‘Analı-kızlı’ yemek yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
Malatya’nın sofra kültüründe özel bir yeri olan Coğrafi İşaret Tescil Belgeli ‘Analı-Kızlı’ yemeklerin yarıştığı Ödüllü Geleneksel Yemek Yarışması tamamlandı. Malatya’nın zengin yemek mutfağını tanıtmak amacıyla başlatılan 'Analı- Kızlı’ Geleneksel Yemek Yarışması'nda derecelendirme için yemeklerin lezzeti, görünümü, kıvamı ve sunumları değerlendirildi ve dereceye giren yemekler belirlendi.
İHA
Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Analı- Kızlı’ Geleneksel Yemek Yarışmasında dereceye giren yemek ustalarının ödülleri düzenlenen törenle takdim edildi. Yapılan oylama neticesinde birinciliği 491 puanla Kübra Öztürk elde etti. Yarışmada ikinci 485 puanla Betül Oğan, üçüncü ise 481 puanla Arzu Sündüz Turgut oldu. Jüri özel ödülüne ise 470 puanla Tuğba Yolcukarapınar layık görüldü. Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın da katıldığı törenle tek tek takdim edildi.
Yeşilyurt Belediyesi Gedik Oba Çadırında özel olarak ayarlanan stantlarda yerlerini alan ‘Analı-Kızlı’ yemekler, beş kişiden oluşan jüri heyeti tarafından titiz bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Yemeklerin lezzeti, görünüm ve kıvamı ile sunumlarının ele alındığı değerlendirmelerin ardından dereceye giren yemekler belirlendi.
ANALI KIZLI YEMEĞİNİN İSMİ NEREDEN GELİR?
Sadece Malatya'da değil, Adana gibi yöresel yemekleriyle ünlü Adana'da da yapılan analı kızlı, ismi ile dikkat çeken yemeklerimizden. Haliyle bu isme dair pek çok rivayet var. Bir rivayete göre analı-kızlı yemeği, 7 oğul anası Hatçe Ana (bazı kaynaklarda da Suzi Ana diye geçer) yıllar süren duaları sonucu bir kız çocuk sahibi olur. Ancak pamuklara sardığı kızı bir gün sevdiği için evden kaçar. Hatçe Ana yataklara düşer. Annesinin hastalandığını öğrenince kızı, artık eşi olan sevdiği ile anne babasının elini öpmeye gelir. Hatçe Ana çok sevinir ve onun dönüşü şerefine özel bir ziyafet verir. Bu ziyafet için de analı-kızlı adı verilen özel yemeği yapar.
Analı kızlı yemeğinin ismiyle ilgili bir başka rivayet ise, yemeğin adıın annesi mutfakta yemek yaparken, ona yardım eden küçük kızından geldiğini söylüyor.
Bir gün mutfakta annesini içli köfte hazırlarken gören minik kız da onu taklit ederek hamurları yuvarlamaya başlamış. Bunun üzerine anne de hep kendi yaptıklarını hem de kızının yuvarladığı minik bulgur toplarını hep birlikte pişirmiş. İşte böylece analı kızlı yemeğinin temelleri atılmış.
AMAÇ, MALATYA'NIN ZENGİN MUTFAĞINI TANITMAK
‘Analı- Kızlı’ Geleneksel Yemek Yarışmasının Malatya’nın zengin yemek mutfağını tanıtmak amacıyla başlattıkları hizmetlere büyük bir katkı sunduğunu söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, büyük bir çekişmeye sahne olan yarışmaya katılan tüm yemek ustalarına teşekkürlerini sundu.
30'UN ÜZERİNDEKİ GELENEKSEL YEMEĞİNİN 14'Ü COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGELİ
Yarışmada dereceye girenleri tebrik ederek kutlayan Çınar, “Anadolu medeniyetine çok özel katkılar sunan Malatya’nın zengin yemek mutfağında yer alan birbirinden özel lezzetlerin hak ettiği değeri görmesi adına başlattığımız hizmetleri ve projeleri, bu tür yarışmalarla taçlandırıyoruz. Yeşilyurt Belediyesi olarak kentimizin ve ilçemizin tüm güzelliklerini ön plana çıkartan hizmetlerimize bir yenisini daha eklemenin sevincini yaşıyoruz. Kentimizin tarihi değerlerinin korunması, geleneksel hayatımızın yaşanması ve yaşatılması, yemeklerimizin, kurutmalıklarımız, turşularımız, tatlılarımız ve meyvelerimizin daha geniş kesimlere ulaştırılmasına çok büyük önem veriyoruz. Yöresel lezzetlerimizin ticari paylarının yükselmesi ve kimliklendirilmesi noktasında coğrafi işaret tescil süreçlerimizi planlı ve sistematik bir şekilde yürütmekteyiz. Sofralarımızın doğal lezzetlerinin tescillendirilmesi, yurt içi ve yurt dışındaki itibarlarının yükselmesine neden oluyor. Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığımız 37 başvurumuzdan 14’nün tescil belgelerini aldık. Belediye olarak hem ilçemizin tarihi zenginlikleri hem de yemeklerini tanıtmak amacıyla Yeşilyurt Lezzet Caddesi'ndeki tarihi tescilli konaklarımızı restore ederek, bölgenin tarihsel ruhunu yansıtan konaklara ve müzelere dönüştürdük. Kentimizin marka değerlerinin kimliklendirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.Çünkü bu ürünlere hepimizin el birliğiyle sahip çıkmamız ve korumamız gerekiyor.İnşallah bu tür hizmetler ve gayretlerimiz neticesinde yurt içi ve yurt dışından gelenlerin uğrak noktasına dönüşeceğiz” ifadelerini kullandı.
GELENEKSEL MUTFAĞIMIZ İÇ VE DIŞ TURİZME HAREKET GETİRİYOR
Tarih, Kültür ve Gastronomi Kenti Yeşilyurt’u gastronomi dünyasında hak ettiği konuma ulaştırmak amacıyla çok ciddi çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Çınar, “İç ve dış turizmde artık gastronomi diye tabir edilen yeme-içme alanları çok büyük önem taşıyor. Tur sahipleri ve acenteler farklı lezzetlerin olduğu kentlere ve ilçelere daha fazla turist taşıyorlar. Bizlerde ilçemize daha fazla turistin gelmesi içinde gastronomi alanına büyük bir destek veriyoruz. Bizim tek derdimiz kentimizin değerlerini korumak, yaşatmak, gelecek kuşaklara taşımak ve bu değerler üzerinden de kentimizin turizm potansiyelini artırmaktır. Kent Konseyimizle ortaklaşa düzenlediğimiz, 53 yemek ustasının katıldığı bu yarışmamızda gastronomi alanında yaptığımız çalışmalara çok büyük katkılar sunacaktır." dedi.
- Vahe Kılıçarslan’a çifte şok! 4.5 yıl hapis istemi ve 5 milyon TL tazminat
- Defne Samyeli dekolteli elbisesiyle göz kamaştırdı
- Haluk Levent sevenlerini korkuttu! Ünlü şarkıcı hastaneye kaldırıldı, işte son durumu...
- Survivor Adem Kılıççı, Dominik öncesi ailesiyle vedalaştı
- Karnı burnunda yeni poz: Neslihan Atagül anne olmak için gün sayıyor!