Gelibolu nerede, gezilecek yerleri nelerdir? Gelibolu hangi şehirde, nereye bağlı?
Modern ve tarihi çizgileri ile dikkat çeken Gelibolu, Çanakkale Boğazının işgalci orduların geçiş alanıydı. Truva savaşlarının efsane hikayeleri yine bu bölgede geçmiştir. Tarihi geçmişi ile ön plana çıkan Gelibolu bölgesi yerli ve yabancı turistlerin geldiği bir yarımadadır. Gelibolu nerede? Gezilecek yerleri neler? Gelibolu hangi şehirde? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.
Gelibolu zengin bir tarihe sahip olan bir bölgedir. Gezilecek ve görülecek çok yer bu bölgede bulunmaktadır. Tarihi daha yakından görmek isteyenlerin tercihi Gelibolu Yarımadası oluyor.
GELİBOLU NEREDE?
Türkiye'de Avrupa Yakasında yer alan Gelibolu yarımadası, Trakya'da yer almakta. Gelibolu yarımadasının batısında Ege denizi, doğusunda ise Çanakkale Boğazı bulunmaktadır. Yarımada, ortalama 45km uzunlukta ve 1-2 km genişliğindedir. Çanakkale Boğazı, Zeus'un oğlunun adı olan boğazın Asya kıyısındaki antik kent Dardanus'tan ortaya çıkmıştır.
GELİBOLU’DA GEZİLECEK YERLER NELERDİR?
Gelibolu yarımadasının en ünlü noktası, Anzak Koyu oluyor. Bu koy 600metre uzunluğundadır. Aynı zamanda bu koy kolordularının iniş yeri olmasıyla ünlüdür. En ünlü savaşlarının birinin yeri olan Yalnız Çam, önemli çarpışmalara sahne oldu. Conk Bayırı, Şarapnel vadisi ve kuzey plajı önemli gezilecek yerlerden birkaçıdır. Aynalı Çarşı, Çanakkale Deniz müzesi, Milli park, Truva atı, Ayazma Pınarı tabiatı gibi bölgeler de var.
GELİBOLU HANGİ ŞEHİRDE VE NEREYE BAĞLI?
1923 yılında Gelibolu bir il iken, Çanakkale iline bağlı olan bir ilçe durumuna geldi. Gelibolu, Çanakkale iline bağlıdır. Marmara bölgesinde bulunan Gelibolu, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı misafir ağırlamaktadır.
GELİBOLU’NIN MEŞHUR ÜRÜNLERİ
Gelibolu yarımadasının ön planda olan bazı ürünleri vardır. Özellikle mutfak alanında oldukça başarılıdır. Sardalye kebabı, peynir helvası, balık çorbası, tavuklu mantı, lakerda, tuzlu balık ve Gelibolu lokumu önemli yemeklerdendir.
Bu bölgede hem tarihi yerler hem de doğal güzellikler oldukça fazladır. Sakin, tarih kokan bir tatil geçirmek isteyenler bu bölgeyi rahatlıkla tercih edebilirler. Burada çok sayıda şehit mezarı ve anıtı bulunmaktadır. Yapılan çatışmaların izleri tarihi olarak yansımıştır. Özellikle köylerde yetişen birçok sebze ve meyve burada var. Salça, yumurta gibi gıdalar oldukça doğaldır.
Bu bölgeye gelenler buradan bu tarz ürünleri götürebilir. Süs eşyalar ve Truva atı heykeller oldukça popülerdir. Bu bölgede bir geçiş iklimi söz konusudur. Akdeniz ve Karadeniz iklimi görülebilir. Birçok tarihi eser yine Gelibolu yarımadasından bulunmaktadır. Bu anlamda kültürel olarak da bu bölge son derece etkendir. Kendine has bazı gelenekler ise halen devam ettirilmektedir.