çünkü insanoğlu, her anlamda sınırlıdır. Oysa Allah'ın kudreti de ilmi de sonsuzdur.

Haberin Devamı

Tespih esnasında zikredilen ikinci kelime Elhamdüllillah'tır. Günlük hayatta da sıklıkla söylenen Elhamdülillah, verdiği nimetler için Allah'a şükretmektir. Tespihteki üçüncü ve son kelime ise Allahu Ekber'dir. Ezanda da geçen Allahuekber sözü, Allah'a her şeye kadir olan, en yüce, en ulu olan demektir.

TESBİH SÖZLÜK ANLAMI

Tespih kelimesinin sözlük anlamı Allah'ı anmaktır. Her Müslüman tesbih çekerek Allah'ın isimlerini zikredip şükreder.