Yabani pirinç hakkında merak ettiğiniz her şey
Diyetisyen Dilan Dalgıç yabani pirinç hakkında merak ettiklerinizi yanıtlıyor...
Son yıllarda chia tohumu, amaranth, kinoa gibi popüler ithal tahılların bir diğeri de Latince ismi ‘Zizania Aquatica’ olan yabani/siyah pirinç. Bu lif kaynağı pirincin kökeni Kuzey Amerika’ ya uzanıyor.
BEYAZ PİRİNÇTEN 30 KAT DAHA FAZLA ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ VAR
İçeriğindeki yüksek fenolik bileşenler ve antioksidan içeriği sayesinde fonksiyonel besinler arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalar yabani pirincin, beyaz pirinçten 30 kat daha fazla antioksidan kapasitesi bulunduğunu gösteriyor. Fonksiyonel besinler yaşlanma karşıtı etkisinin yanı sıra kanser, koroner arter hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. Tam tahıldan zengindir, bu sayede LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Demir, selenyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, manganez gibi mineraller ve B6 vitamininden zengindir. Beyaz pirince göre 2 kat daha fazla demir içerir. Demir eksikliği yaşayan kişilerin beslenmesinde yer verilebilir.
KABIZLIK PROBLEMİ OLANLAR MUTLAKA TÜKETMELİ
Beyaz ve esmer pirince göre posa içeriği oldukça fazladır. Bu sayede kabızlık problemi yaşayanlar ve insülin direnci/ diyabet hastaları için oldukça iyi bir alternatiftir. En çok yararı sağlamak için Diğer pirinç türlerinde olduğu gibi iyice yıkayıp mutlaka 10-12 saat ıslatılmalı ve ıslatma suyunun 4-6 kez değiştirilmesi gerekir. Düdüklü tencerede 20-30 dakika pişirmek yabani pirincin içerisindeki antioksidan ve fenolik bileşenlerin kaybını azaltmaz için en ideal pişirme yöntemidir. Salata, sebze yemeklerine ekleyerek tüketebilirsiniz.
YABANİ PİRİNÇLE YAPILAN ANTİOKSİDAN SALATA TARİFİ
Malzemeler
Roka, Maydanoz, Dereotu, 6-7 kiraz domates, 1 avuç ceviz, 1 küçük kırmızı soğan, 5 çorba kaşığı pişmiş yabani pirinç, Sos için Zeytin yağı, Balzamik Sirke
POSADAN KISITLI DİYETLERDE ÖNERİLMEZ!
Özellikle bazı sindirim sistemi hastalıklarında mide- barsak hareketletlerini artıracak posalı yiyeceklerin kısa/ uzun süre diyetten çıkarılması gerekebiliyor. Peptik ülser, Chron hastaları, bazı böbrek ve karaciğer hastalarının tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.
- İnci Taneleri'nde tehlikeli takas! Aracın içinden sağ çıkabilecekler mi?
- Doğuma günler kaldı! Cansel Elçin hamile eşine övgü yağdırdı
- Esra Erol'da gergin anlar: Bulamıyorsan Müge Anlı'ya gidelim
- Kelimeler boğazına düğümlendi! Oktay Kaynarca gözyaşlarına hakim olamadı
- MasterChef'e bu hafta veda eden Emre Ün'den favori isim açıklaması!