Sebze mi bakliyat mı karar vermek zor ama faydaları saymakla bitmiyor...
Bezelyenin, bakliyat mı yoksa sebze mi olduğu hep karıştırılır. İçerdiği besin öğelerine bakıldığı zaman bezelyenin sebze olduğunu söyleyen Diyetisyen Gülen Akboyar, ilk önce bezelyenin içeriğine sonrasında da faydalarına değindi.
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) taze bezelye tanesinin besin değerleri şöyle sıralanabilir:
84 kalori - 14.4 gr. protein - 0 kolesterol - 0,4 gr. yağ - 2 gr. Lif - 116 mgr. fosfor - 26 mgr. kalsiyum - 1.9 mgr. demir - 2 mgr. sodyum - 316 mgr. potasyum - 35 mgr. magnezyum - 640 ıu a vitamini - 0.35 mgr. b1 vitamini - 0.14 mgr. b2 vitamini - 2.9 mgr. b3 vitamini - 0,16 mgr. b6 vitamini - 35.5 mcgr. folik asit - 27 mgr. c vitamini - 2.1 mgr. e vitamini.
BEZELYENİN FAYDALARI
- 100 gr' ının 2 gr lif içermesi sebebiyle çok iyi bir lif kaynağıdır. Barsaklarımızı çalıştırır. Çözünebilen lif içermesinden dolayı kötü kolesterolü düşürür, dolayısıyla kalp sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
- B1 vitamini sayesinde uykuyu düzene sokar. Fakat bütün B grubu vitaminlerinde olduğu gibi iştah açar.
- Demir içeriğinden dolayı kansızlığa iyi gelir.
- Potasyum içeriğinden dolayı kasların güçlenmesine yardımcı olur.
- Kansere karşı koruyucu özellikleri vardır.
- İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik yapısının güçlenmesini sağlar.
- İçeriğindeki vitamin C, betakaroten ve çinko antioksidan elementler olup bağışıklık sisteminin güçlenmesine, dolayısıyla da kansere karşı korunmaya yardımcı olur.
- Çözünebilen lif içeriği sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine, kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
- Kalp, akciğer, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar.