Av sezonu açıldı! Eylül ayı içerisinde hangi balıkları tüketmeliyiz?
Yeni av sezonunun açılması ile birlikte balıklar tezgahlarda yer almaya başladı. Balık tüketimi, sağlık açısından oldukça önemlidir. İçeriğinde yer alan Omega 3, A ve D vitaminlerinin yanı sıra mineraller bakımından da zengin olan balıklar Çinko, Selenyum ve İyot gibi vücut için gerekli olan mineralleri barındırır. Peki Eylül ayında hangi balıkları tüketmeliyiz.
Mustafa EFE/ Posta.com.tr - Sağlık açısından faydalı bir besin olan balığın içerisinde yer alan Omega 3 yağ asitleri, A ve D vitaminlerinin yanı sıra vücut için gerekli olan Selenyum, Çinko ve İyot gibi mineraller balıkta bolca bulunur. Yeni av sezonun açılması ile birlikte balıklar tezgahlarda yerini almaya başladı. Peki Eylül ayı içerisinde hangi balıklar tüketilmeli?
BALIK ÇEŞİTLERİ
- Palamut: Eylül ayının en popüler balıklarından biridir. Palamutun yağlı olduğu dönemde fırında veya ızgarada pişirerek tüketmek oldukça lezzetlidir.
- Lüfer: Lüfer de Eylül ayında tercih edilen balıklardandır. Izgarada pişirilmesi tavsiye edilir.
- Çingene Palamudu: Palamuttan biraz daha küçük olan bu balık da Eylül ayında bolca bulunur ve tavada kızartılması önerilir.
- Sardalya: Sardalya, yaz aylarının sonlarına doğru hala lezzetlidir ve ızgarada pişirilmesi en yaygın yöntemdir.
- İstavrit: Özellikle küçük boyutlu olan istavritler, bu ayda taze ve bol miktarda bulunur. Tava yaparak tüketebilirsiniz.
- Hamsi: Eylül'de hamsi henüz çok yağlanmamış olsa da taze ve lezzetlidir. Hamsi tava veya buğulama olarak pişirilebilir.
BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Balıklar, özellikle yağlı balıklar (somon, sardalya, uskumru gibi), vücudumuz için hayati öneme sahip omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega-3, kalp sağlığını destekler, kötü kolesterolü düşürür ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Balık, yüksek kaliteli protein içerir. Protein, kas yapımı, dokuların onarılması ve genel vücut fonksiyonları için gereklidir. Aynı zamanda sindirimi kolaydır.
Düzenli balık tüketimi, kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Omega-3 yağ asitleri, damar tıkanıklığını önler ve kan basıncını düzenler. Omega-3, hafızayı güçlendirir ve yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir. Düzenli balık tüketimi Alzheimer ve demans gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Omega-3 yağ asitlerinin, ruh hali düzenlemesi üzerinde olumlu etkileri vardır. Balık tüketimi, depresyon belirtilerini hafifletebilir ve genel ruh halini iyileştirebilir. Balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri, göz kuruluğunu önlemeye ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltmaya yardımcı olur. Balık, D vitamini açısından zengindir. D vitamini, kemik sağlığını korur ve kalsiyum emilimini artırır, bu da kemiklerin güçlü kalmasına katkı sağlar.
Balıkta bulunan omega-3 ve D vitamini, cilt ve saç sağlığı için de faydalıdır. Cildi nemlendirir, saçın parlaklığını artırır ve cilt problemlerini önler.
- 'Annem Ankara' seyirciyle buluştu! Duygusal sahneleri ile izleyenleri derinden etkiledi
- Masterchef'te eleme adayı belli oldu! Yarışmada talihsiz olay
- Icardi, Wanda Nara'ya "Beni taciz etti" dedi! Paylaşımı hemen sildi
- Dilan ve Engin Polat'a dava açan savcının tayini çıktı!
- Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can 24 yaşına girdi!