YaşamTürk gencinden büyük başarı! 10 finalistin arasına girdi

Türk gencinden büyük başarı! 10 finalistin arasına girdi

Paylaş
Türk gencinden büyük başarı! 10 finalistin arasına girdi

19 yaşındaki Diyarbakırlı lise öğrencisi Bejan Tekay, yaşıtlarına ve topluma olumlu etkilerde bulunan öğrencilere her yıl verilen 100 bin dolarlık 2024 Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü'nde ilk 10 finalist arasına girmeyi başardı. İşte tüm detaylar...

Chegg.org, 2021 yılında her yıl öğretmenlere verilen 1 milyon dolarlık Küresel Öğretmen Ödülü'ne paralel olarak öğrencileri de ödüllendirmek amacıyla Küresel Öğrenci Ödülü'nü başlattı. Bu prestijli ödül; topluma ve eğitim dünyasına katkı sağlayan, fark yaratan öğrencilere verilen önemli bir onur niteliği taşır. Chegg.org, bu ödülle birlikte hem öğrencilere hem de öğretmenlere küresel çapta dikkat çekerek eğitimdeki liderliklerini ve başarılarını tanıtmayı hedefliyor. Küresel Öğrenci Ödülü; gençlerin inovasyon, sosyal sorumluluk ve liderlik alanlarındaki başarılarını ödüllendirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

ÖDÜLE BAŞVURABİLECEK ADAYLAR

Ödüle, 16 yaşını geçmiş ve bir akademik kurumda veya eğitim programında kayıtlı tüm öğrenciler başvurabilir. Yarı zamanlı ve çevrim içi eğitim gören öğrenciler de katılım sağlayabilir.

İNOVASYON ZİRVESİNE DAVET EDİLDİ

Diyarbakırlı 19 yaşındaki Bejan Tekay, burslu olarak özel bir lisede eğitim görüyor. Teknofest ve TÜBİTAK destekli projeleriyle öne çıkan Tekay, NASA destekli Conrad Challenge’da ilk 5’e girerek NASA Johnson Uzay Merkezi'ndeki inovasyon zirvesine davet edildi.

Güneydoğu Anadolu’nun ilk FRC takımının kurucularından olan Bejan Tekay, bölgesel STEM eğitiminin öncülerinden biri. 2023 deprem felaketine rağmen uluslararası araştırma ve mentorluk fırsatlarına ulaşmayı başardı. Copipest gibi projeleriyle çevre sorunlarına odaklanırken Evrim Ağacı’yla yaptığı çalışmalarla bilim eğitimini küresel ölçekte teşvik ediyor.

Haberin Devamı

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ÖĞRENCİLERE IŞIK TUTUYOR

Chegg'in CCO'su Heather Hatlo Porter konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“İlk 10 finalist arasına girdiği için Bejan'ı gönülden kutluyorum. Bu onur sadece üstün başarılarınızı yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda her geçen gün hepimiz için aktif olarak şekillendirdiğiniz daha parlak geleceğin bir kanıtı olarak duruyor. Chegg, Önce Öğrenci misyonuna kendini adamış bir organizasyondur. Küresel Öğrenci Ödülü aracılığıyla dünyanın dört bir yanından ilham veren öğrencilere ışık tutuyor, onlara hikayelerini paylaşma, birbirleriyle bağlantı kurma ve seslerini duyurma fırsatı veriyoruz. Günümüzde, Bejan gibi öğrenciler her zamankinden daha fazla takdir edilmeyi hak ediyor; çünkü onların hayalleri, yaratıcılıkları ve olağanüstü çabaları dünyamızın karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelinmesi için esas nitelikte.”

EĞİTİME ÖNCELİK VERMEK ÖNEMLİ

Varkey Vakfı kurucusu Sunny Varkey ise şunları söylüyor:

"Bejan'ın hikayesi, eğitimin herkes için daha iyi bir dünyanın şekillendirilmesinde oynadığı önemli rolü güçlü bir şekilde hatırlatıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma yolunda zaman daralırken, geleceğe güvenle bakabilmemiz için eğitime öncelik vermek hiç bu kadar önemli olmamıştı."

İLK 10'A GİREN FİNALİSTLER

2024 yılı Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü için ilk 10'a giren diğer finalistler ise şöyle:

Haberin Devamı
  • Alanna Sethi, 19 yaşında, Toronto Üniversitesi, Mississauga, Kanada'da Psikoloji Öğrencisi
  • Ángela Elena Olazarán Laureano, 17 yaşında, CONALEP, Papantla de Olarte, Veracruz, Meksika'da Bilgisayar Bilimleri Öğrencisi
  • Divaa Uthkarsha, 16 yaşında, Bangalore, Karnataka Hindistan'da Ulusal Devlet Okulu RNR'de Fen Bilimleri Öğrencisi
  • Maha Nawaz, 17 yaşında, BAE'deki Dubai Koleji'nde Bilgisayar Bilimi, Matematik, Fizik, Kimya ve EPQ A seviyelerinde öğrenci
  • Martina Bahiana Basgall Sequeira, 18 yaşında, Buenos Aires, Arjantin Carlos Pellegrini Ticaret Yüksek Okulu'nda Ticaret Öğrencisi
  • Max Han, 23 yaşında, Malezyalı ve Singapur'daki Yale-NUS College'da Çevre Çalışmaları Öğrencisi
  • Mikołaj Wolanin, 22 yaşında, Polonya'daki Varşova Üniversitesi'nde Hukuk Öğrencisi
  • Millena Xavier Martins, 17 yaşında, Brezilya'daki CAp-Coluni (Colégio de Aplicação da Universidade Federal de Viçosa) Öğrencisi
  • Raphael Stark, 17 yaşında, Honolulu, Hawaii, ABD'de evde eğitim görüyor

KAZANAN ADAY NEW YORK'TA AÇIKLANACAK

BM Genel Kurul haftasında New York'ta kazanan aday açıklanacak. Açıklamanın bu ayın sonunda yapılması bekleniyor. Bu prestijli ödül, en iyi 10 finalist arasından öne çıkan bir öğrenciye verilecek. Kazanan, kanaat önderlerinin yer aldığı Küresel Öğrenci Ödülü Akademisi tarafından titizlikle seçilecek.

BAŞVURULAR 1 ŞUBAT'TA AÇILMIŞTI

Bu yılın Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü başvuruları, 1 Şubat’ta açıldı ve 5 Mayıs'ta sona erdi. Son 50 finalist ise 17 Temmuz’da duyuruldu.

Öğrenciler; akademik başarıları, topluma etkileri, zorluklarla başa çıkma becerileri, yaratıcılıkları ve küresel vatandaşlık bilinciyle değerlendirilir. Akranları üzerindeki pozitif etkileri ve fark yaratma yetenekleri de önemli kriterler arasında yer alır.