Türkiye 450 liralık lahmacunu konuşurken 90 TL’ye simit şoku
Kıbrıs'ta birkaç gün geçirmeye mi karar verdiniz? Türkiye'ye yakın konumu ile gözde tatil yerlerinden biri olan Kıbrıs'a gitmeden önce birkaç hayati bilgi vermek isterim. 2 günlük kısa bir boşluk bulunca koşa koşa gittim. Yurt içi seyahatlere göre biraz farklı bir deneyim yaşadım. Son zamanlarda gündemimiz Bodrum'daki lahmacun fiyatları iken, ben hala 90 TL'ye yediğim simidin travmasını üzerimden atamadım. İşte Kıbrıs'ı ziyaret etmeden önce bilmeniz gereken birkaç şey...
Gizem Yetil/ Posta.com.tr Tam sezon açılmadan, kalabalık tatil grupları bastırmadan, fiyatlar arşa çıkmadan Kıbrıs’ta mini bir tatil yaptım. Bol güneşli sahil şeridine, tarihi izlerine bayılmamak mümkün değil. Ama şimdiden söyleyeyim. Bu tatil, banka hesabınızda derin izler bırakacak.
BİR ZAMANLARIN EN GÖZDE YERİYDİ…
Kıbrıs, yaz tatili için popüler destinasyonlar arasında. Çevremdeki birçok insan sık sık Kıbrıs’a seyahat ediyor. Çünkü turkuaz rengi denizine aşık olmamak elde değil. 50’den fazla mavi bayraklı plajı var. Adeta Maldivler! Öyle ki; dünyaca ünlü isimler bir zamanlar tatil için Kapalı Maraş’ı tercih edermiş. Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Marliyn Monroe onlardan bazılar…
HER ŞEY TÜRKİYE FİYATLARININ ÇOK ÇOK ÜSTÜ
Kıbrıs’a gezmeye mi yoksa dinlenmeye mi gittiğiniz çok önemli. Çünkü arasında dağlar kadar fark var. Eğer, “Ben denize girip, bir drink alıp keyfime bakacağım” diyorsanız sizin için en iyi alternatif her şey dahil oteller. Hem her şey dahile gidip hem de “Dışarıda yiyim, içeyim” derseniz bu size pahalıya mal olabilir. Çünkü otelden dışarı adımını attığınız anda her şey Türkiye fiyatlarının çok çok üstünde. Daha uygun fiyatlı oteller, günlük kiralanabilen evler, iyi bir konaklama seçeneği olacaktır. Çünkü otelden çıkıp dışarı adımınızı attığınız anda fiyatları görünce, “Yok artık!” falan diyebilirsiniz. Eğer nasıl bir tatil yapmaya karar verdiyseniz hadi gidelim…
KIBRIS'A GİTMEK İÇİN PASAPORTA GEREK VAR MI?
Kıbrıs’a gitmek için pasaporta gerek yok. Yeni kimliğinizin olması yeterli. Yurt dışı çıkış harcı da yok. Havalimanına girdikten sonra size bilet işlemlerini yaptırırken giriş-çıkış formu veriliyor. O formu havalimanında gümrükten onaylatıyorsunuz. Sakın ama sakın kaybetmeyin. O belgesiz ne Kıbrıs’a girebilir, ne de Kıbrıs’tan çıkış yapabilirsiniz. Uğraşırsınız.
KIBRIS ARAÇ KİRALAMA
Havalimanının içinde Lefkoşa, Girne, Mağusa, Lefke ve Güzelyurt’a giden KIBHAS servisleri var. Bu servisler sizi belirli bir noktaya kadar bırakıyor. Sonrasında ya otobüs bulmanız gerek ya da taksi. Biz havalimanında araç kiraladık rahatça gezebilmek için. Havalimanından araç kiralamak büyük bir konfor ve kolaylık sağlıyor. Gezmek istediğimiz yerlerin mesafesi birbirine oldukça uzak. Taksiye daha fazla para verebilirsiniz.
ARKADAŞLARINIZLA KOLTUK KAPMA YARIŞI YAPARSANIZ DİKKAT:)
Tatile birkaç arkadaşımla gittim. Aracımızı kiraladıktan sonra ön koltuğa oturmak son hızla koştum. Bir baktım arkadaşım benden önce ön koltuğa kuruldu. Direksiyon sağda! Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor. Otomobili usta bir şoförün kullanması iyi olacaktır. Çünkü insan baya afallıyor. Arada dalıp, yanlışlıkla otomobillerin üzerine üzerine sürdüğümüz doğrudur.
KIBRIS’A GİDERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kıbrıs’a giderken dikkat etmeniz gereken pek bir şey yok. İstanbul’dan, Ankara’ya gider gibi gidiyorsunuz. Fazladan birkaç kontrol noktasından geçiyorsunuz o kadar.
KIBRIS KAÇ SAATTE GEZİLİR?
Eğer otomobil kiraladıysanız maksimum 2 günde Kıbrıs’ı gezip bitirebilirsiniz. Eğer toplu taşıma kullanacaksınız otobüsler nereden kalkıyor, nerelere gidiyor iyi bir rota çıkarmanız lazım.
MERSİN- KIBRIS GEMİ
Mersin’den her gün Kıbrıs’a giden gemi yoktu. Sezonda nasıl olur bilmiyorum. Kıbrıs’a giden birkaç firma var. Araştırıp günlerini öğrenmek lazım. “Gideyim, bilet bulurum” diye düşünülmemeli. Mersin’den Kıbrıs’a ulaşım sağlamak istiyorsanız, uçaktan daha uygun fiyatlı olduğunu söyleyebilirim.
KIBRIS’IN NE YEMEĞİ MEŞHUR?
Bir şehrin bir yörenin en meşhur yemeklerini tatmayı çok seviyorum. Gitmişken yemezsem çok şey kaybederim gibi hissediyorum. Sorduk soruşturduk. “Şeftali kebabı yemeden gitmeyin” dediler. Nasıl heyecanlandım. Değişik lezzetler denemeye bayılırım. Nedense aklıma şeftaliyi oymuşlar da içine kıyma koymuşlar gibi bir şey geldi. Mutlaka ama mutlaka yemeliydim. Bütün Kıbrıs’ı, “Şeftali kebabı yemeliyim!” diyerek dolaştım.
KIBRIS ŞEFTALİ KEBABI
En meşhur neresi ise bulduk, yemek için yola çıktık. Yolda, “Şunun tipine bir bakayım” dedim. Hayal kırıklığına uğradım. “Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.” Şeftalisi falan yokmuş. Trip attım yemedim. Çok yağlı görünüyordu.
KIBRIS’TA NE UCUZ? KIBRIS’TA UCUZ OLAN ŞEYLER
Öyle bir şey yok arkadaşlar. Öyle bir şey yok. Sadece elektronik cihazlar ucuz. Gezinirken ayağımı ayakkabı vurdu. "Terlik alayım" dedim. Her yer dünyaca ünlü markaların replikasıyla dolu. Replika ürün ne kadar pahalı olabilir ki? "2 bin 500 TL" dedi. Hangi mağazaya girdiysem bin TL altı terlik bulamadım. Çözümü ayakkabının üzerine basmakta buldum. Yeme- içme de Türkiye fiyatlarına göre oldukça yüksek. Ancak dikkatimi çeken şey porsiyonların büyüklüğü... Son günü, “Artık yemeğe o kadar para vermeyelim ya, zaten birkaç saat sonra uçak var” düşüncesiyle çay ve simit yapalım dedik. Bildiğiniz dümdüz simit. Simidin yanından geçerken yanlışlıkla üzerine kaşar peyniri kırıntıları düşmüş gibi. 90 TL’ye yediğim bu simidi ömrüm boyunca unutmayacağım.
KIBRIS’TAN NE ALINIR?
Kıbrıs’tan dönerken uygun fiyatlı teknolojik aletler alabilirsiniz. Telefon alacaksanız vergisini ödemeniz gerekiyor. Magnet ve süs eşyaları da sevdiklerinize hediye götürmek için tercih edilebilir. Tabii bir de olmazsa olmaz Hellim peyniri! Dünya çapında meşhur olan bu peynir, Kıbrıs’ın patentli ürünü. Keçi ve koyun sütü karışımından yapılan Hellim peyniri, daha çok ızgarada pişirilerek yeniliyor.