SeyahatElazığ haritası: Elazığ ilçeleri nelerdir? Elazığ hangi bölgede yer alır?

Elazığ haritası: Elazığ ilçeleri nelerdir? Elazığ hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Elazığ haritası: Elazığ ilçeleri nelerdir? Elazığ hangi bölgede yer alır?

Elazığ, Doğu Anadolu’nun gelişmiş illeri arasındadır. Tarihi ve coğrafi özellikleri ile bölgede dikkat çekmeyi başarır. Yüzölçümü bakımından bölgenin illeri içerisinde dördüncü sırayı alır. Kışları oldukça soğuk geçer. Sert ve karasal iklime sahiptir. Köklü bir tarihe sahiptir. Geçmişte Anadolu ve Mezopotamya‘yı birbirine bağlayan noktalardan birisidir. Elazığ hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Elazığ hayvancılık, tarım, sanayi, ticaret ve madencilik alanlarında kalkınmayı başarmıştır. Elazığ’da çeşitli ürünler yetiştir. Bereketli ovaları vardır ve büyükbaş hayvancılık gelişmiştir.

Haberin Devamı

ELAZIĞ HARİTASI: ELAZIĞ İLÇELERİ NELERDİR?

Elazığ toplam 11 ilçeye sahiptir. 1’i merkez ilçedir. Doğusunda; Karakoçan, Arıcak, Palu, Kovancılar, Batısında; Baskil, Kuzeyinde Ağın ve Keban, Güneyinde ise Sivrice, Alacakaya, Maden yer alır. Geçmişte Elazığ’a bağlı olan Çemişgezek ve Pertek ilçeleri Tunceli’ye bağlanmışlardır. Elazığ ilçeleri ise şunlardır;

  •  Ağın
  •  Arıcak
  •  Alacakaya
  •  Keban
  •  Maden
  •  Palu
  •  Baskil
  •  Sivrice
  •  Karakoçan
  •  Kovancılar

ELAZIĞ HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Elazığ ili Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin tam olarak güneybatısında kalır ve Yukarı Fırat Bölümündedir. Güneyden Diyarbakır, doğudan Bingöl, kuzeyden Keban Baraj Gölü ile Tunceli, batı ve güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü ile Malatya iliyle komşudur. Elazığ’da toplam 11 ilçe bulunur. Şehir, 573 köy ve 709 mezraya sahiptir.

Haberin Devamı

ELAZIĞ TARİHİ YERLER

Hazar Gölü: Tektonik göl olarak geçer. Deniz seviyesinden tam 1.250 metre yüksekliktedir. Turistik bakımından ilin en meşhur göllerinden biridir. Mavi bayraklı plajlarıyla hizmete açılmıştır.

Meryem Ana Kilisesi: Harput kalesinin doğu tarafında bulunur. Diğer isimleri Süryani Kilisesi, Kızıl Kilise ve Yakubi Kilise olarak geçer. Önemli antik kiliseler arasında bulunur.

Çırçır Şelalesi: Dünyada en genç şelale olarak bilinir. Keban Baraj Gölü’nün oluşmasında meydana gelmiştir. Gölün kıyısında çeşitli piknik alanı ve meşhur restoranlar vardır.

Ulu Camii: 1156 – 1157 yıllarında yapılmıştır. Harputlu hükümdarı tarafından yaptırılmıştır. Anadolu’nun eski Türk Camileri arasındadır. İbadete halen açıktır. Camide iç avlu, son cemaat yeri ve iç cami olmak üzere üç bölüm vardır.

Harput Kalesi: M.Ö. 8. Yüzyılda Urartu Krallığı tarafınca kurulmuştur. Harput kalesi Part, Sasani, Roma, Bizans, Artukoğulları, Çubukoğulları, Abbasi, Selçuklular ve Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Kalede, gizli yollar, kayalara oyulmuş odalar ve basamaklar mevcuttur.

Buzluk Mağarası: 150 – 200 metre derinliğe sahip eşsiz bir mağaradır. Buzluk taşı kayalıkların arasında bulunur. Turizm ve doğa harikaları arasındadır.