Rekorlar yılı
Birçok kültür turizmi kaynağına sahip Türkiye, turist sayısında dünyada üst sıralarda yer alıyor. Türk turizmi, ziyaretçi sayısı ve gecelik kişi başı harcamada rekorlar kırıyor.
Gazete haberi
Turizm sektörü son iki yıldır rekordan rekora koşuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un verdiği bilgiye göre; turizm gelirleri 2023’te 54.3 milyar dolara, ziyaretçi sayısı 56.7 milyona çıktı. Aynı dönemde gecelik kişi başına harcama 99 dolarlık tarihi seviyeye ulaştı. 2024 hedefi ise 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir ve 106 dolarlık gecelik kişi başı harcama. Türkiye, turist sayısında dünyada 5’inci sıraya, turizm geliri liginde ise 7’nciliğe yükseldi. 2028 için ise gelir hedefinin 100 milyar dolar olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hedeflerinin turizmi 12 aya yaymak olduğunu belirtti.
12 AY KAZI PROGRAMI
Ersoy, “GoTurkiye.com sitesinde ülkemiz turizmiyle ilgili 60 ayrı ürün tanıtıyoruz. Deniz, kum, güneşten arkeolojiye, gastronomiden spora kadar farklı ürünler ekledik” dedi. Arkeolojik çalışmaları 12 aya çıkardıklarını belirten Ersoy, şunları söyledi: ”Eskiden 45-60 günlük kısa vadeli çalışmalar vardı ve yıllar sürüyordu. Şu anda 172 kazı noktasında ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında 12 ay kazı programı ve kazı noktalarımızı hazırlıyoruz. Son 60 yılda yapılan kazı sayısını gelecek dört yılda gerçekleştireceğiz. Eskiden bir noktada kazı varken şimdi 15 noktada kazı çalışması yapıyoruz. Bakanlık olarak inanılmaz derecede bütçeleri artırdık. 2019’da 36.7 milyon lira olan kazı bütçemizi geçen yıl 1.1 milyara çıkardık. Bu seneki rakamı 6 milyar lira olarak belirledik.”
EN İYİ TANITIM YAPAN ÜLKE
2018’de hazırlanan orta ve uzun vadeli yol haritasında belirlenen hedeflere yaklaştıklarını söyleyen Ersoy, şöyle devam etti: “Eksiklerimizin başında tanıtım yer alıyordu. Bunu Turizm Geliştirme Ajansı’yla 2019’da yoluna koyduk. Dünyada en iyi, en yoğun şekilde tanıtım yapan turizm ülkesi Türkiye. Televizyonlara dönük tanıtım filmlerimiz CNN, BBC World, Al Jazeera gibi haber kanalları üzerinden dünyada 200’ü aşkın ülkede izleniyor. 34 ülkede de ulusal kanallarda tanıtım filmlerimiz dönüyor. Bunun sonuçlarını aldık. Çok hızlı bir şekilde basamaklarda yukarı çıktık. Hedefimiz turist sayısında üçüncü, gelirde de beşinci sıraya yükselmek.”
DÜNYA MİRASI BERGAMA
Bergama, ülkemiz uygarlık tarihinin en eski yerleşim alanlarından biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama; bilim, sağlık, kültür, ticaret ve mimari tarihiyle dünyadaki diğer örnekleriyle boy ölçüşüyor.
İnsanlığın tarih boyunca yaşam alanı olarak seçtiği Bergama, farklı kültür ve anlayışlara kucak açarak ilim, bilim, kültür alanlarında insanlığa ışık tutan eserler üretmiş, nice ilim insanı yetiştirmiş ve benzersiz yapılar inşa etmiş. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin önemli eserlerine ev sahipliği yapan Bergama, sahip olduğu tarihi miras ve kültürel doku ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alır. 999. Dünya Miras Alanı olarak kabul edilen Bergama, Türkiye’nin 13’üncü, İzmir’in ise ilk Dünya Miras Alanı. İlk parşömen, ilk büyük hastane (Asklepion), dünyanın en dik antik tiyatrosu, ilk tıp ve eczacılık simgesi olan yılan da Bergama’ya ait. Akropol’de ayrıca 200 bin parşömen barındıran ünlü kütüphanenin kalıntıları da mevcut. 1870’te Alman mühendis ve arkeolog Carl Humann tarafından yürütülen kazı sonrası Bergama’dan Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı ise Berlin Pergamon Müzesi’nde sergileniyor.
ÖLÜMÜN GİREMEDİĞİ YER ASKLEPİON
3 bin 500 kişilik tiyatrosu, tapınağı ve kütüphanesi ile Asklepion antik çağın en büyük sağlık yurduydu. “Ölümün yasaklandığı yer” Asklepion’da üç temel öğe; perhiz, sıcak ve soğuk banyo ile beden hareketlerinden oluşan tedavi şekillerinin yanında ilaç, şifalı bitkiler, müzik, su sesi, telkin ve rüya tabirlerine dayalı psikoterapi, çamur ve güneş banyolarıyla tedavi yöntemi uygulanırdı. Asklepeion Kütüphanesi, tiyatrosu, tapınakları, Kutsal Su ve Çeşmesi, Yeraltı Geçidi ile bugün de konuklarını ağırlıyor.
KRALLIĞIN BAŞKENTİ
Bergama, 150 yıl süren Pergamon Krallığı’nın başkenti olmuştur. Bergama Akropolü, Kale Tepesi’nde yapılan teraslamalar üzerine kurulmuş, tapınakları, sokakları, sosyal ve ticari meydanları ile Helenistik dönemin en muhteşem şehir merkezlerindendir. Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, Athena Tapınağı, 200 bin cilt kitaptan oluşan Pergamon Kütüphanesi, tiyatro, gymnasion, kral sarayları, Traian Tapınağı, su yolları, çeşmeler, sarnıçlar ve arsenaller Bergama Akropolü’nde inşa edilmiş dünyaca ünlü anıtlardır.
KIZILAVLU
M.S. 2. Yüzyılda inşa edilen Antik Pergamon’un ovada kalan en gösterişli yapısıdır. Gerek tasarımı gerekse dev boyutları ile hayranlık uyandıran eser, kült ve sanat verilerine göre Roma İmparatoru Hadrianus zamanında Mısır Tanrısı Serapis’e ithaf edilmiş. Çok tanrılı Antik Çağ inanışları yanında üç ilahi dine de ev sahipliği yapan tapınak, inanç turizmi için çok önemlidir.
TARİHİ ARASTA
14. ve 15. yüzyıldan itibaren şekillenmeye başlayan Bergama Arastası; çizmeciler, pabuççular, manifaturacılar, saraçlar ve zahireciler gibi farklı loncaların bir araya gelmesinden oluşur. Her loncanın küçük ve yanyana sıralanmış dükkanları Çınarlı Meydanlar’a bakar. Farklı dönemlerde arasta içine han ve bedesten gibi ticari faaliyetlerin daha kolay sürdürülmesini sağlayan birimler eklenmiştir. Günümüze ulaşan yapıların büyük bir kısmı 19. Yüzyıl eserleridir.
TANITIM ATAĞI
Bergama turizmini geliştirmek için belediye olarak tanıtım çalışmalarına başladıklarını belirten Başkan Prof. Dr. Tanju Çelik; Bergama Ticaret Odası, Bergama Organize Sanayi Bölgesi ve BASBAŞ iş birliği ile fuarlara katılım sağlayacaklarını söyledi. Başkan Çelik, “Tüm esnafımızın ve vatandaşlarımızın turizmden fayda sağlaması için şehrimizdeki tüm paydaşlarla hareket ederek Bergama’yı parlatacağız” dedi.
- 59 yıllık aşk! 'Karımı çok seviyorum'
- Derya Beşerler ve Birol Namoğlu tanışma hikayelerini anlattı! 'Nemrudun Kızı'
- Aşk mı var? Survivor 2025'te tehlikeli yakınlaşma
- Kerimcan Durmaz'ın ifadesi ortaya çıktı! Aylık kazancı dudak uçuklattı
- Tası tarağı toplayıp köye yerleşen Sarp Levendoğlu hayatını anlattı! 'Hiç kolay değil'