Şiddetin edebiyatı!
Hayatın her alanında maruz kalınan ve özellikle son dönemde sınır tanımazlığı ile bir kez daha gündemimize yerleşen şiddet, 9 Nisan'da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek “Şiddetin Edebiyatı” başlıklı sempozyumda yazım yönüyle ele alınacak
Etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Kültür A.Ş. işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
Şiddetin, yayınlandıkları ülkelerde en çok satanlar listesinde her zaman en üst sıralarda yer alan gerilim romanları üzerinden masaya yatırılacağı sempozyuma, Ahmet Ümit, Sevin Okyay, Nevval Sevindi, Altay Öktem, Hakan Yel, Murat Menteş, Erol Çelik, Orkun Uçar ve Alexandra Ivanoff konuşmacı olarak katılacak. Sempozyumu Türkiye’de polisiye romanın gelişimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Erol Üyepazarcı ve şiddet olgusu üzerine çalışmalar yapan Zeki Coşkun yönetecek.
Sempozyum, “Türkiye’de Değişen Değerler ve Şiddetin Önlenemez Yükselişi”, “Suç ve Edebiyat”, “Seri Katiller”, “Paralel Evrendeki Suçlular”, “Gerilim Romanlarında Cinnet Olgusu”, “Korkularımız Gerçekleşmek Üzereyken: Kurgudan Gerçeğe”, "Edebiyatta Şiddet ve Karşı-Şiddet Unsurları" ve “İki Kültür İki Yazar: Necip Mahfuz ve Refik Halit Karay” alt başlıklarından oluşuyor.
Ahmet Ümit
1960 yılında Gaziantep’te doğan Ahmet Ümit, ilk ve orta öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. 1983 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. İlk kitabı “Sokağın Zulası” 1989 yılında yayınlandı. 1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı “Çıplak Ayaklıydı Gece” yayınlandığı yıl “Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü”nü aldı. 1993 yılında her yaştan çocuklara seslenen “Masal Masal İçinde” adlı kitabı yayınlandı. 2005 Yılında Kore’de yayınlanan “Masal Masal İçinde” Kore Öğretmenler Kurulu tarafından okutulacak kitaplar listesinde yer aldı, Kore’de çok sayıda baskı yaptı. 1996 yılında “Sis ve Gece” adlı romanı yayınlandı. Roman Yunanistan’da yayınlanarak yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiyesi ünvanını kazandı. 1998 yılında “Kar Kokusu”adlı romanı, 1999 yılında “Agatha’nın Anahtarı” adlı polisiye öykü kitabı, 2000 yılında “Patasana” adlı romanı, 2002 yılında "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir" adlı öykü kitabı, 2003 yılında “Beyoğlu Rasodisi” adlı romanı yayınlandı. 2008 Yılında “Bab-ı Esrar” adlı romanı yayınlandı ve Bab-ı Esrar İngilizce’ye çevrildi.
Sevin Okyay
1942'de İstanbul'da doğan Sevin Okyay, 1964'ten beri çevirmenlik, 1975'ten beri gazetecilik,1984'ten beri sinema eleştirmenliği yapıyor. İlk olarak Politika gazetesinde çalıştı. Yaratılmasına yardımcı olduğu ürünler arasında Gergedan Dergisi, Şehir Dergisi, Nokta'nın Ne Nerede Eki, Milliyet'in Avrupa Eki ve Radikal'in Cumartesi Sinema Eki yer alıyor. En çok uğraştığı ve en fazla iftihar ettiği çevirisi, Kutlukhan Kutlu ile yaptığı, Alberto Manguel ve Giovanni Giadalupi'nin yazdığı Hayali Yerler Sözlüğü. Okyay ayrıca uzun yıllar TRT'de “Ve Sinema” programını yaptı. Açık Radyo ile radyoculuğa başlayan Okyay halen NTV Radyo ve NTV Spor Radyo'da yayın yapıyor. Okyay NTV Radyo’da uzun süre “Cinayet Masası” isimli bir program yaptı.
Hakan Yel
1968 yılında İstanbul'da doğdu. Arkeoloji ve Sanat Tarihi okudu. 2005’te İlk gerilim romanı "Sultana Dokunmak" yayınlandı. 2006 "Lokanta" isimli gerilim romanını okurun beğenisine sundu. 2007’de "Her Şeyi Satarım Ruhum Hariç" kişisel gelişim kategorisinden yayınlandı. 2008 "Rüzgâr Ekenler" okurla buluştu. Romanları Bulgaristan, Mısır ve Romanya'da yayınlandı. 2011 yılında "Sekiz Numaralı Vurucu" isimli politik gerilim romanını okurla buluşturacak olan yazar halen bir şirkette Eğitim Danışmanı olarak çalışıyor.
Erol Çelik
1973 Artvin’de doğdu. Tahsilini, Bakırköy Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü’nün ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol Sistemleri Bölümü’nü tamamladı. Dokuz yıla yakın, ülke genelinde yayın yapan Süper Fm, Joy Fm gibi birçok yerel ve ulusal radyoda programlar hazırladı ve sundu. Toplumun genel konularından yola çıkarak kurguladığı gerilim öyküleri, aldığı teknik eğitim ve çalıştığı mesleğin önüne geçti. İlk kitabının yayınlanmasının ardından, kısa metraj film senaryoları yazmaya başladı. Konularını; yayınladığı öykülerden aldığı, yönetmenliğini de üstlendiği kısa filmleri, birçok festivalde gösterildi. Öykü kitapları: Heyula (2007), Satranç ve Şövalye(2009) .
Altay Öktem
Altay Öktem 1964 yılında İstanbul’da doğdu. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1992 yılında ilk şiir kitabı Eski Bir Çocuk’u çıkardı. Ardından Sukuşu (1992), Beni Yanlış Öptüler Aslında (1993), Çamur Şiir (1995), Her şey; Oda Kırbaç Ayna (1998), Sokaklar Tekin Değil (2003), Parça Tesirli (2005) ve Dört Kırıtık Opera (2009) adlı şiir kitapları yayınlandı. 2006 yılında ise toplu şiirlerinin bir bölümü Beni Yanlış Öptüler adıyla Everest Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. 1988’de Ali Rıza Ertan, 1990’da Yaşar Nabi Nayır, 1995’te Orhon Murat Arıburnu, 2000’de ise Cemal Süreya ödüllerini aldı.
Öktem, altkültürlerin iletişim aracı olan fanzinleri incelediği Şeytan Aletleri adlı kitabı 2000 yılında yayınladı. (2. baskı Everest Yay. 2006) Kadıköy Karg’art’ta açtığı Genel Kültürden Kenar Kültüre 101 Fanzin adlı serginin ardından aynı adlı fanzin seçkisini ve Şehrin Kötü çocukları adlı fanzin şiir antolojisini yayınladı. 2007’de ise Sık Rastlanan Hastalıklar Atlası adlı deneme kitabı, 2010 yılında ise, Aslında Saçları Siyahtı adlı kitabındaki öykülerle, kitaplara girmeyen öykülerini tek bir ciltte toplayan Sonsuz Sıkıntı adlı öykü toplamıyla birlikte, çocuklar için kaleme aldığı Çalılar Dünyası adlı masal kitabı yayımlandı. En son olarak, 2010 İstanbul Kültür Başkenti ve Heyamola Yayınları’nın ortak projesi içinde Anadolu Yakasının Sıfır Noktası: Bağlarbaşı adlı kitabı yazdı.
Murat Menteş
İstanbul'da doğdu. Dublörün Dilemması ve Korkma Ben Varım adlı romanları yazdı. 2009'un Ağustos ayından bu yana Star Gazetesi’nde röportajları yayınlanmaktadır. 2009'da yayımlanan Korkma Ben Varım adlı romanı, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından roman dalında ödüle layık görüldü. Yazı hayatına afilifilintalar.com sitesinde devam etmektedir.
Nevval Sevindi
Ankara Üniversitesi Antropoloji bölümünü bitirdi. Sevindi’nin kent kültürü, İran, kadın ve erkek ilişkileri, siyaset ve yolculuk gibi farklı konularda basılmış on altı kitabı bulunmakta. Kadın Adayları Destekleme Derneği KA-DER’in de kuruculuğunu yapan Sevindi, Yunan-Türk kadınlarının Barış amaçlı Winpeace derneğinde çalışmalar yaptı, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliği ve kadın konulu birçok çalışmaya da katkıda bulundu. Kanal E, TRT2, Samanyolu TV, Expo Channel’da çeşitli konularda program sunuculuğu ve yapımcılığı, Yeni Yüzyıl ve Zaman gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Sevindi, yine değişik dergi ve gazetelerde sayısız makaleler yayınlandı. Rusça-Türkçe yayınlanan “Diyalog Avrasya” Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak Rusya ve Orta Asya’da çalıştı. Avustralya “Sidney” Radyosu’nda “Türkiye’nin Sesi” radyo programı, İtalyan RAİ televizyonunda program, yurt dışında ve ülkemizde, üniversitelerde sivil toplum örgütlerinde sayısız konferans, yaptı. Sevindi halen, Bugün TV’de “Aile Bağları” adında haftalık televizyon programı yapmaktadır. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Yönetim Kurulu Başkanıdır.
.
Orkun Uçar
1969 Gölcük doğumlu olan Orkun Uçar, Bartın'da büyüdü. İstanbul Basın Yayın Yüksek Okulu'nu okurken medyada çalışmaya başladı. Çeşitli gazete, dergi ve televizyonlarda çalıştı. Yazarlığa üniversite birinci sınıfta aldığı bir daktilo ile başladı. Gırgır Dergisi, Yeni Günaydın ve Yeni Yüzyıl Gazetesi Cafe Pazar ekindeki çizgi roman senaryo çalışmaları ile dönem dönem yazarlık kariyerini geliştirdi.1999 yılında Nostromo Bilimkurgu Kısa Öykü Yarışması'na katılarak dört yıl ara verdiği yazarlığa döndü. Bu yarışmada aldığı birincilik profesyonel yazarlık için cesaret verdi. Orkun Uçar'ın 2004 yılı Aralık ayında çıkan "Metal Fırtına" adlı politik kurgu romanı gündeme damgasını vurdu. Aylarca en çok satan kitaplar listesinin zirvesinde yer aldı. Metal Fırtına'nın satışı 500 bini geçti.15 Nisan 2005 yılında Altın Kitaplar Yayınevinden "Asi / Habis Üçlemesi I" adlı epik fantezi kitabı çıktı. Bu kitap on iki kitaptan oluşacak Derzulya serisinin ilk kitabı oldu. Orkun Uçar imzalı "Metal Fırtına 2 - Kayıp Naaş" 2005 Eylül ayında piyasaya çıktı ve bir ay içinde ikinci 100.000'lik baskısını yaptı.
.
Erol Üyepazarcı
1938 yılında İstanbul’da doğdu. Pertevniyal Lisesi’ni ve 1962 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi’ni bitirdi. 1967 – 1996 yılları arasında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda önce mühendis sonra üst yönetici olarak çalıştı. Telif eserleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan II. Mahmud’un İstanbul’u – Bostancıbaşı Sicilleri (1992) ve Kandilli, Vaniköy, Çengelköy-Mekanlar ve Zamanlar (1993) adlı kitapları yanında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın Öyküsü(1995, ikinci baskı 2005) ve Türkiye’de polisiye romanın gelişimini anlatan Korkmayınız Mister Sherlock Holmes-Türkiye’de Polisiye Romanın 125 Yıllık Öyküsü (1881-2006) I-II adlı kitabı bulunmakta. Son kitabı ile 2007 Memet Fuat Ödülü’nü kazandı. Fransa’da İlk Daimi Türk Elçisi Esseyid Ali Efendi (1997 / Mauirce Herbette), Osmanlı Basını’nın Doğuşu ve Blak Bey Ailesi (1998), Abdülhamid’in Son Günlerinde İstanbul (1999 /Paul Fesch), 1875’de Türkiye’de Halk Giysileri-Elbise-i Osmani (1999 / Osman Hamdi Bey), Osmanlılardan Önce Anadolu (2000 / Claude Cahen), İzmir Gezisi – Antoine Galland’ın Bir El Yazması (2003) ve Türkiye’de Balık ve Balıkçılık (2006 / Karekin Deveciyan) gibi çevirileri de yayınlandı. Raif Nezihi’nin İzmir’in Tarihi (2001) ile Ebüssüreyya Sami’nin Türklerin Sherlock Holmes’i Amanvermez Avni’nin Maceraları I-II (2006) adlı eserlerini de yayına hazırladı.
Zeki Coşkun
Siyasal Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Uluslararası İlişkiler dalında yüksek lisans ve doktora yaptı. Çeşitli yayın kuruluşlarında çalıştı. Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi. Pen Yazarlar Derneği Deneme Ödülü (1993) sahibi olan Coşkun, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu üyesidir. Yayımlanmış kitapları: Aleviler, Sünniler… ve Öteki Sivas (inceleme, 1995), Kılıç Artığı – Gizlenen Bir Şairin Portresi (2000), Ay Olsun Aynam (deneme, 2004)
Alexandra Ivanoff
İngilizce yayımlanan Time Out Istanbul dergisinde Müzik Editörlüğü yapan Ivanoff, çok yönlü entelektüel bakış açısıyla 2008 yılından bugüne kadar müzik ve sanat içerikli yazılar yazmaktadır. Ayrıca, Andante müzik magazin dergisinde müzik yorumculuğu, 2009’ dan itibaren Jazz magazin dergisinde müzik yorumculuğu, 2010’dan buyana da A.K.O.B. (Akdeniz Opera ve Balesi) Türkçe ve İngilizce, müzik alanında gazetecilik görevini sürdürmektedir.
3- Evlilik teklifi etmişti! Yakışıklı oyuncu Burak Çelik evleniyor
- Kanserle savaşan Şimal güzel haberi verdi! 'Dualarımız kabul oldu'
- Billur Kalkavan'ın ağabeyine son veda! Sahte alkol iddiasına sevgiliden cevap
- Karsu'dan karnı burnunda yeni yıl paylaşımı!
- 16 yaşındaki oyuncu Hudson Joseph Meek hayatını kaybetti