40 yıllık tatlıcının profiterol tarifi! Evde profiterol nasıl yapılır? Profiterol yapımının püf noktaları

Profiterol, özellikle tatlı sevenlerin vazgeçemediği, içinde krema bulunan küçük hamur toplarından oluşan nefis bir Fransız tatlısıdır. Hem şık hem de lezzetli bir tatlı olan profiterol, evde yapılması düşünüldüğünde biraz zorlayıcı gibi görünse de, doğru tarif ve püf noktalarıyla mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Peki, evde profiterol nasıl yapılır?
Sinem Paksoy
Profiterolün yapımında hamurdan kremasına kadar dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. İlk olarak, hamurun kıvamı çok önemlidir, fazla su eklenmesi veya hamurun gereğinden sert olması tatlıyı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, profiterol toplarının pişirme süresi de kritik bir faktördür; hamurun dışı gevrek, içi ise yumuşak olmalıdır. İşte profiterol tarifi...
40 YILLIK PASTACININ PROFİTEROL TARİFİ!
Profiterol hamurunun hazırlanması, dikkat gerektiren bir süreçtir. İlk olarak, bir tencereye 100 gram tereyağı, 1 su bardağı su ve bir tutam tuzu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Karışım kaynadığında, 1 su bardağı un ekleyin ve hızlıca karıştırarak topaklanmadan karıştırın. Hamur, tencerenin kenarlarından ayrılmaya başladığında, ocaktan alarak hafifçe soğumasını bekleyin.
Ardından, 4 adet yumurtayı birer birer ekleyerek karıştırmaya devam edin. Hamur, pürüzsüz ve akışkan bir kıvama gelene kadar karıştırılmalıdır. Hamurun kıvamını kontrol etmek için bir parmak yardımıyla hamuru çekin, şekil alabiliyorsa hazır demektir.
Hazırladığınız hamuru, bir sıkma torbasına koyun ve yağlı kağıt serili tepsiye küçük toplar şeklinde sıkarak yerleştirin. Topların büyüklüğü, piştikten sonra dağılmalarını engellemek için genellikle ceviz büyüklüğünde olmalıdır.
Fırını 200 dereceye ısıtın ve profiterolleri yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırının kapağını ilk 15 dakika boyunca açmayın, böylece profiteroller yeterince kabaracak ve dışı gevrekleşecektir. Pişen profiteroller, dışı altın rengini aldığında ve üstü kabardığında fırından çıkarılabilir.
Profiterolün içindeki kremayı hazırlarken, 1 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 adet yumurta sarısını karıştırarak ocakta pişirin. Karışım koyulaşınca, 1 tatlı kaşığı vanilya ve 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin.
Karışım soğuduktan sonra, mikserle çırpılarak kremanın kıvamı yumuşatılabilir. Kremanın kıvamı, çok akışkan olmamalı, tatlının içinde dağılmamalıdır. Hazırladığınız kremayı, pişen profiterol toplarının ortalarına doldurmak için bir sıkma torbası kullanabilirsiniz.
Profiterol toplarının içine kremayı doldurduktan sonra, üzerine isteğe bağlı olarak çikolata sosu dökebilir veya pudra şekeri serpebilirsiniz.
Çikolata sosu hazırlamak için 100 gram çikolatayı ve 1/2 su bardağı kremayı karıştırarak benmari usulü eritin ve profiterollerinizin üzerine dökün. Bu şekilde hem şık hem de lezzetli bir profiterol sunumu elde edebilirsiniz.