Tezat nedir? Tezat ne demek Tdk? Tezat örnekleri...
Günlük yaşantıda ve eğitim dünyasında kullanılan Tezat kelimesi, anlamı merak edilen kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime ile ilgili birçok yorum yapılıyor. Tezat Nedir? Tezat Ne Demek TDK? Tezat Örnekleri hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
Tezat kelime itibariyle Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçeye Arapçadan dahil olan 'tezat' kelimesi kelime anlamı 'zıt olan şey' olarak tabir edilmektedir. Günlük yaşantıda zıtlık ifade eden bütün durumlar 'tezatlık oluştu' şeklinde ifade edilir.
Tezat nedir?
Kelime anlamı 'birbirine zıt olan şey' anlamında kullanılmaktadır. Çelişki, zıtlık ve kontrast gibi anlamlara gelen kelimenin kökü Arapça'dır. تضادّ (Tedaad) kökünden gelmektedir. Osmanlı milleti Arap, Kürt ve Türk kavminden oluşuyordu. Arapça Osmanlı zamanında Türkçeye birçok kelime kazandırmıştır. Tezat kelimesi de bunlardan biridir. İslam toplumu olması nedeniyle Osmanlı zamanında Kuran'da bulunan birçok terim ve kelime günlük yaşantıda kullanılmaktaydı.
Tezat ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre 'Tezat' kelimesi 'tutarsızlık, çelişme, karşıtlık anlamlarına gelen bir kelimedir. Türk Dil Kurumu, Osmanlıca ve Arapça kökenli birçok kelimeyi sözlüğüne dahil ederek sözlük oluşturmuştur. Tezat kelimesi de Türk Dil Kurumu Sözlüğüne dahil edilen kelimelerden biridir. Bu kelime 'zıtlık oluşturan durumlar' için kullanılır.
Tezat örnekleri
Tezat kelimesi kısaca zıt anlamı ifade eden cümleleri bir araya getirmektedir. Bu kelime kısaca zıt durumları ifade için kullanılmaktadır. Bu kelime ile ilgili örnekler şu şekildedir:
1- Hem seviyor hem nefret ediyor.
2- Öğrencilerimiz tam bir tezat oluşturdu, okulu seviyorlar ama ders çalışmıyorlar.
3- Namaz kıldıktan sonra faiz yemek tam bir tezattır.
4- Kışı seviyor ama üşümekten nefret ediyor.
5- Hamama girmek istiyor ama terlemek istemiyor.
6- Sınavı kazanmak istiyor ama biraz olsun ders çalışmıyor.
7- Cennete gitmek istiyor ama cennetlik bir amel işlemiyor.
8- Para kazanmak istiyor ama çalışmayı hiç sevmiyor.
9- Yaz gelsin istiyor ama sıcaktan da bunaldığını söylüyor.
Cümle içerisinde zıtlık ve çelişki oluşturan ifadelerin bir arada kullanılması 'tezat' anlamı ifade eder. Günlük hayatımızda tezat teşkil eden birçok durum meydana gelir.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'