GAZİANTEP'TE RAMAZAN KAHKESİ
Dünyaca ünlü gastronomi şehri Gaziantep, Ramazanda kahke geleneğini devam ettiriyor. Şehirde her evde Ramazan ayında çayın yanına eşlik eden kahkeler yapılıyor.
Sahur için de özel hazırlıkların yapıldığı Gaziantep’te kadınların toplaşıp yoğurdukları çiğ köfte ve Firik pilavı da sahurda komşulara dağıtılan geleneksel lezzetlerden…
Ramazan ayının son günlerine doğru da kadınlar yine bir araya gelerek yuvalama yapıyorlar. Günümüzde kadınlar yuvalamayı kendileri yapmasalar da restoranlardan satın alarak bu lezzetli geleneği devam ettiriyorlar.
Uğruna saatlerce kuyrukta bekleten Ramazan Kahkesi Gastronomi kenti Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında. Ramazan kahkesi, adından da anlaşılacağı gibi Antep'te sadece ramazan ayında damakları şenlendiriyor.
RAMAZAN KAHKESİ NEREDEN GELİYOR?
- Uzun yıllar önce Halep'ten, bu bölgeye yayıldığı tahmin edilen kahke, un, şeker, zeytinyağı ve mahlep gibi maddelerle hazırlanarak 11 ayın sultanı ramazanda sofraları süslüyor.
- Kahke için gerekli ürünleri büyük hamur kazanında karıştıran usta eller, elde ettikleri hamuru bir müddet dinlendiriyor. Ardından şekil verilen hamura bol susam serpiliyor ve yumurta akı sürüldükten sonra fırında pişiriliyor.
- Bu lezzeti sadece ramazan ayında bulabilen Gaziantepliler, iftar saatine saatler kala sokaklarda kokusu yayılan kahkeyi almak için sıraya giriyor. Ramazan kahkesinin bilinen en eski adı ise "Halep kahkesi".
- Sadece Ramazan ayında üretilen kahkenin alamet-i farikası ise içinde kullanılan ve ona özel bir lezzet katan mahlep.