Triaj nedir? Triaj renkleri nasıl belirlenir, örnek vakalar nelerdir?
Triaj kelimesinin sözlük anlamı, en az iki şey arasından birini seçmek, ayırmak ve öne almaktır. Tasnif etmek, düzenlemek ve sınıflandırmak anlamında da kullanılan bu kelime Latince kökenlidir. Tıp literatüründe terim olarak ilk kez 1. Dünya Savaşında Fransız Ordusuna bağlı sağlık teknisyenleri tarafından kullanılmıştır. Daha sonrasında diğer tıbbi terimler gibi evrenselleşerek dünya genelinde kullanılmaya başlanmıştır. Triaj nedir? Triaj renkleri nasıl belirlenir, örnek vakalar nelerdir sizler için derledik.
Triaj kelimesi bankacılık ve ulaşım sektöründe farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Bankacılıkta, bir kişinin ya da kurumun hisse senetlerinin ve çek bilgilerinin ayrıntılı olarak incelenmesine triaj denir. Ulaşım sektöründe ise trenlerin herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için ayrıldığı raylar, triaj olarak adlandırılır.
TRİAJ NEDİR?
Bir hastanın, yaralının ya da kazazedenin öncelik sırasına göre tedavi altına alınmasına triaj denir. Triaj sistemi genellikle deprem, sel ve yangın gibi felaketlerde uygulanır. Bunun dışına savaşlarda, saldırılarda ve kazalarda da uygulanan triaj da amaç, mümkün olduğunca fazla kişinin hayatını kurtarmaktır.
TRİAJ RENKLERİ NASIL BELİRLENİR?
Bir hastanede ya da sağlık kurumunda ne kadar çok doktor, hemşire ve hasta bakıcı olursa olsun, sağlık personelleri çoğunlukla yaralılara müdahalede yetersiz kalır. Bunun nedeni, hastanelere bir anda çok fazla yaralının ve kazazedenin getirilmesidir. Bu yüzden, yaralıların durumu uzman bir hekim tarafından incelendikten sonra sınıflandırma yapılır.
Triaj renkleri de yaralıların durumuna bakılarak, iyileşme ve kurtarılma ihtimalleri karşılaştırılarak belirlenir. Triaj, toplam 4 renkten oluşur.
1- Siyah - Tıbbi açıdan kurtarılması mümkün olmayan ağır yaralılar için siyah renk kullanılır. Siyah renk verilen kazazedeler ve yaralılar, genellikle 5-10 dakika içerisinde ölürler. Bu nedenle, sağlık ekipleri siyah renk verilen yaralılarla ilgilenmezler. Çünkü onlarla ilgilenmeleri, kurtarılma şansı olan yaralıların hayatını riske atar.
2- Kırmızı - Acilen müdahale edilmesi gereken yaralılara verilen renktir. Triaj çizelgesinde kırmızı olan yaralılara 1 saat içinde müdahale edilmezse, yaralının hayatını kaybetme riski yüksek oranda artar.
3- Yeşil - Sadece rutin kontrol gerektiren ve ilaçla tedavisi mümkün olan yaralanmalarda, çatlaklarda ve zedelenmelerde kullanılan renktir. Yeşil renkli kişilere en son müdahale edilir.
4- Sarı - Ayakta tedavisi mümkün olan ve öncelik sırasına göre ikinci sırada yer alan renktir.
ÖRNEK VAKALAR NELERDİR?
1- Siyah - Örneğin kalbinden vurulmuş bir asker. Hayatta kalma şansı % 2.
2- Kırmızı - Bir trafik kazasında ağır yaralanan ve iç kanaması riski taşıyan kişi.
3- Yeşil - Bir kavgada kaşı yarılan kişi.
4- Sarı - Bir kazada kolu ya da bacağı kırılan kazazede.
- Adriana Lima evlendi mi? Sosyal medya paylaşımı olay oldu
- Katy Perry bir deri bir kemik kaldı! Zayıflama iğnesi mi kullandı iddialarına yanıt gecikmedi
- Ambulans helikopterle sevk edilmişti! Dün ameliyata alınan Ferdi Tayfur'dan haber var
- Fotoğraf albümü şimdiden dolmuş da taşmış bile! Yeni sevgiliye aşkını ilan etti
- Acun Ilıcalı 2025 Survivor kadrosunu ve başlama tarihini açıkladı!