16 ilde festival rüzgarı esti
Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl dördüncü kez kapılarını açtı. Geçen yıl 11 ilde 33 milyon katılımcının dahil olduğu festival, bu yıl 16 ile yayıldı. Dünya markası olma hedefiyle ilerleyen etkinlik, Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine de kabul edildi.
Gazete haberi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021’de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan Kültür Yolu Festivali; bu yıl 16 ilde, 600 mekanda, 40 bin sanatçıyı sanatseverlerle buluşturdu. Adana’da 13 Nisan’da Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlayan 10 Kasım’da Antalya’da son bulan festival; 8 ay boyunca konserlerden sergilere, tiyatrodan bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere ve dijital sanatlara kadar yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yaptı. Gastronomiye yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenirken çocuklar da unutulmadı. Miniklere özel birbirinden eğlenceli atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar ilgiyle takip edildi. Avrupa’nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilen Kültür Yolu Festivali, kentlerin turizmini de etkiledi. Bakanlık verilerine göre; festivalin gerçekleştiği sürede illere gelen yerli turist sayısı yüzde 40’a yakın arttı. Festivalin turist sayısını en çok etkilediği şehir ise Trabzon oldu. Kültür ve sanat etkinliklerine gösterilen geniş katılım sayesinde kent ekonomisine katkı sağlanırken sosyal yaşam da hareketlendi.
RENKLİ ETKİNLİKLER
Bu yıl Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla ünlü ressamın 80’den fazla orijinal eserinin yer aldığı sergiler büyük ilgi gördü. Sebastiao Salgado, Güvenç Özel, Refik Anadol ve Frida Kahlo gibi ünlü sanatçıların eserleri de sanatseverlerle buluştu. Proje kapsamında Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyle hem görsel hem de sahne sanatları alanlarında iş birlikleri yapıldı. Deutsches Senfoni-Orkestra Berlin, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları ve daha birçok uluslararası ekip, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sahne aldı. Yapay zeka algoritması kullanarak üretilen “Atatürk Kültür Yolunda” dijital yerleştirmesiyle “Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi duraklarından kareler verirdi?” sorusuna yanıt veren dijital sergi de dikkat çekti.
HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM
Festivaller, turizm sektöründe bir alt dal olarak ülkelere turist çekmenin önemli bir adımı olarak görülüyor. Özellikle festival zamanlarında turistlerin akın ettiği ülkeler mevcut. Fransa Cannes Film Festivali, Brezilya Rio Karnavalı, Almanya’daki Oktoberfest bunların başında geliyor. Türkiye’deki etkinlikler de Kültür Yolu Festivali ile birleşiyor. Ülkenin turizmine ivme kazandıran etkinlikler Kültür Yolu’na dahil oluyor. Her yıl 5 ilin ekleneceği Kültür Yolu Festivali projesiyle sürdürülebilir turizm hedefleniyor. Turistler, gezi rotasını Kültür Yolu Festivali’ne göre hazırlıyor.
KAHRAMANKAZAN TARİH VE KÜLTÜRÜN BULUŞTUĞU YER
Ankara’nın gözde ilçelerinden Kahramankazan zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekiyor.
katkıları, tarihi yapıları ve modern yaşamla harmanlanmış sosyal alanlarıyla Kahramankazan, her yönüyle keşfedilmeye değer bir merkez. İlçe aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk köylü kadın milletvekili Satıkadın’dan 15 Temmuz darbe girişimi direnişine kadar birçok önemli olaya ev sahipliği yaptı.
SATIKADIN
Cumhuriyet tarihimizin unutulmaz isimlerinden biri olan Satı Çırpan, halk arasında bilinen adıyla “Satıkadın” Anadolu kadınının cesaretini ve fedakârlığını temsil eden öncü bir figürdür. Atatürk’ün desteğiyle Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri olarak Meclis’e giren Satıkadın, aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk köylü kadın milletvekili unvanını taşır. Satıkadın, Kahramankazan köyünde eşinin gazi olması nedeniyle muhtarlık görevini üstlenmiş ve köyü için büyük bir özveriyle çalışmıştır. 1934’te Atatürk’ün Kızılcahamam’a giderken Kahramankazan’dan geçeceğini öğrenince, köylüleriyle birlikte Paşa’yı karşılayan Satıkadın, Atatürk’e gözleme ve ayran ikram etmiş, bu davranışıyla Atatürk’ün ilgisini çekmiştir. Atatürk, onun kararlılığı ve misafirperverliğinden etkilenerek 1935 seçimlerinde milletvekili adayı göstermiştir. Bu karar neticesinde Satıkadın, ilk defa Meclis’e seçilen 17 kadın milletvekilinden biri olmuştur. Bugün Kahramankazan’da Satıkadın’ın adı yaşatılmaya devam ediyor. Yaşadığı ev müzeye dönüştürülmüş, mezarı anıt mezar olarak düzenlenmiştir. Ayrıca adını taşıyan Satıkadın Parkı’nda her yıl düzenlenen anma törenleriyle hatırası yaşatılmaktadır. Satıkadın’ın torunu, Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, büyükannesinin mirasına sahip çıkarak onun hikâyesini gelecek nesillere aktarmaktadır.
15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ VE DEMOKRASİ MÜZESİ
15 Temmuz’daki hain darbe girişimine karşı direnişin simgesi haline gelen Kahramankazan’da, o gece yaşanan mücadelenin tüm yönleriyle anlatıldığı 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi, ilçenin gurur kaynağı olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. FETÖ’nün darbe girişimi sırasında 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalanan ve sivilleri, TBMM’yi, diğer devlet kurumlarını bombalayan F-16’lara engel olmaya çalışırken 9 şehit ve 92 gazi veren Kahramankazan’da yaşananlar, bu müzede gelecek kuşaklara aktarılıyor.
TURASAN ŞAH
Turasanşah Türbesi, bölgenin önemli tarihî zenginliklerinden biri. 1421’de yapılan türbe, Kırım Savaşı’nda ün kazanan Duman Ağa’nın oğlu Turasanşah ile ailesinin mezarlarını barındırıyor. Turasan Bey, Ankara’da birçok hayır kurumu kurmuş ve çevre köylerin arazi gelirlerini bu kurumlara vakfetmiştir. Yeğeni Hızır Bali, vakfın yönetimini üstlenmiştir. Altındağ’daki Yeğenbey Mahallesi ve Vergi Dairesi, bu isimlerden alınmıştır.
GÜVENÇ GÖLETİ
Güvenç Mahallesi’nde yer alan gölet; kar, yağmur suları ve derelerden beslenen sulama amacıyla 1985’te yapılarak halkın kullanımına sunulmuştur. Göletin yanındaki piknik alanı, ziyaretçilere muazzam bir manzara eşliğinde rahatça piknik yapma imkanı sağlar.
ÖRENCİK GÖLETİ
Hızır Tepesi yamaçlarından beslenen ve mevsimsel yağışlarla beslenen Karanlık Deresi üzerinde sulama amaçlı inşa edilen bu gölet, göl manzarası ve geniş ağaçlık alanlarıyla dikkat çeker. Yaz-kış fark etmeksizin dinlenmek ve vakit geçirmek isteyenler için ideal bir piknik alanı sunmaktadır.
KILIÇLAR SÜRSEFA PİKNİK ALANI
Kılıçlar Mahallesi’ndeki Sürsefa Ormanlığı, doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için ideal bir mekandır. Zengin flora ve huzurlu atmosferiyle, doğa ile baş başa kalıp keyifli zaman geçirmek isteyenler için mükemmel bir yerdir.
OVA KAVUNU
Kahramankazan’ın en bilinen ürünlerinden biri, kendine özgü tadı ve aromasıyla Ova Kavunu’dur. Yüzyıllardır çiftçilerin geçim kaynağı olan kavun, pazarlarda ve Bostan Kümeleri’nde satılırken, her yıl Kavun Pazarı’nda düzenlenen törenle de satışa sunulmaktadır. Kahramankazan Kavunu, belediyenin tanıtımları sayesinde coğrafi işaret tescili almıştır.
ASARKAYA
Asarkaya, Karalar Mahallesi’nde bulunan, üzeri insan yapımı oyuklarla dolu ve surlarla çevrili bir kaya kütlesidir. Galatlar döneminde askeri garnizon olarak kullanılan bu alan, Roma döneminde ise yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Karalar Mahallesi, kral mezarları da dahil olmak üzere birçok tarihi eser ve kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır.
BİTİK HÖYÜĞÜ
Bitik Mahallesi’nde yapılan kazılar, Bakır Çağı’na kadar uzanan katmanlar ortaya çıkarmıştır. Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan kazılarda Bakır Çağı, Hitit ve Klasik Çağ’a ait yerleşim izleri bulunmuş, çok renkli seramikler ve Eti mimarisine ait yapılar tespit edilmiştir. Buluntular, Ankara Medeniyetler Müzesi’nde sergilenmektedir.
KURTBOĞAZI BARAJI
Ağaçlarla çevrili ve su sporlarına uygun yapısıyla Kurtboğazı Barajı; piknik alanları, oturma alanları ve karavan kamping alanı gibi birçok imkân sunan popüler bir dinlenme noktasıdır. Ankaralılar için keyifli vakit geçirebilecek en gözde mesire alanlarından biri olan Kurtboğazı Barajı, doğayla iç içe huzurlu bir ortam arayanların tercih ettiği bir mekandır.
- Aleyna Tilki yeni şarkısına klip çekti! Kıyafeti şaşkınlık yarattı
- Emine Ün ve kızı güzelliğiyle büyüledi! 'O benim arkadaşım gibi'
- Ünlü oyuncu Murat Yıldırım'dan romantik paylaşım! "8 yıl aşk ile…"
- Estetik ameliyatı sonrası vefat etmişti! Genç fenomenin mezarı açıldı
- Dua Lipa ve sevgilisi aşk sarhoşu! 'Biz bu yılbaşında evdeyiz'