Balığı buzlukta 6 ay taze tutmanın püf noktaları!
Balık, sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve sağlığa birçok faydası olan bir besin olsa da her gün tüketilmeyebilir. Ancak, pek çok kişi sezon balıklarını en uygun koşullarda saklamak istiyor ve bu durumda akıllara, buzlukta saklanacak balığın tazeliğiyle ilgili sorular geliyor. Doğru şekilde saklandığında, balıklar 6 aya kadar taze kalabilir. İşte dikkat edilmesi gereken önemli noktalar.
Mustafa EFE/Posta.com.tr Balık sezonunun başlamasıyla, pek çok kişi uzun süre taze balık tüketebilmek ve mevsim balıklarını kış ayı içerisinde istediği zaman diliminde tüketmek için stok yapıyor. Ancak bu süreçte, balığın kokması veya akmasından endişe edenler olabiliyor. Balığın dondurulmadan önce yıkanması gerekip gerekmediği de merak edilen bir konu. İşte dondurma aşamalarıyla ilgili bilmeniz gerekenler.
Dondurmayı düşündüğünüz balıkları seçerken taze olmasına özen gösterin. Taze balığın gözleri parlak ve cam gibi olur, cildi ise hafif parlak ve nemlidir. Ayrıca, deniz kokusuna benzer hafif bir kokuya sahiptir. Eğer balık tazeliğini yitirmişse, dondurmak lezzetini ve dokusunu kurtarmayacaktır.
Balık dondurmadan önce mutlaka iyice temizlenmelidir. Balığın pullarını temizleyin, iç organlarını çıkarın ve bol suyla yıkayın. Büyük bir balıksa, başını ve kuyruğunu kesmek de işinizi kolaylaştırabilir. Balık temizleme sırasında oluşan atıkları hemen çöpe atmayı unutmayın, aksi takdirde mutfağınıza kötü kokular yayılabilir.
Balıkları dondurmanın en pratik yolu, fileto haline getirmek ya da dilimlemektir. Bu şekilde, balığı dondurucudan çıkardığınızda direkt kullanabilirsiniz. Balıkları dilimleyip buzdolabı poşetlerine koyarak saklamak, işinizi kolaylaştıracaktır.
Balıkları kullanacağınız porsiyonlar halinde dondurmak da oldukça faydalıdır. Bu sayede her seferinde sadece ihtiyacınız olan miktarı çözdürebilirsiniz. Ayrıca, balıkların dondurucuda üst üste gelmesini de engellemiş olursunuz.
Hava geçirmeyen paketler kullanmak, balıkların buzlanmasını ve lezzet kaybını önlemenin en iyi yoludur. Vakum poşetleri en iyi sonuç verir, ancak yoksa balıkları streç filme sarıp ardından buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz.
Dondurucunun sıcaklık ayarı da oldukça önemlidir. Balıklar -18°C ya da daha düşük bir sıcaklıkta dondurulmalıdır. Bu, balıkların daha hızlı donmasını ve dokusunun korunmasını sağlar.
Hangi balığın ne zaman dondurulduğunu unutmak olasıdır. Bu yüzden poşetlerin üzerine balık türünü ve dondurulma tarihini yazmak iyi bir fikirdir. Ayrıca, bazı insanlar balığı su içinde dondurmayı tercih eder. Bu yöntemde, balıkları dayanıklı kaplara yerleştirip üzerini suyla doldurarak dondurabilirsiniz. Böylece balık, hava ile temas etmez ve daha uzun süre taze kalır.
Dondurulmuş balığı kullanmadan önce çözülmesi gerekir. En iyi çözme yöntemi, balığı buzdolabında bekletmektir. Bu yöntem, balığın dokusunu ve lezzetini korur. Daha hızlı bir çözme yöntemi arıyorsanız, balığı su geçirmez bir poşete koyup soğuk su altında bekletebilirsiniz.
Pek çok kişi mikrodalgada çözme yöntemini tercih etse de bu, balığın dengesiz ısınmasına ve yapısının bozulmasına neden olabilir. Mikrodalgada çözülmüş balık yemek sağlık açısından riskli olabilir.
- 'Uzak Şehir' ilk bölümüyle nefes kesti! Tartışmada kan aktı
- Yasa dışı bahis operasyonunda flaş gelişme! Serdar Ortaç: Topluma kötü örnek oldum
- Selda Bağcan sevenlerini korkuttu! Konserlerini iptal etmek zorunda kaldı
- Hayat Bilgisi'nin Didem'i Yeliz Doğramacılar babasını kaybetti! 'Ayrıldı ellerimiz'
- Ezgi Mola yeni tarzıyla eşinden tam not aldı!