YaşamTiyatro sahnesi engel tanımıyor

Tiyatro sahnesi engel tanımıyor

Paylaş
Tiyatro sahnesi engel tanımıyor

Hobilerimize, zevklerimize nasıl da boşveriyoruz değil mi? Elimiz-ayağımız tuttuğu halde hem de... Oysa içimizden bazıları, beden engelli olduğu halde tiyatro yapıyor

RÖPORTAJ: ÇAĞNUR HATİPOĞLU

Haberin Devamı

cagnurhatipoglu@gmail.com

Onlar eğitimli değil, ünlü hiç değil... Ama öyle bir medeni cesarete sahipler ki... 8 genç insanın yer aldığı ‘Aşılan Engeller Sanat Topluluğu’ bizi kuliste ağırladı.

7 perdelik trajikomik tiyatro oyunu ‘Acil Servis’in kulisindeyiz... Oyuncuların kimine makyaj yapılıyor, kimi rolünü ezberliyor... Aralarında devlet memuru var, muhasebeci var, endüstri mühendisi ve işsiz var. 8 engelli genç insan iki aylık eğitimle hazırlanmış bu oyuna. Ayda iki kez farklı yerlerde sahne alan engelli oyuncuların tiyatro sayesinde ikinci bir hayat şansına kavuşmuş olmaları, bizi etkilediği gibi sizi de etkileyecek kuşkusuz.

Derya Güleç (24)

Çocuk felci aşısı kurbanı olan Derya tam hareket edemiyor, vücudunda kasılma var. Tiyatroya bu oyunla başlayan Derya Güleç bu sayede bunalımdan kurtulmuş. Oyuncu hemşireyi canlandırıyor. Ama gerçekte işi yok, arıyor. “Çektiğim acılar yüzünden kendimi 24 değil, 44 yaşında gibi hissediyorum” diyen Derya “Hayalin ne?” sorumuza şu cevabı veriyor; “Biliyorum gerçekleşmeyecek ama ortaokul, liseyi dışarıdan bitirip anaokulu öğretmeni olmak istiyorum. Evlenmeyi ise hiç düşünmüyorum.”

Haberin Devamı

Bayram Çen (26)

Küçükken bronşite yakalanmış, yapılan penisilin iğnesi yüzünden o zamandan beri ayak bileğini ve tek elini kullanamıyor. “Çok içime kapanıktım, arkadaşımdan gelen bir telefonla tiyatro yapmaya başladım” diyen Bayram Çen oyunda yakışıklı doktor rolünde. Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nde okuyan ve özel bir şirkette muhasebecilik yapan Bayram “6 aydır yaptığım tiyatro sayesinde kendime bir şeyler kattım” diye konuşuyor.

Ercan Erdoğdu (38)

13 yaşında bir iş kazası geçiren Erdoğdu’nun bir kolu yok. Emekli, evli ve 3 çocuk babası olan Ercan Erdoğdu, oyunda hasta yakınını, güvenlik sorumlusunun babasını ve kılıbık kocayı canlandırıyor. “Hayata pozitif bakıyorum, çalışmayı ve tiyatro yapmayı seviyorum” diyen Erdoğdu, çeşitli yerlerde tiyatro ve sinema eğitimi almış. 12 yıldır da farklı engelli tiyatro gruplarında... Birkaç da filmde oynayan Ercan Erdoğdu’nun hayali, sürekli bir dizide oynamak. “Hayatta başka ne yapmak istediğimi sorsalar yine tiyatroyu seçerdim” diyor.

Haberin Devamı

Erhan Özer (30)

Çocukken havale geçirmiş, yanlış iğne yapılmış. Bu da Erhan’ın boyunun uzamasına engel olmuş. Oyunda güvenlikçi, hastabakıcı ve hasta rollerini üstlenmiş. Annesi-babası olmadığı için yetiştirme yurtlarında büyüyen ve zor şartlarda okuyan Özer şimdi devlet memuru. Evli ve bir çocuk babası olan Erkan Özer oyunculuk ajansına kayıtlı. Çağırıyorlar, gidip rol kesiyor. “Sabahtan akşama kadar ayakta yoruluyorum ama emeğimin karşılığını hem maddi hem de manevi olarak alıyorum” diyor. Zaten ‘Dedemin Dolabı’, ‘Harem’, ‘Krem’ gibi dizilerde oynamış.

Canan Kılınç (31)

6 yaşındayken kırılan kolu yanlış tedavi sonucunda kangren olup kesilmiş. Bir otomobil firmasında hasar takip sorumlusu olarak görev yapıyor. Bir yıldır tiyatro yapan güzel oyuncu, izleyicilerin alkışının kendisine büyük moral ve cesaret verdiğini anlatıyor. ‘Var mısın Yok musun’ adlı yarışma programında iki ay boyunca yer alan Canan Kılınç, ‘Acil Servis’ oyununda hemşireyi oynuyor. Hedefi kariyer yapmak ve usta tiyatrocularla aynı sahnede olmak.

Haberin Devamı

Duygu Uzun (26)

Doğuştan distoni hastası. Yani hücreleri ölüyor. Adaleleri kasıldığı için hareketlerini kontrol edemiyor. Endüstri mühendisliği okuyan Duygu başarılı bir öğrenci. Doktora aşık hastayı, kocasını döven sert kadını ve geçim sıkıntısı çeken birini canlandırıyor oyunda. Yaşama dört elle sarıldığını, mesleğinde kariyer yapmak istediğini belirtiyor. Duygu Uzun “Tiyatro bu hayatta bizim de olduğumuzu, sesimizin çıktığını gösteriyor” diyor. Herkese bir de mesajı var: “Biz yapıyorsak siz de yapabilirsiniz.”

Cem Çetin Günaçar (41)

Skolyoz (omurga eğriliği) hastası. 9 aylıkken geçirdiği bel fıtığı ameliyatı, sorunu tetiklemiş. Boyu kısa ve yürüme zorluğu çekiyor. “Zaten ünlüydüm, artık parlatırsınız beni, daha da ünlenirim” diyor. Oyunda, hastanın kalbini dinleyeceğine karnını dinleyen yarı deli yarı akıllı doktor rolünde. Başta içine kapanık olan Cem Çetin Günaçar sahneye adımını attıktan sonra çeşitli dizilerden teklifler almış. ‘Krem’ dizisinde ‘yedi cüceler’den birini canlandırıyor. ‘Harem’ dizisinde de Mehmet Ali Erbil’in gladyatörü rolünde. Bir mağazada çalışan Günaçar emekliliğe hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Yalçın Dövenler (39)

Doğuştan ortopedik engelli. Bir kolunu kullanamıyor. Oyunda sarhoş ve hastabakıcı rollerinde. Bir yıldır engelli tiyatro gruplarında olan Yalçın Dövenler özel bir şirkette çalışıyor. “Hem çalışıp hem tiyatro yapmak zor olmuyor mu?” sorusuna “Severek yaptığım için zor olmuyor” diyor. Dövenler’in hedefi dizilerde oynamak.

Gizli kahraman: MELEK HOCA

Kimi içine kapanık olan, kimi hayata küstüğü için evinden bile çıkmayan engellileri tiyatro ile tanıştıran biri var: Melek Erzincan. Tiyatro eğitimi alan Melek Hanım 13 yıldır aktif olarak bu işin içinde. Oyunun eğitmeni, yönetmeni, herşeyi... Engellileri tiyatro ile tanıştırarak hayata bağlanmalarını sağlayan Melek Erzincan bundan dolayı son derece mutlu. Şöyle diyor; “Engelliler korkmasın, bunu herkes başarabilir. Yeter ki inansınlar.”

(20.10.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)