Amerika’da yaşayan başarılı bir Türk: Suzan Toprak
Posta Seyahat ile Amerika günlükleri: Suzan Toprak 1983 New York doğumlu. Eğitim hayatının birçok yılını New York'ta geçirdi. Kısa bir süre Türkiye'de yaşadı. Şu an Amerika’nın en büyük otel zincirlerinden birinde insan kaynakları yöneticiliği yapıyor. Suzan Toprak’a Amerika’da yaşamanın zorluklarını sorduk ve Amerika’ya seyahat edecek kişiler için öneriler aldık.
Amerika yolculuğu nasıl başladı?
Annem ve babam 1980 yılında 3 ablam ile birlikte New York’a yerleşti.
Niye oraya yerleştiler?
Babamın işlerinden dolayı. Babam medya mensubuydu. Oraya tayin ettiler. Bir dönem İstanbul’a tayin edildi ve iki buçuk yıl İstanbul'da yaşadık. Sonrasında tekrar New York.
Siz de bir medya mensubu olacakken otelcilik sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz?
Çok enteresan oldu. Radyo ve Televizyon bölümünü çok okumak istiyordum. Babamın izlerini devam ettirmek amacıyla öyle bir hedefim vardı. Fakat asistan olarak bir otele girmiştim insan kaynakları bölümünde. Okul yarıda kaldı maalesef bazı sebeplerden dolayı ama çok sevdiğimden dolayı devam ettirme kararı verdim. 16 yıl oldu.
Türkiye'ye yerleşmeyi düşünüyor musunuz?
Hedefim burada emekliliğimi alıp Türkiye'de doya doya yaşayıp gezmek. Dünyayı gezmeyi çok istiyorum. Gönül ister ki tabii ki bir ayağım Amerika’da bir ayağım Türkiye’de olsun, kısmet.
Amerika'da Türk olmanın zorlukları var mı?
Amerika'da Türk olmanın zorluğu diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Çünkü Amerika’da birçok ülkeden, dinden insanlarımız var. Herkes özgür bir şekilde dinini, kültürünü yaşayabiliyor.
“Kesinlikle araştırın”
Amerika dünyanın her yerinde toz pembe görünüyor. Amerika’ya yerleşmek isteyenlere tavsiyeleriniz neler?
Kesinlikle ilk önce araştırın. Amerika'ya özellikle de New York'a yerleşmeden araştırın. Ben arkadaşlarımdan, çevremden duyduklarımda şunu fark ettim ki, buraya yerleşmek isteyen özellikle Türkiye'den arkadaşlar kesinlikle hayal kırıklığına uğrayabiliyor. New York gerçekten çok pahalı bir şehir. Amerika da öyle. Bunları ölçüp, tartıp, araştırmadan kesinlikle yerleşmelerini tavsiye etmiyorum.
Türklerin en çok yaşadığı ülkelerden birinde Amerika da var. Bunun nedeni sizce ne?
“Özgürler Ülkesi” diye tanımlanıyor bence ilk sebeplerden biri bu olabilir. İş ve maddiyat açısından daha bir rahatlık olabiliyor Amerika'da. İmkanlar daha fazla.
Türkiye'deki otelcilik ve Amerika'da otelcilik arasında bir fark var mı?
Türkiye'de hiç çalışmadım otellerde. Tatilde bulunduğum süreçte hizmete çok önem veriyorum. Buradaki elemanlarımın olsun en başta genel hedefim onları hizmet konusunda eğitmek. Çünkü sağlayamayacağımız hiçbir şey yok konuklar için. Türkiye'de çok güzel otellerimiz var ve çok güzel eğitilmiş otelci kardeşlerimiz ve arkadaşlarımız var. Çok büyük bir fark yok bence. Nasıl hizmet verildiği önemli benim için.
Bu kadar otel varken, dünyaca ünlü sanatçılar ve Türkiye'den gelen iş insanı neden sizin otelleri tercih ediyor?
Başta hizmet kesinlikle. Ben çoğu elemanımla gurur duyuyorum bu konuda. Hizmet olsun, servis olsun… Bu hep akıllarda, hafızalarda kalan bir şey. Odanız ne kadar rahat olursa olsun, size hizmet eden elemanın verdiği tecrübe duygusu bambaşka bence.
Amerika'da otel seçerken neye dikkat etmeli?
Başta maddiyat çok önemli olduğu için ücretlerin kesinlikle çok fark ettiğini kendileri görür zaten. Araştırmak şart. Onun dışında otelde kalacağız bölge çok önemli. Kesinlikle metro kartı alın. Metro kart aldıktan sonra göremeyeceğiniz hiçbir yer yok. Ulaşım açısından çok faydalı olur. En çok akın edilen bölgelerde ücretler çok daha yüksek.
“Gidin, bir havasını alın”
Türkiye’den New York'a seyahat edecek kişilere tavsiyeniz var mı?
New York cıvıl cıvıl. 7/24 yaşayan bir şehir olduğu için enerji depolayın. Gezecek, görülecek çok yer var. Metro kartsız çıkmayın.
Central Park’ın olduğu bölge ile ilgili bize biraz bilgi verir misiniz? İnsanlar burada nasıl vakit geçiriyor? Neden buraya geliyorlar?
Bir zamanlar benim görev aldığım otel çok yakındı. Günde 1 saat olmasa da 15 dakika Central Park'ta nefes almak kadar iç açıcı, güzel, kafa boşaltıcı bir şey yok bence. Cıvıl cıvıl. Yaz – kış olsun insanlar akın ediyor. Bisiklet kullananlar, yürüyüş yapanlar, özellikle yaz aylarında açık hava konserleri çok oluyor. New York’ta çok doğamsı bir yönümüz yok. Her yer bina. Bir Central Park'ımız var. Gelen bütün misafirlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Gidin yaz-kış olsun oturun, bir havasını alın.
New York’a tatil için gelen bir ailenin ortalama ödeyeceği otel ücreti nedir?
Bir ailenin kalabileceği 2 artı 1 ya da 1 artı 1 süit odalar en ucuz diyebilirim ki; 250 dolar. Tabii otelden otele çok değişiyor. 10 bin dolara kadar çıkan süitler de var yani.
New York’a seyahat edecek kişilere mesajınız var mı?
New York'a gelin, akın akın gelin, gezin, eğlenin. Ama eminim ki İstanbul'a ayak bastığınızda Türkiye ve İstanbul gibisi yokmuş diyeceksiniz.
Melih Göğebakan
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'