Pratik BilgilerTUNCELİ HARİTASI: Tunceli ilçeleri nelerdir? Tunceli hangi bölgede yer alır?

TUNCELİ HARİTASI: Tunceli ilçeleri nelerdir? Tunceli hangi bölgede yer alır?

Paylaş
TUNCELİ HARİTASI: Tunceli ilçeleri nelerdir? Tunceli hangi bölgede yer alır?

Türkiye'nin tamamı 81 ilden ve 7 bölgeden oluşmaktadır. Bölgelere bakılacak olursa Karadeniz bölgesi, Marmara Bölgesi, İç Anadolu bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi, Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesi olarak ifade edilmektedir. Mezopotamya Dicle Fırat nehrinin geçtiği alan Doğu Anadolu bölgesi olarak ifade edilmektedir. Doğu Anadolu bölgesi komşuları İran, Irak ile çevrilidir. İşte, tüm detaylar.

Tunceli Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Fırat nehrinin Yukarı Fırat havzası içerisinde yer almaktadır. Osmanlı döneminde Dersim olarak bilinen Tunceli 1935 yılında ismi ile değiştirilmiştir. Tunceli Tarihi dokusuyla zengin toprağı ve hayvancılığı ile zengin kültüre sahiptir.

Haberin Devamı

TUNCELİ HARİTASI: TUNCELİ İLÇELERİ NELERDİR?

Tunceli 81 ile göre Türkiye'nin en az nüfusuna sahip ili olarak bilinmektedir. Ortalama yüz ölçümü 7584 km2 olarak ölçülmüştür. Tunceli ilçelerine detaylarıyla bakılacak olursa; toplamda 8 ilçeye sahiptir. Merkez ilçesi, Hozat, Pertek, çemişgezek, Ovacık, Mazgirt, Pülümür, Nazimiye olarak bilinmektedir.

Tunceli şehrin en kalabalık ilçesi Çemişgezek olarak kayıtlara geçmektedir. Çemişgezek aslında Tunceli'nin en hareketli ve ekonominin döndüğü ilçedir.

Tunceli komşu illerine detaylarıyla incelenecek olursa; Tunceli Fırat havzası kenarına kurulmuştur. Buna göre doğuda Bingöl, Güneyde Elazığ, Kuzeyde ve batıda Erzincan şehirleri ile komşu iller ile çevrilidir. Tunceli'nin etrafı dağlar ile çevrilidir. Buna göre Munzur dağları ve Karasu nehri ile sınır dağları çevrilidir.

Haberin Devamı

TUNCELİ HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Tunceli Türkiye de 7 bölgeye ayrılan ve Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Doğu Anadolu bölgesi yapısı itibariyle dağlık bölge olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla Tunceli de dağ köyleri oldukça yaygın yerleşim alanları içerisinde yer almaktadır.

Tunceli Dağlar ile çevrili ve ovaları olan bir şehirdir. Dolayısıyla başta hayvancılık olmak üzere geçimleri çiftçilik üzerine kuruludur. Tunceli de Keban Barajı Türkiye'nin en önemli barajları arasında yer almaktadır.

Tunceli uzun yıllar boyunca adı Dersim olarak yer almaktayken Cumhuriyetin ilanından sonra Dersim adı değiştirilmiş ve Tunceli olarak Elazığ ilçesi olarak bağlanmıştır. 1935 yılında ise Elazığ ilinden ayrılarak bağımsız bir il Tunceli olarak bu güne kadar ev sahipliği yapmaktadır.

Tunceli tarihi eserleri ve tarihi dokusu zengin şehirleri arasında bulunmaktadır. Çünkü sırlar önce kurulan Anadolu topraklarında farklı birçok medeniyet şehirleri kurulmuştur. Aslında Anadolu tamamı Medeniyetler şehri olarak bilinmektedir. Bölgedeki tarihi yerler ve gezilecek görülecek tarihi dokular Uzun Hasan camii, Aşağı köprü, Ferruh Şad bey Türbesi, Yelmaniye camii, Yeniköy höyüğü en fazla ziyaretçi alan yerler olarak işaret edilmektedir.