'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (15 Mayıs 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, Antep patlıcan kebabı tarifi, bulgur pilavı tarifi, meyveli yaz tatlısı tarifi.

EZOGELİN ÇORBASI MALZEMELERİ
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz

EZOGELİLN ÇORBASI YAPILIŞI
- Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.
- Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
- 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.
- Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
- Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
- Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
- Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
- Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
- Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.

ANTEP PATLICAN KEBABI MALZEMELERİ
Kebapların başında gelen ve en çok tercih edilen lezzetlerden birisi de Antep patlıcan kebabı tarifi. Peki, En güzel Antep patlıcan kebabı nasıl yapılır? Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız Antep patlıcan kebabı tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
- 4 adet uzun patlıcan (Antep’de patlıcan kebaplık diye geçer )
- 500 gr orta yağlı kıyma
- 5 adet orta boy domates
- 5-6 adet sivri ya da dolmalık biber (Acı ve tatlılık olarak her ikisini birlikte kullanabilirsiniz)
- Karabiber, tuz
- Yarım bardaktan az su

ANTEP PATLICAN KEBAP YAPILIŞI
- Patlıcanlar iki parmak kalınlığında doğranır.
- Domatesler dörde bölünür ve yeşil biberler istenilen şekilde kesilir.
- Kıyma, karabiber, tuz birbirine yedirilecek şekilde karıştırılır.
- Kıymalı karışımdan patlıcan dilimleri sayısınca köfteler hazırlanır.
- Bir patlıcan bir köfte alınır, köfte düzgünce patlıcanın üzerine yerleştirilir ve tepsiye konur.
- Diğer patlıcan ve köfteler de aynı yöntemle hazırlanıp sıranın açık olan ucuna yerleştirilir.
- Tepsi dolunca üzerine yarım bardaktan daha az su serpilip 200° de fırınlanır.
- Patlıcanların rengi dönüp köfteler kendini toparlayınca üzerlerine domates, domatesler de biraz pişince biberler ilave edilir.
- Biber çok kısa sürede piştiği içina domatesle bile aynı zaman da konsa biberler fazla kızarabiliyor.
- Pişirme önerisi: Fırında yapıyorsanız önce tepsinin ağzını kapatarak pişirin, aşağı yukarı 30-40 dakika sonra kapağı açarak iyice kızartın.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
SEBZELİ BULGUR PİLAVI MALZEMELERİ
- 5 yemek kaşığı tereyağı1 orta boy soğan
3 adet biber - 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet kapya biber
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı kaynar su
SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
- Pilav tenceresine yağı alın ve eritin.
- Eriyen yağın içerisine yemeklik doğranan soğanları ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.
- Soğanların üzerine küp küp doğranan biberleri ve kapya biberi ekleyin.
- Kavurmaya devam edin.
- Kavrulunca üzerine salçalarıı ekleyip kokusu çıkana kadar yine kavurun.
- Üzerine bulgurları ekleyip iyice karıştırın.
- Üzerine kaynar suyu ekleyip tuzu ilave edip kapağını kapatın.
- Bulgurlar şişip suyu çekince altını kapatın.
- Biraz dinlendirdikten sonra servis edin.

MEVSİM SALATASI MALZEMELERİ
- Yarım göbek kırmızı lahana
- 2 adet havuç
- 1 göbek marul veya kıvırcık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
- Tuz
- 1 limonun suyu
- Zeytinyağı

MEVSİM SALATA TARİFİ
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur.
- Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
- Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
- Havucu rendeleyin.
- Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
- Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
- İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.
- Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
- Dereotu ile süsleyin.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahananyı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.
- Afiyet olsun.

MEYVELİ YAZ TATLISI TARİFİ
MALZEMELER
- 2 litre süt
- 3 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 1 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket krema
- 1 paket vanilin
- Yarım kilo çilek
- 1 paket pişen çikolata sosu
MEYVELİ YAZ TATLISI YAPILIŞI
- 1 litre sütle muhallebiyi hazırlayın.
- İçerisine krema ve vanilin hariç her şeyi koyup iyice karıştırın ve ocağa alın.
- Muhallebi fokurdayınca 2 dakika daha kaynatın.
- Altını kapatınca vanilin ekleyin ve iyice karıştırın.
- İlk sıcağı çıkınca kremayı içine döküp pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikserleyin.
- Borcama temizlenmiş ve yıkanmış çilekleri koyun.
- Üzerine muhallebiyi dökün.
- Eşit miktarda her yere yayın.
- Çikolata sosunun arkasında yazan tarife göre pişirin.
- Pişen çikolata sosunu borcamdaki muhallebinin üstüne dökün.
- Buzdolabında en az 3 saat bekletip servis edin.