SeyahatPiri Reis haritasında çizmişti… Dünyanın ‘bilim merkezi’nde vizesiz yaşamak mümkün!

Piri Reis haritasında çizmişti… Dünyanın ‘bilim merkezi’nde vizesiz yaşamak mümkün!

Paylaş
Piri Reis haritasında çizmişti… Dünyanın ‘bilim merkezi’nde vizesiz yaşamak mümkün!

İster turistik olsun ister çalışma hayatı için Türk vatandaşlarının yurt dışındaki en büyük kabuslarından biri de vize sıkıntısı. Bu sebeple pek çok kişi vizesiz gidip yaşayabilecekleri ve çalışabilecekleri yerler arıyor. Türk vatandaşlarından vize istemeyen kuzey ışıklarının ana vatanı öne çıkıyor.

Günümüzde pek çok kişi vize sorunlarından kaçınmak ve daha kolay bir şekilde çalışma imkanı elde etmek istiyor. Türkiye vatandaşları için bazı ülkelerde vizesiz çalışma imkanı bulunuyor. Bu ülkeler arasında ise Hindistan, ABD, Danimarka ve Norveç gibi oldukça önemli bölgeler öne çıkıyor. Peki buralara nasıl gidilir, şartlar neler?

Haberin Devamı

KUZEY IŞIKLARININ ANA VATANINDA FIRSAT

Norveç'in kuzeyinde yer alan Svalbard, Türk vatandaşları için vizesiz çalışma imkanı sunan önemli bir bölgedir. 9 Şubat 1920'de Paris'te imzalanan bir anlaşma sayesinde, Türk vatandaşları Svalbard'a giriş yapabilir, burada çalışabilir ve mülk sahibi olabilirler. Bu anlaşma, Türklerin bu bölgede yaşayıp çalışabileceği ve mülk sahibi olabileceği anlamına geliyor.

Svalbard, Norveç Krallığı'na bağlı bir bölge olmasına rağmen Norveç ana karasında geçerli olan tüm yasalar Svalbard için geçerli değildir. Svalbard özel bir statüye ve uluslararası hukukta farklı bir konuma sahiptir. Bu özel statü sayesinde, Svalbard'a gelen herhangi bir ülkenin vatandaşı burada ikamet edip çalışabiliyor.

Haberin Devamı

Piri Reis haritasında çizmişti… Dünyanın ‘bilim merkezi’nde vizesiz yaşamak mümkün

YILLARDIR TAM ANLAMIYLA BİR BİLİM MERKEZİ

Svalbard, bilimsel araştırmaların yapıldığı bir merkezdir ve Türk bilim insanları bu bölgede önemli çalışmalara imza atmaktadır. Türklerin Arktik bölgedeki ilk faaliyetleri Osmanlı döneminde 1528'de başlamıştır ve 1960'lı yıllardan bu yana Türk bilim insanları bu bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

2019 yılında gerçekleştirilen ilk Türk Arktik Bilimsel Seferi ile birlikte Türk bilim insanları Svalbard'da daha da aktif hale geldi. Bu seferde birçok farklı ülkeden bilim insanları da yer almış ve Svalbard'da yapılan araştırmalara katkıda bulunmuştur. Ayrıca NASA gibi önemli kurumlar da Svalbard'da araştırmalarını sürdüren bilim kurumları arasında yer almaktadır.ö

PEKİ ŞARTLAR NELER?

Svalbard'a giriş yapmak ve burada çalışmak için belirli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Öncelikle, Svalbard'da ikamet etmek için Norveç ana karasında bir eğitim programına katılmanız veya iş bulmanız gerekmektedir. Bu şart, Svalbard'da kendinizi geçindirebilmeniz için yeterli miktarda para kazanmanızı sağlamaktadır. Ayrıca bir ev kiralamanız da gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, Svalbard'a giriş ve çıkış yaparken kimliğinizin yanında pasaportunuzu da göstermeniz gerekmektedir. Schengen ülkeleri vatandaşları ve İskandinav vatandaşlarının ise kimlik kartlarını göstermeleri yeterlidir. Ancak unutulmamalıdır ki, Svalbard'a giriş yapmanız Norveç'te ikamet ettiğiniz anlamına gelmez ve Norveç ana karası üzerinden seyahat ederken Schengen vizesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Piri Reis haritasında çizmişti… Dünyanın ‘bilim merkezi’nde vizesiz yaşamak mümkün

PİRİ REİS'İN HARİTASINDA GÖSTERİLMİŞTİ

Osmanlı İmparatorluğu her ne kadar denizcilik alanlarında öne çıkan isimlerin başarısına sahne olsa da 'talassokratik' yani denizcilik faaliyetlerine bariz şekilde önem veren bir yönetime sahip değildi. Bir kara devleti olan Osmanlı Devleti, kutupların araştırılması konusunda da diğer ülkelere oranla geride kalmıştı. Ancak bazı bilim insanları, iz bırakan çalışmalarıyla yine de dünya tarihine geçişmişti. Ceylan derisi üzerine çizdiği haritalarla tanınan Piri Reis, haritacılık çalışmalarında, eskiden maden şehri olan Svalbard’a da yer vermiş ve bölgeyi araştırarak haritasını çıkarmıştı.

Dünya keşiflerinin başlamasından önce, bilinen her şey ilk dünya haritasını çizen Batlamyus’un mirasına bağlıydı. Özellikle 16'ncı yüzyılda haritacılık oldukça büyük bir yarış haline gelerek günümüz harita biliminin temelleri atıldı. Osmanlı’da ise 'Acâ’ibü’l-mahlûkat ve Ğarâ’ibü’l-mevcûdât' gibi yazmalarda geçen efsanevi bilgiler yerini Piri Reis’in 'Kitâb-ı Bahriye'si ve Kâtip Çelebi’nin 'Cihannümâ'sı gibi bilimsel eserlere bırakmıştı. Ayrıca Kâtip Çelebi, 'İlhâmü'l-Mukaddes mine'l-Feyzi'l-Akdes' adlı eserinde Takıyüddin’e atıfta bulunarak kutup çevresinde (gece ve gündüzün 6 ay olduğu bölgeler şeklinde bahsederek) namaz ve oruç vakitlerini hesaplamıştı. Bu bilim insanlarının çalışmaları Batı’nın sayılı isimlerinin takip edildiğini de ortaya koymuştu. Batlamyus, Waldseemüller ve Ortelius gibi önemli kartografların çalışmalarına 16'ncı yüzyıldan sonra Osmanlı’da da önem verilmişti.

Haberin Devamı