Ücretsiz izin nedir, nasıl alınır? Ücretsiz izin şartları nelerdir?
Çalışma hayatında bulunan kişilerin sıklıkla karşılaştığı ifadelerden birisi de ücretsiz izin olmaktadır. Bir iş yerinde çalışan işçinin işverenden aldığı onayla ve kendi isteğiyle izin aldığı süre boyunca ücret almaması, ücretsiz izin olarak ifade edilebilir. İşçi aldığı izin süresinde herhangi bir ücret almamaktadır. İşte, ücretsiz izin hakkında merak edilen detaylar.
Ücretsiz izin, bir işçinin herhangi bir ücret almadan izne ayrılması olarak bilinmektedir. İşçinin izin süresi boyunca herhangi bir ücret almadığı gibi işveren tarafından sunulan sosyal yardımlardan da faydalanması mümkün olmamaktadır.
ÜCRETSİZ İZİN NEDİR, NASIL ALINIR?
Ücretsiz izin hakkı işçilere İş Kanunu tarafından tanınan bir hak olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ücretsiz izin hakkı sadece işçilerin değil işverenlerin de hakkını korumaktadır. İş yükünün azalması durumunda iş yerini koruma amacına sahip bir kanun olarak da bilinmektedir.
İş Kanununa göre işçi herhangi bir ücret almadan izne ayrılması durumunda ücretsiz izin kullanmış olmaktadır. Ücretsiz izin alınabilmesi için işçinin ve işverenin anlaşarak belirli bir süreliğine iş sözleşmesini askıya alması gerekmektedir.
Ücretsiz izin kullanılması durumunda işçinin iş görme yükümlülüğü, işverenin ise ücret ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Gerekli şartların bulunması halinde işçi işe yeni başlamış olsa dahi ücretsiz izin hakkını kullanabilmektedir.
Ücretsiz izin alınabilmesi için işçi tarafından yapılacak olan teklifin yazılı olarak yapılması gerekmektedir. İşveren tarafından da ücretsiz izin teklifinin 6 iş günü içerisinde yazılı olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
ÜCRETSİZ İZİN ŞARTLARI NELERDİR?
Ücretsiz izin alınması için yerine getirilmesi gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Ücretsiz izin almak isteyen kişilerin sahip olması gereken şartlar özel sektör ve kamu sektörü için benzer olmaktadır. Genel olarak ise bu şartlar arasında belgeleme ve muafiyet gibi durumlar yer almaktadır. Genel olarak bir sağlık durumunda ücretsiz izin kullanılması tercih edilmektedir.
Doğum, vefat, annelik, babalık ve askerlik gibi kanun tarafından izin verilen faktörlerin oluşması,
Çalışma şartlarında meydana gelen değişikliklerin işçi ve işveren tarafından onaylanması,
Kanun veya sözleşme ile belirtilen şekilde zorunlu ücretsiz izin hakkı olması durumunda işçilerin ücretsiz izin kullanabilme hakkı bulunmaktadır.
Kanuna uygun şekilde gerekli şartların sağlanması durumunda ise işçilerin ücretsiz izne ayrılması mümkün olmaktadır. Ücretsiz izne çıkılması halinde işçi ve işveren arasında belirlenen anlaşmalar da dönemsel olarak farklılık gösterebilmektedir.
İşveren tarafından işçiler ücretsiz izne çıkmaya zorlanamaz. Sadece çalışanların kendilerinin istemesi ve şartların uygun olması halinde ücretsiz izne ayrılması mümkün olmaktadır.
- Masterchef'te 3. eleme adayı belli oldu! Yarışmada kıran kırana mücadele
- Başak Dizer ve Kıvanç Tatlıtuğ, Toscana pozlarıyla hayran bıraktı
- Fahriye Evcen ve oğulları tekne keyfi yaptı! Pozlarına beğeni yağdı
- Dünyaca ünlü ismin konserinde Zeynep Bastık sürprizi! Türkçe ve Fransızca düet yaptılar
- Dünyanın en zengin 10 insanı (2024)