Ağrı haritası: Ağrı ilçeleri nelerdir? Ağrı hangi bölgede yer alır?
Ağrı Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan ve adını ev sahipliği yaptığı ihtişamlı Ağrı Dağı’ndan alan bir ilidir. Büyük bir kısmı dağlık alanlardan oluşan Ağrı ilinde ormanlık alanlar çok azdır. Ağrı Nuh'un Gemisi, Eski Bayezid Camii ve Doğubayazıt Kalesi gibi tarihi açıdan oldukça değerli hazinelere sahiptir. Ağrı ilinin ilçeleri ve nerede olduğu hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Ağrı ülkemizin Doğu Anadolu bölümünde konumlanan bir ilidir. Ağrı 1869 yılında ilçe statüsü, 1927 yılında ise il statüsüne kavuşmuştur.
Ağrı Haritası: Ağrı İlçeleri Nelerdir?
2021 yılı TUİK istatistiklerine göre Ağrı ilinin toplam 8 tane ilçesi, 100 adet mahallesi ve 563 adet köyü bulunmaktadır. Ağrı ilinde görev yapmakta olan 12 tane belediye bulunmaktadır.
Ağrı ilinin ilçeleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
Ağrı (İl merkezi)
Doğubayazıt
Diyadin
Hamur
Eleşkirt
Taşlıçay
Patnos
Tutak
Eleşkirt ve Hamur ilçeleri Ağrı il merkezine en yakın ilçelerdir. Ağrı şehir merkezine en uzak ilçesi ise Doğubayazıt ilçesidir. Doğubayazıt ilçesi yüzölçümü bakımından da Ağrı’nın en büyük ilçesidir.
Ağrı’nın yüzölçümü olarak en küçük ilçesi ise Taşlıçay ilçesidir. Ağrı’nın en yüksek nüfuslu ilçesi merkez ilçesidir. En düşük nüfus ise Hamur ilçesindedir.
Ağrı Hangi Bölgede Yer Alır?
Ağrı ili Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Murat-Van bölümünde konumlanmaktadır. Ağrı kuzeyde Kars, doğuda İran, kuzeydoğusunda Iğdır, kuzeybatısında Erzurum, güneyinde Van, güneybatısında Bitlis ve Muş illeri ile komşudur.
Ağrı ilinin yüzölçümü 11.100 kilometrekaredir. Türkiye topraklarının dörtte birlik bölümünü kaplayan Ağrı’nın il merkezi denizden 1630 metre yüksekliktedir. Diyadin ilçesi 1933 metre ile Ağrının en yüksek rakımlı ilçesidir. Ağrı ili Alp Orojenik Kuşağı içerisinde bulunmaktadır. Ağrı ilinin büyük bir bölümü dağlık alanlar ve platolardan oluşmaktadır. İl genelinde şiddetli karasal iklim mevcuttur.
Ağrı hem tarihi hem de kültü ile önemli ilçelerimiz arasında yer almaktadır. Ağrı sınırları içerisinde bulunan Ağrı Dağı Türkiye’nin hem en büyük dağıdır hem de dini açıdan en önemli dağlarından biridir. Rivayetlere göre kutsal kitaplarda sıkça bahsedilen Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nın eteklerine oturmuştur. Aynı zamanda Ağrı Dağı dağcıların uğrak noktalarından biridir.
Ağrı İlinin Nüfusu Kaçtır?
TUİK 6 Şubat 2023 verileri kapsamında Ağrı ilinin nüfusu 510.527 kişiden oluşmaktadır. Ağrı nüfusunun büyük bir çoğunluğu şehirlerde yaşamaktadır. Yüzölçümü 11.100 kilometrekare olan ilde kilometrekare başına 46 kişi düşmektedir. Ağrı nüfusu yıllar içerisinde giderek azalan bir grafik çizmektedir.
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?