Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ayran çorbası tarifi, Bostancı güveci tarifi, kuru domatesli şehriye salatası tarifi, şam dürümü tatlısı tarifi var.'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ Ayran çorbası malzemeler1 su bardağı yarma (buğday)1 su bardağı nohut (önceden ıslatılmış)1 çay bardağı kuru fasulye (önceden ıslatılmış)Karıştırılmış 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un ve 1 su bardağı su1 küçük soğan (ince doğranmış)1 çorba kaşığı tereyağı1 çorba kaşığı kuru nane1 tatlı kaşığı tuzAYRAN ÇORBASI YAPILIŞI Yarma, buğday ve kuru fasulyeyi bol su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.Suyun bir kısmı pişirme sırasında buharlaşacağı için suyu baştan bol koymak önem taşıyor.Bakliyatlar pişince yoğurt, un, su karışımını önce sıcak çorbadan ekleyip yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak çorbaya ilave edin.Tuzu da eklemeyi unutmayın.Karıştırarak pişirmeye devam edin, kıvamı eğer çok koyu olduysa su eklenebilir.Ayrı bir kapta soğanı tereyağı ile kavurun. İçine kuru nane ekleyip yanmasına izin vermeden çorbaya ekleyin.Karıştırıp bir taşım kaynatınca çorba hazır olacaktır.Eğer istenirse bahar aylarında doğadan toplanan kuzukulağı, pazı, semizotu gibi pek çok yabani ot ince doğranarak bu çorbaya yeşillik olarak eklenebilir. Bostancı güveci malzemeler500 gr dana kuşbaşı2 yemek kaşığı tereyağı1 adet orta boy patates1 tane patlıcan2 adet domates2 adet yeşil biber2 adet sivri biber2 adet kırmızı kapya biber20 adet arpacık soğan5 diş sarımsak1 fincan bezelye1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiberSos için;1 çorba kaşığı biber salçası1 çorba kaşığı domates salçası1 su bardağı sıcak suBOSTANCI GÜVECİ YAPILIŞISoğanları soyun ve yemeklik doğrayın.Kabukları soyulmuş patates, patlıcan ve domatesi küp küp doğrayın.Yeşil ve kırmızı biberi diğer sebzelere uygun ebatlarda doğrayın.Geniş bir tencerenin içine sıvıyağ ve tereyağı koyarak ısıtın.Soğanların kokusu çıkana kadar kavrun.Üzerine kuşbaşı doğranmış eti ekleyin ve et suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin.Kavrulan etlerin üzerine sırasıyla patlıcan, patates ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.Ardından domatesleri, bezelye, sarımsak, baharatlar ve tuzu ekleyerek kavurmaya devam edin.Bir süre kavurduktan sonra ocaktan alarak karışımı güveç kaplarına paylaştırın.Güveç kebabının sosu için domates salçası ve biber salçasını bir kasenin içine aldıktan sonra üzerine sıcak su ekleyin.Salçaları sıcak su ile açın ve güveçlere paylaştırın.Önceden 200-250 derece ısıtılmış fırında güveçleri fırınlayın. Yaklaşık 35-40 dakika pişirin.Sıcak olarak servis edin. Kuru domatesli şehriye salatası malzemelerŞEHRİYE İÇİN1 su bardağı arpa şehriye1,5 su bardağı kaynar suSALATA MALZEMELERİ8 adet biber (farklı renkte olurlarsa daha şık bir görünüm yakalayabilirsiniz)1 adet kırmızı kapya biber2 adet salatalık20 adet renkli çeri domates1/4 demet maydanoz1 demet fesleğen yaprağı15-20 adet zeytin15 adet ceviz1 parmak kalınlığında kesilmiş beyaz peynir veya 2 kaşık lor peyniri1 çaykaşığı sumak8 adet kurutulmuş domatesPEMBE SOĞAN TURŞUSU İÇİN1 adet büyük kırmızı soğan2 çay kaşığı tuz1 çay bardağı veya tüm malzemenin üzerini geçecek kadar elma sirkesiSOSU İÇİN1 adet limon suyu1/4 bardak elma sirkesi1/2 bardak zeytinyağıTuz ve karabiberKURU DOMATESLİ ŞEHRİYE SALATASI YAPILIŞI Önce pembe soğan turşusunu hazırlayın. Soğanları ince bir şekilde dilimleyin.Genişte yayvan bir kaba alın, üzerine 2 çay kaşığı tuz ekleyin.Tuzla iyice ovduktan ve biraz yumuşattıktan sonra bir kavanoza alın.Üzerine elma sirkesi ve zeytinyağını ekleyin, kavanozun kapağını kapatıp oda sıcaklığında 1 saat bekletin. (Kalanını buzdolabında saklayabilirsiniz.Şimdi şehriyelerimizi pişirelim.Bir kaba şehriyeleri alın, üzerine su ekleyin ve şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.Salataya eklemeden önce soğuması gerektiğinden, pişirdikten sonra ayrı bri kaba alın ve dinlendirin.Şimdi kuru domateslerimizi salataya hazırlayalım.Kuru domatesleri sıcak suda bekletin ve yumuşamalarını sağlayın.Ardından sudan alın ve bir havlu peçete ile suyunu iyice alın. Kuruduktan sonra kçük küçük doğrayın. Salata malzemelerinizin büyüklüğü ile aynı büyüklükte olması ideal olanı.Şimdi salata malzemelerimizi doğramaya başlayabiliriz.Salatalık ve biberleri küçük küpler halinde, tüm malzemelerin eşit büyüklükte olmasına dikkat ederek doğrayın.Çeri domatesleri sadece 4'e bölün.Maydanozu kıyın, fesleğen yapraklarını ellerinizle küçük parçalara bölün, bıçak değdirmeyin.Cevizleri iri parçalar halinde kırın.Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün.Tuzsuz lor peynirini veya beyaz peyniri ufak parçalara ayırın.Sos için 1 adet limonun suyunu, 1/4 bardak elma sirkesini, 1/2 bardak zeytinyağını ve tuz ile karabiberi bir kavanozda iyice karıştırın.Tüm malzemeleri altta salatalık malzemeler, zeytinler ve kuru domatesler, üstte şehriye, onun üzerinde peynir olacak şekilde birleştirin.Üzerine sumağı ekleyin ve son aşamada üzerine hazırladığınız sosu döküp alttan üste, nazik bir şekilde karıştırın.Malzemeler tamamen karıştıktan sonra hazırladığınız pembe soğan turşusu parçaları ile süsleyin. Şam dürümü tatlısı malzemeler125 gram tereyağı ya da margarin(oda ısısında)1 çay bardağı pudra şekeri2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine ayrılacak)2,5 yemek kaşığı irmik1 paket kabartma tozu1 paket vanilya2,5 su bardağı unHamura koymak için;1 su bardağı ince çekilmiş cevizŞerbeti için;3 su bardağı toz şeker3 su bardağı su4 damla limon suyuŞAM DÜRÜMÜ TATLISI YAPILIŞIÖncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.Tencereye su ve şekeri alıp kaynatıyoruz.Kaynamaya başlayınca limon suyunu damlatıp ocağın en kısık ateşinde 10 dakika boyunca kaynatıp soğumaya bırakın.Hamuru için un hariç verilen malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde ediyoruz.Hamurun ortasını açıp ince çekilmiş cevizi boşaltıp hamuru tekrar yoğuruyoruz.Hamuru sekiz parçaya bölüp her parçayı rulo yapıyoruz.Yaptığımız ruloları uygun bir fırın kabına aralıklı şekilde(ben büyük boy borcama yaptım, tam geliyor )yerleştiriyoruz.Daha sonra kesici ya da bıçakla hamurları 4 parçaya kesiyoruz.Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişiriyoruz.Fırından çıkan tatlıların ilk sıcağı çıkınca soğuyan şerbeti üzerlerine gezdiriyoruz.Tatlımız şerbetini çekince servise hazırdır.