12 bin yıllık geçmişe ışık tutuyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Neolitik döneme ait kazıların sürdüğü Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ve Karahantepe’de ortaya çıkarılan eserlerin tarihe yeni yorumlar getirebileceğini kaydetti.
Gazete haberi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi kapsamında; kentte eş zamanlı 12 ayrı bölgede kazı çalışması yapılıyor. Göbeklitepe ve Karahantepe’nin de yer aldığı Taş Tepeler Projesi, adeta tarihin akışına yön veriyor. Şanlıurfa kent merkezine 18 km uzaklıktaki Örencik köyü yakınlarındaki Göbeklitepe’nin geçmişi günümüzden yaklaşık 12.000 yıl öncesine uzanıyor. Hitit, Lidya, Sümer gibi Mezopotamya uygarlıkları ve Maya uygarlığı Göbeklitepe’den binlerce yıl sonra ortaya çıktı. Karahantepe’deki kazılarda ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen Neolitik döneme ait “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikili taş gün yüzüne çıkartıldı. Karahantepe’de bugüne kadar eşine rastlanmamış çok sayıda kültür varlığına ulaşıldı.
OYA GİBİ KAZILIYOR
Göbeklitepe’nin ve Karahantepe’nin dahil olduğu “Taş Tepeler” denilen 12 adet kazı alanı tam anlamıyla oya gibi kazılıyor. Bir diğer adı ‘Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları” olan proje 2021’de başladı. Bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük arkeolojik çalışma olan proje; Neolitik döneme dair bilinmeyenleri tüm dünyaya aktarıyor. Arkeolojik kazıların yanı sıra bölgedeki geleneksel köy mimarisi, yok olan geleneksel üretim biçimleri ve kültürel değerlerin belgelenmesi de çalışmalara dahil ediliyor. Göbeklitepe ve Karahantepe’de açığa çıkanlar insanlık tarihi açısından büyük önem taşırken şehri ve bölgeyi de kalkındırıyor.
MÜZE KART İLE AVANTAJLI GEZİ
Her yıl kapsamı genişletilen Müze Kart, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığı bünyesindeki 350’den fazla müze ve ören yerinde geçerli. Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 358 müze ve ören yeri, Milli Saraylara da bağlı 18 müze bulunuyor. Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerine vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla fiyatı 70 liradan 60 liraya düşürülerek sabitlenen Müze Kart, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı en pahalı giriş ücreti olan 450 TL ile karşılaştırıldığında tek seferde yüzde 86 fiyat avantajı sağlıyor.
YOĞUN YERLER KAPSAM DIŞI
Müze Kart; Topkapı Sarayı’ndaki Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı, Beykoz Cam Müzesi, Efes’teki Yamaçevler, Göreme’deki Karanlık Kilise, Sedir Adası, İstanbul Sinema Müzesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Serçe Limanı Cam Batığı Sergi Salonu bölümünde geçerli değil. Kart, aşırı yoğunluğa yol açan ziyaretçiler nedeniyle tarihi yapının muhafaza edilemeyeceği düşünülen yerlerde kapsam dışı kalıyor. Bu yerler ekstra ücret ile gezilebiliyor.
ONLİNE ALINABİLİYOR
Müze Kart, satın alındığı tarihten itibaren bir yıl geçerli. Bakanlıkça belirlenen satış noktalarının haricinde Müze Kart’ı online almak da mümkün. Aynı siparişte en fazla 10 adet Müze Kart sepete yüklenebiliyor. Ayrıca hediye olarak da satın alınabiliyor. Müze Kart aldıktan sonra telefona yüklenen mobil uygulama ile Müze Kart olmadan da avantajlarından faydalanmak mümkün.
- Survivor'da ikinci eleme adayı belli oldu! Oyun sırasında tartışma çıktı
- Ferdi Tayfur geride büyük eserler bıraktı! İşte film gibi hayatı
- Arabesk müziğinin 'Ferdi Baba'sı Ferdi Tayfur hayatını kaybetti
- Doğum günü paylaşımda ortaya çıktı! İşte Alişan'ın Çağla Şıkel'e taktığı lakap
- Dünyanın en zengin YouTuber'ı evleniyor! Diz çöküp teklif etti